01/02/2017

Τουρκία: Αναβάθμιση 200 αρμάτων - Σύγκριση με Leo 2 HELL

Η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε επίσημα ένα διαγωνισμό για την αναβάθμιση μιας παρτίδας 200 αρμάτων μάχης, ένα συμβόλαιο που οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι αξίας περίπου 500 $ εκ. Υπεύθυνο για τον διαγωνισμό είναι το Τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM). Το πρόγραμμα αναβάθμισης θα περιλαμβάνει εργασίες εκσυγχρονισμού σε 40 M60A3, 40 Leopard II Α4 και 120 M60T. Πέντε τουρκικές εταιρείες έχουν δώσει τις προσφορές αναβάθμισης, στις 23 Ιανουαρίου. Αυτές είναι οι: Aselsan, Roketsan, BMC, Otokar και FNSS. Σύμφωνα με Τουρκικές πηγές, η σπονδυλική στήλη του προγράμματος αναβάθμισης θα είναι βελτιώσεις στον θώρακα των αρμάτων και εγκατάσταση συστημάτων ενεργητικής προστασίας (APS).

Το Τουρκικό πρόγραμμα έρχεται σε καθεστώς υψηλής προτεραιότητας μετά τις γνωστές απώλειες σε άρματα μάχης, κατά τη διάρκεια της εισβολής του τουρκικού στρατού στη Συρία. Είναι πολύ πιθανή η συνεργασία με ξένους προμηθευτές λόγω της υψηλής τεχνολογίας που ενσωματώνουν τα συστήματα ενεργητικής προστασίας. Το τουρκικό πρόγραμμα πρέπει να ειδωθεί στο πλαίσιο μιας γενικότερης κινητοποίησης της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας για την κάλυψη των αναγκών προστασίας θωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης από επιθέσεις με αντιαρματικές ρουκέτες και πυραύλους. Εκτιμούμε ότι παρά τον επείγοντα χαρακτήρα του τουρκικού προγράμματος, η διαθέσιμη τεχνολογία των συστημάτων είναι σε τελικά στάδια ωρίμανσης και μόνο οι Ισραηλινοί, με το σύστημα Trophy, έχουν να προσφέρουν κάτι που είναι όχι μόνο σε επιχειρησιακή χρήση αλλά και δοκιμασμένο σε μάχη, με αναχαιτίσεις αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς, κατά την διάρκεια της επιχείρησης "Protective Edge", το 2014. Σε κάθε περίπτωση το τουρκικό πρόγραμμα έρχεται μετά την τραγική διάψευση των ψευδαισθήσεων που είχαν κάποιοι για την δυνατότητα αρμάτων της δεκαετίας του 70, όπως τα Leo 2 A4, να επιβιώσουν ύστερα από προσβολή με αντιαρματικά όπλα που λανθασμένα θεωρούνταν τεχνολογικά ξεπερασμένα και ανεπαρκή στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Σε ότι αφορά την αιχμή του αρματικού δυναμικού της χώρας μας, τα 170 Leo 2 HELL, τόσο οι παγκόσμιες εξελίξεις, όσο και πολύ περισσότερο, ένα περιορισμένο πρόγραμμα αναβάθμισης τους μοιάζουν απλά σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Όχι τόσο για την εξελιγμένη τεχνολογία των αισθητήρων των συστημάτων ΑPS αλλά για την μηδενική σημασία, που με απροσχημάτιστο πλέον τρόπο, δίνουν οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας στις Αμυντικές Επενδύσεις. Σε συνδυασμό με την ολοκληρωτική απουσία κουλτούρας αναβαθμίσεων και παρακολούθησης των τεχνολογικών εξελίξεων για οπλικά συστήματα που βρίσκονται σε υπηρεσία με τις ΕΕΔ, είναι με μαθηματική ακρίβεια σίγουρο ότι και αυτή η χρυσοπληρωμένη επένδυση του Ελληνικού Λαού, θα αφεθεί να απαξιωθεί τεχνολογικά σε βάθος χρόνου, αντιμέτωπη με την ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ πρακτική των "κανιβαλισμών" όταν δεν θα μπορούν να βρεθούν απάρτια για την υποστήριξη τεχνολογικώς ξεπερασμένων υποσυστημάτων του. Και όταν "γύρω" μας θα βλέπουμε παντού άρματα μάχης, ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, με συστήματα APS, τηλεχειριζόμενους πυργίσκους oπλισμού (RWS) και νέα στρώματα κεραμικών θωρακίσεων, ίσως ξεκινήσουμε το επόμενο μεγαλεπήβολο αναπτυξιακό μας project, που δεν θα είναι άλλο από... βαλλιστικό ασπίδιο ΚΑΙ για τα Leo 2 HELL!

http://defencenews.gr/

No comments :

Post a Comment