09/02/2017

Η.Β: Θα παραλάβει μόνο 350 ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων - Ουγγαρία: Υπό κράτηση μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους - Ελλάδα: 52 ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΙΟΙ αποβιβάστηκαν ανενόχλητοι στην Χίο

Ο υφυπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Γκούντγουιλ ανακοίνωσε μιλώντας στη Βουλή ότι το σύνολο θα ανέλθει σε 350 παιδιά, συμπεριλαμβανομένων «200 και πλέον παιδιών που ήδη μεταφέρθηκαν από τη Γαλλία δυνάμει του άρθρου 671» του νόμου για τη Μετανάστευση. Πρόκειται για παιδιά τα οποία προέρχονται από τη λεγόμενη «Ζούγκλα» του Καλέ, τον τεράστιο καταυλισμό που διέλυσαν πρόσφατα οι γαλλικές αρχές. «Θα ανακοινώσουμε έγκαιρα σε ποια βάση τα παιδιά θα μεταφέρονται από την Ευρώπη στο Ηνωμένο Βασίλειο», συνέχισε ο Γκούντγουιλ. Ο αριθμός απέχει πολύ από τα 3.000 παιδιά για τα οποία γινόταν λόγος όταν άρχιζε ένα πρόγραμμα υποδοχής την πρωτοβουλία για το οποίο είχε ένας κοινοβουλευτικός των Εργατικών, ο λόρδος Αλφ Νταμπς. Η κυβέρνηση πάντως δεν είχε αναφερθεί σε αριθμούς τότε, εν μέσω της κορύφωσης της κρίσης των σύρων προσφύγων στην Ευρώπη.

Οι αρχές της Ουγγαρίας σχεδιάζουν οι "πρόσφυγες" και οι λαθρομετανάστες να παραμένουν υπό κράτηση όσο εξετάζονται οι αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου, δήλωσε ένας κοινοβουλευτικός του κυβερνώντος κόμματος σήμερα. Το σχέδιο αυτό ενδέχεται να ενταχθεί στο εαρινό πακέτο νομοθετημάτων που θα προωθήσει το κυβερνών κόμμα Φίντες του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Βάσει του σχεδίου, οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου δεν θα απορρίπτονται αμέσως δεν θα επιτρέπεται όμως να κυκλοφορούν ελεύθεροι όσο οι αιτήσεις τους εξετάζονται, όπως σημείωσε ο Λάγιος Κόζα, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Φίντες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Με βάση το σχέδιο αυτό «θα υπάρχουν δύο επιλογές. Εάν εκπληρώνονται κάποια κριτήρια, μπορεί να τίθενται υπό κράτηση. Εάν όχι, θα δημιουργήσουμε ένα κέντρο υποδοχής (σ.σ. "hot spot") όπου θα περιμένουν ώσπου οι αρχές να επεξεργάζονται τις αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του Φίντες. Θα κρατούνται κοντά στα σύνορα, πρόσθεσε, χωρίς να εξηγήσει εάν η κυβέρνηση θα στήσει νέους καταυλισμούς ή πώς θα μοιάζουν τα «κέντρα υποδοχής» για τα οποία μίλησε.

52 στη Χίο, μηδενικές οι ροές στη Λέσβο και στη Σάμο.  Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου βρίσκονται στα νησιά εγκλωβισμένοι-αιτούντες άσυλο 9.921 άτομα.  Από αυτούς 4.636 σε καταυλισμούς στη Λέσβο, 3.479 στη Χίο και 1.806 στη Σάμο.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment