10/01/2017

Πακιστάν: Δοκιμή πυρηνικού πυραύλου κρούζ SLBM Babur-3 - Ελληνο-Τουρκικό ενδιαφέρον.

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την πυρηνική ισορροπία στην Ασία σημειώθηκε πριν από μερικές ώρες, με το Πακιστάν να προχωρά στη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο. Πρόκειται για το πρώτο βήμα απόκτησης δυνατότητας πυρηνικού πλήγματος από τη θάλασσα, κάτι που θα ενισχύσει θεαματικά την αξιοπιστία της πυρηνικής της αποτροπής. Η δοκιμή αφορούσε τον πύραυλο Babur-3 που έχει τη δυνατότητα να φέρει μη συμβατική κεφαλή), πύραυλος που φέρεται να έχει εμβέλεια 450 χιλιομέτρων. Η δοκιμή έγινε σε κάποιο σημείο στον Ινδικό ωκεανό. Πρώτη δοκιμή βαλλιστικού εκτοξευόμενου από υποβρύχιο είχε γίνει το 2013. Η ύπαρξη SLBM (Submarine Launched Ballistic Missiles) στο οπλοστάσιο μιας πυρηνικής δύναμης θεωρείται ως κορυφαία προσθήκη, λόγω της δυσκολίας εντοπισμού των υποβρυχίων ως πλατφορμών – φορέων, διασφαλίζοντας το ανταποδοτικό πλήγμα (Second Strike Capability).

http://www.defence-point.gr/news/?p=168774

Το Πακιστάν διεξήγαγε με επιτυχία δοκιμαστική εκτόξευση πυρηνικού πυραύλου cruise εκτοξευόμενου από υποβρύχια (SLCM), σύμφωνα με δήλωση της υπηρεσίας μέσων ενημέρωσης του Πακιστανικού Στρατού (ISPR). Ο πύραυλος SLCM ονομάζεται Babur-3, και εξαπολύθηκε από μια άγνωστη τοποθεσία στον Ινδικό Ωκεανό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πύραυλος "χτύπησε το στόχο του με εξαιρετική ακρίβεια". Ο Babur-3 είναι η θαλάσσια έκδοση του Babur-2 που είναι βλήμα κρούζ εκτοξευόμενο από το έδαφος. Ο πύραυλος πιστεύεται ότι έχει μια μέγιστη εμβέλεια 700 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το IHS Jane's Weapons: Strategic. Ο Babur-3 ενσωματώνει state-of-the-art τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων υποβρύχιας ελεγχόμενης προώθησης, πτήση κοντά στο επίπεδο της θάλασσας (sea-skimming), χαρακτηριστικά stealth, προηγμένες ικανότητες καθοδήγησης και πλοήγησης με χρήση INS,GPS και TERCOM (Terrain Contour Matching) ώστε με την πτήση σε χαμηλό υψόμετρο να μπορεί να αποφεύγει τον εντοπισμό του από τα εχθρικά ραντάρ και να διεισδύει στα εχθρικά δίκτυα αεράμυνας.


Η δοκιμή και φυσικά αυτές που θα ακολουθήσουν, αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο στην επίτευξη αξιόπιστων στρατηγικών πυρηνικής αποτροπής του Πακιστάν, ιδιαίτερα μετά τις νέες Ινδικές δοκιμές Αντι-βαλλιστικών συστημάτων. Θεωρούμε ότι βάση της μακροχρόνιας στρατηγικής συνεργασίας του Πακιστάν με την Τουρκία ΚΑΙ στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας και των βαλλιστικών συστημάτων, είναι πολύ πιθανή η διάχυση της τεχνολογίας των Πακιστανικών Babur-3 σε κάποιο Τουρκικό πρόγραμμα εξοπλισμού με SLCM του μελλοντικού Εθνικού Τουρκικού Υποβρυχίου (πρόγραμμα MILDEN). Κάπου στου 2033, όταν θεωρητικά το πρόγραμμα MILDEN αρχίσει να αποδίδει τα πρώτα αμιγώς Τουρκικά υποβρύχια, ίσως μια ανακοίνωση για τον εξοπλισμό τους με υποβρυχίως εκτοξευόμενα βλήματα κρούζ να μην αποτελέσει έκπληξη για μερικούς. Η ελληνική πλευρά, έχει θεωρητικά αρκετό χρόνο για να μελετήσει τα δεδομένα,να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και να πάρει τα απαιτούμενα αντίμετρα. Όμως η μέχρι τώρα εμπειρία, μας καταδεικνύει ότι η χώρα μας έχει την παγκόσμια ικανότητα να ομφαλοσκοπεί αενάως και με αυτοκτονικό τρόπο ακόμα και για κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Το εφιαλτικό είναι ότι μέχρι τώρα, τίποτα δεν δείχνει ότι δεν θα κατασπαταλήσουμε τα χρονικά περιθώρια των 16 ετών για να αναρωτηθούμε στο τέλος ... και για πολλοστή φορά: μας πώς τα κατάφεραν πάλι;

http://defencenews.gr/

No comments :

Post a Comment