30.1.17

Η.Π.Α: Οι κάμερες αστυνομικής επιτήρησης (CCTV) στην Washington DC έγιναν στόχος hackers. "Μολυσμένες" οι 123 από 187 συσκευές

Σύμφωνα με πληροφορίες των αρχών της πόλης, το 70 τοις εκατό των συσκευών παρακολούθησης CCTV μολύνθηκαν με ransomware.

Σύμφωνα με την Washington Post: "Αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν ότι οι αστυνομικές κάμερες μολύνθηκαν με ransomware μεταξύ 12 Ιανουαρίου και 15 Ιανουαρίου, Η κυβερνο-επίθεση επηρέασε 123 από τις 187 συσκευές εγγραφής βίντεο που περιέχει το δίκτυο, ένα σύστημα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης για δημόσιους χώρους σε όλη την πόλη. Ο εκπρόσωπος της Μυστική Υπηρεσίας κ. Brian Ebert δήλωσε ότι η ασφάλεια του κοινού δεν τέθηκε σε κίνδυνο. Η Archana Vemulapalli, Chief Technology Officer της πόλης, ανέφερε ότι δεν κατέβαλαν λύτρα και ότι σχεδιάζουν να επιλύσουν το πρόβλημα βγάζοντας τις συσκευές offline. Μετά θα πρέπει να αφαιρέσουν το μολυσμένο λειτουργικό σύστημα κάνοντας reset σε κάθε κάμερα. Η Vemulapalli δήλωσε ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη και ότι δεν πιστεύεται ότι έχουν παραβιαστεί άλλα δίκτυα υπολογιστών στην πόλη."

Το γεγονός ότι οι hackers χρησιμοποίησαν ransomware για να μολύνουν τις CCTV της πόλης, δείχνει ότι ο στόχος τους ήταν τα χρήματα και όχι η πρόσβαση στο σύστημα ασφαλείας. Τα ransomware όπως γνωρίζετε συνήθως κλειδώνει το μολυσμένο σύστημα, καθιστώντας το άχρηστο, μέχρι να καταβληθούν τα λύτρα από το θύμα. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί δύο διαφορετικές μορφές ransomware. Το αστυνομικό τμήμα επιμένει ότι «δεν υπήρχε κάποια σημαντική επίδραση» από τη μόλυνση αλλά προς το παρόν υπάρχουν περιορισμένες λεπτομέρειες για το συμβάν. Ισχυρίζονται ότι το hack δεν θα επηρεάσει τυχόν ποινικές έρευνες. Οι έρευνες προς το παρόν δεν έχουν οδηγήσει σε κάποιον ύποπτο.

https://secnews.gr/153434/washington-dc-cctv-ransomware/

No comments :