11/01/2017

USMC: «Έξυπνα» κινητά στοχοποίησης ως force multiplier

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ. ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΟΥ "ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ".

Την εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους, παραλαβή και επιχειρησιακή αξιοποίηση από το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC) «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων για την ευκολότερη, ταχύτερη και ακριβέστερη αίτηση παροχής πυρών υποστήριξης ανακοίνωσε η Διοίκηση Συστημάτων του Σώματος (MCSC: Marine Corps Systems Command). Τα «έξυπνα» κινητά που έχουν τυποποιηθεί ως Σύστημα Μεταπομπής Στόχου Έκδοση 2 (THS V.2: Target Handoff System Version 2) αποτελούν φορητό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για χρήση από πεζούς Πεζοναύτες στον εντοπισμό στόχων, τον ακριβή προσδιορισμό συντεταγμένων και αίτηση για παροχή πυρών υποστήριξης από Πυροβολικό, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις με τη χρήση κρυπτασφαλισμένων επικοινωνιών. Το THS V.2 αποτελεί αναβάθμιση του υφιστάμενου THS που αποτελείται από τηλέμετρο λέιζερ, δέκτη βίντεο και σταθμό τακτικού ασυρμάτου. «Το παρόν THS, παρά τις δυνατότητες του, ήταν αναγκαίο να γίνει μικρότερο και ελαφρότερο ώστε να υποστηρίξει καλύτερα τις επιχειρήσεις πεζοπόρων τμημάτων», δήλωσε ο λοχαγός Jesse Hume, αξιωματικός προγράμματος THS V.2 της MCSC. «Με τη νέα έκδοση οι Πεζοναύτες θα αποκτήσουν μία χαμηλού βάρους συσκευή με δυνατότητα άμεσης παροχής τακτικής επίγνωσης, της θέσης των φίλιων και των εχθρικών δυνάμεων και της δυνατότητας, μέσω της μεταπομπής στόχων στα πυρά υποστήριξης, ταχείας επίτευξης αποτελεσμάτων στο πεδίο της μάχης», συμπλήρωσε. Επίσης, το THS V.2 θα επιτρέπει στους Πεζοναύτες τον ακριβέστερο συντονισμό των πυρών υποστήριξης ελαχιστοποιώντας τις παράπλευρες απώλειες.

Το THS V.2 χρησιμοποιεί «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα του εμπορίου (COTS: Commercial-off-The-Shelf) με αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους από τα εννέα κιλά της προηγούμενη έκδοσης σε μόλις 4,53 κιλά διευκολύνοντας σημαντικά τη μεταφορά του. Επίσης, διαθέτει νέο, διαισθητικό λογισμικό ενώ η μετάδοση των πληροφοριών γίνεται μέσω κρυπτασφαλισμένου δικτύου σταθμών τακτικών ασυρμάτων. Κατά τον Matthew Bolen, βοηθό μηχανικό του προγράμματος THS, η χρήση προϊόντων του εμπορίου αφενός μειώνει το κόστος επένδυσης σε μηχανές που αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του κατασκευαστή και αφετέρου μειώνει τον χρόνο ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας στο Σώμα. «Με τα νέα προϊόντα του εμπορίου, το THS V.2 θα έχει το μισό κόστος της προηγούμενης έκδοσης, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει την ταχύτητα των εξελίξεων στις συσκευές χειρός και την κρυπτασφάλιση», σημείωσε. Το THS V.2 έχει σχεδιαστεί για χρήση από Προκεχωρημένους Παρατηρητές Πυροβολικού (ΠΑΠ), Αξιωματικούς Ελεγκτές Αέρος (ΑΕΛΑ) και τους ελεγκτές διακλαδικής τερματικής κρούσης (JTAC: Joint Terminal Attack Controller), επιτρέποντας τον σύντομο και ακριβή εντοπισμό του στόχου και την αυτόματη μετάδοση των πληροφοριών στα μέσα παροχής πυρών υποστήριξης. Το σύστημα δημιουργεί αυτόματα τις συντεταγμένες του στόχου που εντοπίζεται από τον χρήστη και «ψηφιοποιηθεί» την πληροφορία σε μία χαρτογραφική εφαρμογή που είναι προεγκατεστημένη στο «έξυπνο» κινητό. Μόλις η πληροφορία «ψηφιοποιηθεί» μεταδίδεται στο Κέντρο Συντονισμού Πυρών Υποστήριξης (ΚΣΠΥ) το οποίο στη συνέχεια συντονίζει το Πυροβολικό, τις αεροπορικές ή τις ναυτικές δυνάμεις για την εξουδετέρωση του στόχου. Επίσης, το αναβαθμισμένο λογισμικό περιλαμβάνει μία εύκολο να κατανοηθεί διεπαφή παρόμοια με τα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα για την εξοικείωση του προσωπικού στη χρήση αλλά και την αντιμετώπιση προβλημάτων το λογισμικό περιλαμβάνει και προεγκατεστημένη εφαρμογή – οδηγό («Start Guide»).

http://www.defence-point.gr/news/?p=168849

No comments :

Post a Comment