8.1.17

Αλβανοί στο νότιο-σλαβικό κράτος των Σκοπίων ζητούν: Νέα σημαία, αλλαγή ύμνου και επίσημη γλώσσα τα αλβανικά

Το αλβανικό κόμμα «Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση»- DUI, ανακοίνωσε σήμερα ότι η προεδρία του κόμματος που συνήλθε στα κεντρικά γραφεία στο Τέτοβο, υιοθέτησε την κοινή πλατφόρμα ευθυγραμμιζόμενο με τον Συνασπισμό των άλλων αλβανικών κομμάτων Besa-Αναγέννηση και «Συμμαχία για τους Αλβανούς», που θα αποτελεί βάση για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης στη χώρα. Τα τρία αλβανικά κοινοβουλευτικά κόμματα -στο νότιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων, ανέφεραν ότι αντλούν τα αιτήματά τους από την ελεύθερη και δημοκρατική βούληση των Αλβανών ψηφοφόρων όπως εκφράστηκαν στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, το πνεύμα της Συμφωνίας της Οχρίδας, την ευημερία και την μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ψευδομακεδονίας και την αποφασιστικότητα για καμία εναλλακτική λύση στην ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η κοινή πολιτική ατζέντα των τριών κομμάτων προβλέπει την μετατροπή των πολλαπλών αλβανικών στόχων σε μια μελλοντική κυβερνητική εντολή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της σλαβικής εφημερίδας των Σκοπίων Dnevnik, σε αυτήν περιλαμβάνονται:
  • Η πλήρης ισότητα των Αλβανών σύμφωνα με τη Συμφωνία της Οχρίδας και το Σύνταγμα, η πλήρης γλωσσική ισότητα, η χρήση της αλβανικής γλώσσας σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, μαζί με τη σλαβική γλώσσα των νοτιοσλάβων ως επίσημη γλώσσα της χώρας, η επίτευξη της οικονομικής ισότητας μέσω της ισορροπημένης περιφερειακής ανάπτυξης
  • Η επίλυση της διαφοράς, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, όσον αφορά την ομάδα εργασίας των Αλβανών, για άμεσες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
  • Η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού με τη μορφή ενός μέλους της Επιτροπής για τις δημοτικές χρηματοδοτήσεις,
  • Το δικαίωμα λήψης αποφάσεων για κρατικές επιχορηγήσεις υπέρ των δήμων
  • Η δημιουργία Υπουργείου για το πολιτικό σύστημα και τις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων ως αρμόδια αρχή για το σεβασμό των δικαιωμάτων των κοινοτήτων και την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές.
  • Η επίτευξη δίκαιας εκπροσώπησης στον τομέα της ασφάλειας, των στρατιωτικών, τις μυστικές υπηρεσίες και τη δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα της κεντρικής κυβέρνησης και των δημοσίων υπηρεσιών ή επιχειρήσεων με δημόσιες συμμετοχές, 
  • Η ενίσχυση του κράτους δικαίου, καθώς και υποστήριξη για την αμερόληπτη απόδοση του έργου του Ειδικού Εισαγγελέα, 
  • Οι καλές σχέσεις με τους γείτονες 
  • Η ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση,
Ο Έντι Ράμα μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Facebook αναφέρθηκε στην κοινή πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων στο νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων. Χαρακτήρισε ως «ιστορική» την κοινή πλατφόρμα για διαπραγματεύσεις προς το σχηματισμό κυβέρνησης στα Σκόπια. Σημειώνεται ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός προσκάλεσε δύο φορές τους αρχηγούς των αλβανικών κομμάτων στα Τίρανα και τους νουθέτησε βάσει ενός εγγράφου που συνέταξε την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν, προκειμένου οι Αλβανοί, να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα με τους Σλάβους των Σκοπίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα των Σκοπίων «PlusInfo», τα αλβανικά κόμματα έχουν προβεί σε ένα ιστορικό βήμα και προέτρεψε τους Αλβανούς να μην διαπραγματευθούν για ‘καρέκλες’, αλλά για το σύνολο των Αλβανών στο γειτονικό νότιο σλαβικό κράτος.

The Hellenic Information Team

No comments :