31/01/2017

Αντάρτες της Υεμένης χτύπησαν φρεγάτα της Σ.Αραβίας

Στα social media ανέβηκε ένα video στο οποίο φαίνεται μία φρεγάτα κλάσης Al Madinah του Royal Saudi Navy να προσβάλλεται απο τους αντάρτες Houthis της Υεμένης, στο κατάστρωμα με το ελικόπτερο τύπου Dophin 2 SA 365. Δεν έχει διευκρινισθεί το είδος του όπλου με το εβλήθη η φρεγάτα. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που θαλάσσιος στόχος βάλλεται ανορθόδοξα, με τη χρήση αντιαρματικών ή άλλων όπλων. Υπήρξαν παλαιότερα και βολές RPG στην διώρυγα του Σινά εναντίον τάνκερ χωρίς επιτυχία καθώς οι χειριστές δεν διέθεταν κατάλληλη εκπαίδευση.

Βίντεο από τη επίθεση: https://www.facebook.com/nicos.triantis.3/videos/246075922512850/

Σχετικά:
https://isxys.blogspot.com/2016/10/houthi.html
https://isxys.blogspot.com/2016/10/blog-post_751.html
https://isxys.blogspot.com/2016/10/uss-mason.html

Bίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, δείχνει φρεγάτα κλάσης Al Madinah που ανήκει στο Βασιλικό Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας να δέχεται χτύπημα στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για χτύπημα από τούς Χούθι με κινέζικο anti-ship βλήμα C-801, που οι ειδικοί αναλυτές το χαρακτηρίζουν ως το κινέζικο Exocet. Οι φρεγάτες Al Madinah είναι εξοπλισμένες με οκτώ anti-ship βλήματα Otomat και ένα οκταπλό εκτοξευτή βλημάτων επιφάνειας-αέρος Crotale για Α/Α προστασία, αλλά δεν διαθέτουν κάποιο εξειδικευμένο σύστημα CIWS για την αντιμετώπιση anti-ship βλημάτων. Έτσι ακόμη και αν τα συστήματα ESM της φρεγάτας ενεργοποιούνταν από τον φωτισμό του ενεργού ερευνητή ραντάρ του βλήματος C-801,το πλοίο θα είχε ελάχιστες πιθανότητες αντιμετώπισης της απειλής, αρκούμενο στην εκτόξευση κάποιων αναλωσίμων παραπλάνησης. Στο βίντεο δεν φαίνεται να έχει γίνει τέτοια χρήση αναλωσίμων, όπως βέβαια δεν φαίνεται το τι είδους όπλο ήταν αυτό που έπληξε την φρεγάτα και αν ο φορέας του ήταν επίγεια ή ναυτική πλατφόρμα εκτόξευσης.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα, μέσα στο 2016 είχε χτυπηθεί το πλοίο catamaran HSV-2 Swift των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στα ανοικτά της Υεμένης πιθανότατα από το κινέζικο anti-ship βλήμα C-802, που το χρησιμοποιούν και ιρανικές ναυτικές δυνάμεις σε μικρά σκάφη κρούσης. Σύντομα να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την επίθεση στην φρεγάτα της Σαουδικής Αραβίας. Είναι αρκετά πιθανό πάντως, η επίθεση να έγινε με μικρό σκάφος κρούσης και όχι από επάκτιες συστοιχίες βλημάτων καθώς οι Αμερικανοί τον Οκτώβριο του 2016 είχαν πραγματοποιήσει επίθεση με πυραύλους Tomahawk, εναντίων τριών τοποθεσιών με επάκτια ραντάρ των δυνάμεων των Χούθι, καταστρέφοντας τις.

http://defencenews.gr/

Δύο ναύτες έχασαν τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν, σε επίθεση που δέχθηκε φρεγάτα του σαουδαραβικού Ναυτικού επί του οποίου επέβαιναν και έπλεαν στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν είναι απολύτως σαφές εάν η επίθεση πραγματοποιήθηκε με πύραυλο από την ακτή, ή από τρία ταχύπλοα φορτωμένα με εκρηκτικά όπως αναφέρουν άλλες πηγές, δηλαδή σε μια επανάληψη της επίθεσης στο USS Cole, μόνο που το τελευταίο ελλιμενιζόταν όταν του επιτέθηκαν. Η επίθεση αποδίδεται στους υποστηριζόμενους από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν σιίτες αντάρτες Χούθι, σύμφωνα με τον συνασπισμό των αραβικών κρατών που συμμετέχουν στον πόλεμο στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας. Η φρεγάτα περιπολούσε στην περιοχή όταν δέχθηκε την επίθεση, η οποία βιντεοσκοπήθηκε από τους επιτιθέμενους για επικοινωνιακούς σκοπούς. Το σενάριο της επίθεσης με πύραυλο από την ακτή το διακινεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο Saba που ελέγχεται από τους αντάρτες, επικαλούμενο «στρατιωτική πηγή. Οι Χούθι ανέτρεψαν το 2014 την κυβέρνηση με αποτέλεσμα τον πόλεμο που ξεκίνησε η αραβική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία για την εκ νέου ανατροπή της κατάστασης…

http://www.defence-point.gr/news/?p=170264

No comments :

Post a Comment