27/01/2017

ΦΕΚ/Β/3152/30-9-2016: Κανονισμός της ΥΠΑ για τα μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (Unmanned Aircraft Systems - UAS)

- Άπαντες θα πρέπει να δηλώσουν μέσω μίας ηλεκτρονικής φόρμας την ιπτάμενη συσκευή τους και να αναγράψουν επάνω της ανεξίτηλα το αριθμό αδείας.
- Ορίζεται απαγόρευση πτήσεων 8 χιλιομέτρων πέριξ των αεροδρομίων πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν σε όλα τα νησιά μας που έχουν ένα τουλάχιστον αεροδρόμιο οι πτήσεις με drones απαγορεύονται. Μάλιστα αν αφαιρέσουμε και τις απαγορευμένες ζώνες όπως, στρατόπεδα, δημόσια κτίρια, πόλεις, συγκεντρώσεις προσώπων κλπ ο χώρος πτήσης μικραίνει πολύ.
- Απαγορεύεται η πτήση drones από ερασιτέχνες πάνω από συγκεντρώσεις (ή αν θέλετε από την ανοικτή κατηγορία όπως την αναφέρει). Αν σκοπεύετε να κινηματογραφήσετε τον υπαίθριο γάμο σας, μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσετε, ή θα πρέπει να πληρώσετε τον επαγγελματία που κατέχει την ειδική άδεια για αυτό και που ο κανονισμός φρόντισε να του παραχωρήσει.
- Στην κατηγορία της επαγγελματικής χρήσης των drones η νομοθεσία προβλέπει την κατοχή αδείας μετά από εξετάσεις, ηλικία πάνω από τα 18, πιστοποίηση γνώσης Αγγλικών και Ελληνικών και φτάνει μέχρι και κατάθεση σχεδίου πτήσης. - Η υποχρέωση για κατάθεση σχεδίου πτήσης στην ΥΠΑ δεσμεύει όλα τα ΣμηΕΑ που ίπτανται μακρύτερα από 50 μέτρα από τον χειριστή τους. Δηλαδή που έχουν δυνατότητα πτήσης και επικοινωνίας πέραν των 50 μέτρων.

Αν θέλετε να δείτε τα όρια των 8 χιλιομέτρων από τα αεροδρόμια της Ελλάδος (στρατιωτικά, πολιτικά και λεσχών) τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ιστοσελίδα, να πάτε στον χάρτη που περιέχει και να δηλώσετε κάτω από αυτόν εκεί που λέει Options – Radius Distance το νούμερο 8 km. Έτσι σε κάθε κλικ στο χάρτη επάνω θα βλέπετε ένα πράσινο κύκλο ακτίνας 8 χιλιομέτρων που θα σας κατατοπίζει τα όρια απαγόρευσης.

Είμαστε σε αναμονή να δούμε αφενός μεν την υλοποίηση των βασικών κανόνων του κανονισμού αυτού (δηλώσεις, άδειες κλπ) αλλά και την μετέπειτα εφαρμογή του.

Δημοσιεύθηκε επίσης από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ο κανονισμός που ρυθμίζει τις διαδικασίες αδειοδότησης Εκπαιδευτικών Κέντρων και χειριστών drones ή αλλιώς Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών-ΣμηΕΑ.
- Οι χειριστές που κάνουν επαγγελματική χρήση ενός drone, πρέπει να είναι κάτοχοι άδειας χειριστή ΣμηΕΑ συγκεκριμένης κατηγορίας (ανάλογα τη μέγιστη μάζα απογείωσης - οι άδειες χωρίζονται σε 5 κατηγορίες) που χορηγείται από την ΥΠΑ.
- Προκειμένου να αδειοδοτηθεί ένας υποψήφιος, επαγγελματίας χειριστής ΣμηΕΑ, πρέπει να ολοκληρώσει πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης σε αδειοδοτημένο Εκπαιδευτικό Κέντρο ΣμηΕΑ, καθώς και να πετύχει στις θεωρητικές εξετάσεις της ΥΠΑ και σε πρακτική εξέταση ενώπιον πιστοποιημένου εξεταστή. Με παρόμοιες διαδικασίες, αδειοδοτούνται τόσο οι εκπαιδευτές όσο και οι εξεταστές ΣμηΕΑ.
- Τα Εκπαιδευτικά Κέντρα ΣμηΕΑ λαμβάνουν άδεια λειτουργίας από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ακολουθώντας τις υψηλές προδιαγραφές και υιοθετώντας τις αρχές που έχουν τεθεί από ευρωπαϊκούς και διεθνείς Οργανισμούς, τα Εκπαιδευτικά Κέντρα ΣμηΕΑ πρέπει να διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις, οπτικοακουστικά μέσα και ΣμηΕΑ που κατέχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά της κατηγορίας τους.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να  κατεβάσουν τον κανονισμό σε μορφή pdf: http://www.ypa.gr/userfiles/fa3cb89c-ac1a-4d4b-99ab-a34f011804e1/document%20%281%29%20%CE%A6%CE%95%CE%9A,30-12-2016.pdf

1 comment :

  1. Anonymous27/1/17 18:18

    ΣΤΙΣ Η.Π.Α ΑΠ'ΟΣΟ ΓΝΩΡΙΖΩ,ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete