2.10.16

Μεταγωγικό πλοίο των ΗΑΕ καταστράφηκε από πύραυλο των Houthi στην Ερυθρά θάλασσα

Ταχύπλοο καταμαράν, μεταγωγικό πλοίο των ΗΑΕ έπληξαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς με πύραυλο C-802 κινεζικής κατασκευής τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου οι Houthi στην Ερυθρά θάλασσα ανοικτά της πόλης Mokha. Πρόκειται για το πρώην αμερικανικό καταμαράν HSV-2 Swift το οποίο τον Ιούλιο του 2015 πωλήθηκε στην εταιρεία UAE National Marine Dredging Company και έκτοτε χρησιμοποιείται στις επιχειρήσεις του Στρατού των ΗΑΕ στην Υεμένη.  Δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν το πλοίο μετέφερε την ώρα που χτυπήθηκε προσωπικό ή στρατιωτικό υλικό. Μετα την έναρξη του πολέμου αριθμός πυραύλων αυτού του τύπου μεταφέρθηκαν από τα πλοία σε εκτοξευτές επί οχημάτων και χρησιμοποιούνται απο τους Houthi ως επάκτια πυραυλικά αντιπλοικά συστήματα. Το κινεζικό βλήμα έχει εμβέλεια 120 χλμ και φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 165 κιλών. Ο βασικός αισθητήρας του βλήματος είναι ένα ενεργό ραντάρ το οποίο ενεργοποιείται στην τελική φάση της πτήσης.

Το συγκεκριμένο πλοίο χρησιμοποιήθηκε το Καλοκαίρι του 2015 για την μεταφορά των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων της Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας που τα ΗΑΕ ανέπτυξαν στην Υεμένη. Το πληρωμά του αποτελείτο από 35 άτομα ενώμπορούσε να μεταφέρει 107 στρατιώτες. Το καταμαράν HSV-2 Swift έχει μήκος 98 μέτρα πλάτος 27 μέτρα εκτόπισμα 1695 τόνους μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 45 κόμβους και να διατηρήσει σταθερή ταχύτητα πλεύσης 30 κόμβους. Η εμβέλεια του είναι 3.500 ναυτικά μίλια και μπορεί να μεταφέρει φορτίο συνολικού βάρους 615 τόνους. Το πλοίο υπηρέτησε στο Αμερικανικό Ναυτικό υπο καθεστώς ενοικίασης μεταξύ 2003-2013 και αμέσως μετά επιστράφηκε στην εταιρεία που το ναυπήγηση την Incat στην Τασμανία της Αυστραλίας. Η εταιρεία αφού ολοκλήρωσε σειρά εργασιών επισκευής και αναβάθμισης των δυνατοτήτων του πλοίου το πούλησε τελικά στην UAE National Marine Dredging Company η οποία αξιοποίησε άμεσα το πλοίο στις επιχειρήσεις στην Υεμένη το Καλοκαίρι του 2015. Είναι η δεύτερη απώλεια του πολέμου της Αραβικής συμμαχίας κατά των Houthi στην Υεμένη μετα την καταστροφή ενός πλοίου της Σ. Αραβίας στα στενά του Bab-el-Mandeb το 2015.

Οι πρώτες φωτογραφίες από το κατεστραμμένο αραβικό μεταγωγικό πλοίο HSV-2 Swift δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο επιβεβαιώνοντας τις αρχικές πληροφορίες για πλήρη καταστροφή του σκάφους από τον αντιπλοικό πύραυλο που εξαπέλυσαν οι Houthi στην Ερυθρά θάλασσα ανοικτά της πόλης Mokha. Το πλοίο όπως φαίνεται επλήγη από το κινεζικής κατασκευής πύραυλο C-802 στην πρύμνη και υπέστη ένα καταστροφικό χτύπημα που προκάλεσε πυρκαγιά, η οποία δεν ήταν εύκολο να κατασβηστεί λόγω του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο το πλοίο. Το ταχύπλοο καταμαράν μεταγωγικό πλοίο HSV-2 Swift ήταν κατασκευασμένο από κράματα αλουμινίου που όπως έχει αποδείξει η εμπειρία των Βρετανών στον πόλεμο των Falkland όταν δύο φρεγάτες τύπου Type 21 καταστράφηκαν ολοσχερώς μετά από εκρήξεις βομβών το αλουμίνιο αναφλέγεται εύκολα και μια φωτιά μπορεί να «καταφάει» την υπερκατασκευή ενός πλοίου. Από το βίντεο που είχε δημοσιευτεί την ημέρα που το πλοίο επλήγη φαίνεται καθαρά η ένταση της φωτιάς και η ταχύτητα με την οποία το πλοίο καταστρέφεται. Αν και τα πλοία αυτής της κατηγορίας είναι εξοπλισμένα με αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης φαίνεται ότι η απόδοση τους δεν ήταν ικανοποιητική. Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι το πλοίο δεν διέθετε σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πυραύλων και αυτοπροστασίας ή εαν υπήρχε το πληρωμά του δεν κατάφερε να το ενεργοποιήσει. Ο πύραυλος C-802 φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 165 κιλών ικανή να καταστρέψει ένα πλοίο μήκους 98 μέτρων και εκτοπίσματος 1695 τόνων. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και τραυματίες πάντως το  HSV-2 Swift εξυπηρετείτο από πλήρωμα 35 ατόμων.

Ερωτηματικά προκαλεί η ανυπαρξία πλοίου συνοδείας του μεταγωγικού, αφού εάν υπήρχε κάποια φρεγάτα η μικρότερο σκάφος εξοπλισμένο με αντιπυραυλικό σύστημα ή κάποιο σύστημα με αναλώσιμους ψευδοστόχους το HSV-2 Swift ίσως και να είχε σωθεί. Επιπλέον ερωτηματικά προκαλεί η καταγραφή της πυρκαγιάς από βιντεοκάμερα η οποία βρίσκεται κοντά στο πληγωμένο πλοίο, επί σκάφους που το χειρίζονται όπως φαίνεται στρατιώτες των Houthi. Εάν το τελευταίο ενδεχόμενο είναι αληθινό τότε το HSV-2 Swift είχε αφεθεί στην μοίρα του πλέοντας σε κοντινή σχετικά απόσταση από τις ακτές της Υεμένης που ελέγχουν οι  Houthi, χωρίς να υπάρχει κάποια πιθανή πρόβλεψη για την προστασία του από τα πλοία της Αραβική Συμμαχίας και ίσως για αυτό το λόγο το Αμερικανικό Ναυτικό έστειλε την Δευτέρα στην περιοχή τρία καταδρομικά του για να καλύψουν το κενό που υπήρχε.

http://www.viadiplomacy.gr/

No comments :