10/01/2017

Προϋποθέσεις επιβίωσης ΜΗ αυτοκινούμενου πυροβολικού

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας βίντεο που καταγράφει βολές υποστήριξης οβιδοβόλων M777 στο Βόρειο Ιράκ: https://www.youtube.com/watch?v=r-H_o67InuI Συγκεκριμένα το βίντεο καταγράφει στρατιώτες του 1ου Τάγματος του 320ου συντάγματος πυροβολικού της 101 ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας να πραγματοποιεί βολές με οβιδοβόλα M777.Οι βολές αφορούν πυρά υποστήριξης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, στην προσπάθεια απελευθέρωσης της Μοσούλης απο τις δυνάμεις του ISIS. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί είναι από τις ελάχιστες χώρες που έχουν την πολυτέλεια να αναπτύσσουν μη αυτοκινούμενο πυροβολικό σε πεδία συγκρούσεων ανά την υφήλιο, χωρίς να κινδυνεύουν σοβαρά οι στρατιώτες που επιχειρούν ακάλυπτοι γύρω από τα πυροβόλα και τα πυρομαχικά τους.

Αυτό γίνεται βασικά για τους παρακάτω λόγους:
  • Έχουν συνεχή κάλυψη από μη επανδρωμένα αεροχήματα τα οποία παρέχουν όχι μόνο δεδομένα στοχοποίησης στις πυροβολαρχίες αλλά και έγκαιρη προειδοποίηση για προσέγγιση εχθρικών δυνάμεων που θα χτυπηθούν, πριν καν φτάσουν σε απειλητικά βεληνεκή εκτόξευσης πυρών, από μια ποικιλία μέσων όπως UAV MQ-9 Reaper, ελικόπτερα AH64D Apache, ιπτάμενα πυροβολεία AC-130H/J και φυσικά αεροσκάφη F-16/F18/A-10 σε αποστολές CAS.
  • Έχουν πολύ ασφαλή συστήματα επικοινωνίας σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο που είναι ανθεκτικά απέναντι σε υποκλοπές και παρεμβολές.
  • Έχουν ραντάρ πυροβολικού ( AN/TPQ-36, AN/TPQ-37 Firefinder και το υπό δοκιμή TPQ-53) που τους δίνει ένα κρίσιμο παράθυρο χρόνου για να προφυλαχθούν από βολές όλμων, ρουκετών και βλημάτων πυροβολικού σε προετοιμασμένες θέσεις κάλυψης με ένα στοιχειώδες επίπεδο προστασίας.
  • Διαθέτουν δυνατότητες αποφυγής στοχοποίησης των δυνάμεων τους απο εθρικά drones -από πολιτικά drones τουλάχιστον- που έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται (π.χ DJI Phantom) τόσο από τους τρομοκράτες του ISIS όσο και από τους ρωσόφιλους αυτονομιστές στις συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία. Αυτό γίνεται με την εισαγωγή σε υπηρεσία ειδικών συσκευών που κάνουν jamming στις εντολές ραδιοκατεύθυνσης/αποστολής δεδομένων των drones αλλά και στα σήματα GPS/GLONASS που αυτά χρησιμοποιούν, για να προσεγγίσουν μια συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος. Φυσικά και υπάρχουν εν εξελίξει προγράμματα ανάπτυξης ειδικών παρεμβολέων για στρατιωτικά UAVs που φέρουν ασφαλείς ζεύξεις δεδομένων αλλά μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον φαίνεται να επικεντρώνεται στα φθηνά και ευάλωτα drones πολιτικών προδιαγραφών που κατακλύζουν τα παγκόσμια πεδία ένοπλων συγκρούσεων.
Στην περίπτωση που ένας στρατιωτικός μηχανισμός στερείται του παραπάνω πλέγματος προστασίας είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τόσο μη αυτοκινούμενο πυροβολικό αλλά και αυτοκινούμενο χωρίς δυνατότητα shoot & scoot ("χτυπώ και φεύγω") και ψηφιακή διασύνδεση, από την στιγμή που θα στοχοποιηθεί, θα καταλήξει αργά ή γρήγορα σε μια άμορφη μάζα ερειπίων. Μάλιστα,οι μεγάλες απώλειες του Ουκρανικού στρατού από το πυροβολικό των ρωσόφιλων αυτονομιστών είναι μια τραγική επιβεβαίωση της παραπάνω διαπίστωσης που θα πρέπει να τύχει σοβαρής μελέτης από κάθε ενδιαφερόμενο...

http://defencenews.gr/

No comments :

Post a Comment