23/01/2017

Σκόπια: Αυξήθηκε η διασυνοριακή συνεργασία με την Ελλάδα - Ivo Vajgl: «Οι διμερείς διαφορές να μην αποτελούν εμπόδιο για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ»

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ) ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ". Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΩΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΚΕΙ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ FYROM ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΟΝΟΝ.(ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΠΙΣΗΜΑ, ΔΙΟΤΙ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ, ΣΕ ΠΑΡΕΕΣ ΤΟΥΣ, ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΠΗΓΑΝ ή ΓΥΡΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΜΕ).  ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΑΝ ΟΝΤΩΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΗΘΕΛΑΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΜΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΥΤΕ ΑΛΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΟΣΟ ΑΥΤΟΙ ΕΠΕΜΕΝΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ.

ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΥΠΟΓΕΙΩΣ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΑ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ. ΓΙΑΤΙ; ΔΙΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΑΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΤΑΤΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ... "ΒΓΑΛΟΥΝ ΦΡΑΓΚΑ" ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΜΕΛΑΝΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ  ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ", ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΚΕΙ, ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ, ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΕΚΕΙ, ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΒΕΝΖΙΝΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙ. ΜΟΝΟΙ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΕΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ, ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ), ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΤΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ  ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΒΥΘΙΣΤΕΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ. ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ... Ivo Vajgl (ΤΡΕΧΑ ΓΥΡΕΥΕ ΠΑΛΙ ΠΟΙΟΣ ΠΟΥΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, ΟΤΑΝ Η ΓΑΜΗΜΕΝΗ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΡΟΠΟ.

Από τα € 11, 5 εκατομμύρια που διατέθηκαν στα Σκόπια για τα χρησιμοποιήσει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας, τα €10 εκατομμύρια χρησιμοποιήθηκαν με την Ελλάδα. Το ποσό αναφέρεται σε κονδύλια της περιόδου 2007- 2013, σύμφωνα με την υπουργό τοπικής αυτοδιοίκησης, Σίρετ Ελέζι,- Shyret Elezi, η οποία πρόσθεσε ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για κοινά συνοριακά έργα μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων, κυρίως για την κατασκευή υποδομών στην περιοχή των συνόρων, την προστασία της κοινής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, κ.ά. Η ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η διασυνοριακή συνεργασία εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Στο νέο διασυνοριακό πρόγραμμα IPA 2, διατίθενται 40 εκατομμύρια ευρώ. «Η διασυνοριακή συνεργασία εμπλουτίζει τις σχέσεις γειτονίας. Η συνεργασία αυτή θα συνεχισθεί με το πρόγραμμα ‘IPA 2’ για την περίοδο 2014- 2020», είπε ο Σάμουελ Ζμπόγκαρ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Σκόπια. Το περασμένο έτος η Ευρωπαϊκή Ένωση έκοψε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία που προορίζονταν για τα Σκόπια, αφού η κυβέρνηση δεν έδειξε καμία προθυμία να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση στη συνέχεια υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για κυρώσεις, αλλά για μείωση των πόρων που είχαν ανακοινωθεί, σημειώνει η ‘Lajmpress’ των Σκοπίων.


Ο ειδικός εισηγητής για τα Σκόπια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ίβο Βάιγκλ, στις 10 Ιανουαρίου ετοίμασε ένα σχέδιο έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο των Σκοπίων το 2016. Η έκθεση στο τέλος του μήνα θα πρέπει να επανεξετασθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Η έκθεση Βάιγκλ εκφράζει την άποψη ότι οι διμερείς διαφωνίες δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο, σημειώνει το σκοπιανό ‘Meta’, ενώ το πρωτότυπο κείμενο γράφει συγκεκριμένα: «Οι διμερείς διαφορές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε συμμόρφωση με τα πρότυπα της ΕΕ και του ΟΗΕ και δεν θα πρέπει αποτελούν εμπόδιο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Ο ίδιος προσθέτει ότι οι υψηλότερες πολιτικές δομές και τα θεσμικά όργανα θα πρέπει να αναπτύξουν «νέες πρωτοβουλίες» με τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς από τον ΟΗΕ για τον τερματισμό της μακροχρόνιας διένεξης μεταξύ FYROM και Ελλάδας. Το κείμενο της έκθεσης στην αγγλική, που αναφέρεται και σε οργανωτικά θέματα των Σκοπίων, θα το βρείτε εδώ.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment