10.1.17

Ο Φιγιόν θα συναντηθεί με την Μέρκελ και θα καταθέσει σχέδιο για την Ε.Ε

Ο υποψήφιος των συντηρητικών στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν θα συναντηθεί στις 23 Ιανουαρίου με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για να της εκθέσει τα σχέδιά του για την Ευρώπη, για την οποία υποστηρίζει ότι θα πρέπει να επικεντρώσει στην άμυνα, την ασφάλεια και μια στενότερη ευρωζώνη. Μολονότι η Ευρώπη σπάνια αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, το μέλλον της Ένωσης έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο, με τους υποψηφίους του  Εθνικού Μετώπου και των κύριων κομμάτων της αριστεράς και της δεξιάς παράταξης να εκφράζουν πολύ διαφορετικές απόψεις.

«Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ήπειρός μας πιθανόν δεν θα αποτελεί πια προτεραιότητα και για τη Γερμανία μια ιδέα περί πασιφισμού έχει παρέλθει. Η Γαλλία πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία για να επανακινητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση γύρω από στρατηγικές προτεραιότητες: τη συλλογική ασφάλειά μας, την άμυνα, την καινοτομία και την επανασύσφιγξη της ευρωζώνης», είπε ο Φιγιόν, αναφερόμενος τόσο στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ όσο και στην επίθεση με φορτηγό στο Βερολίνο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Φιγιόν, δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στα σχέδιά του και δεν είπε τι εννοεί όταν μιλάει για μια στενότερη ευρωζώνη, δήλωσε πως θα συναντήσει την Μέρκελ μέσα στις ερχόμενες ημέρες «για να της διατυπώσω τους προσανατολισμούς μου για την Ευρώπη». 
ΑΜΠΕ

No comments :