27.12.16

Σύστημα Ενεργητικής Προστασίας Iron First για τα Ολλανδικά ΤΟΜΑ CV90

H βιομηχανία BAE Systems έλαβε μια σύμβαση από την Ολλανδία για τη δοκιμή και πιστοποίηση των Συστημάτων Ενεργητικής Προστασίας (APS) στα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) CV90. Η σύμβαση αφορά δοκιμές και την μελλοντική ενσωμάτωση του ισραηλινού συστήματος ενεργητική προστασίας Iron First της IMI ( Israel Military Industries). Το Iron First έχει σπονδυλωτή σχεδίαση που επιτρέπει την προσαρμογή σε μια σειρά από πλατφόρμες που κυμαίνονται από ελαφρά οχήματα έως βαριά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης. Το σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα απειλών, συμπεριλαμβανομένων πυραυλο-οθούμενων βομβίδων, αντιαρματικών πυραύλων όπως και απέναντι βλημάτων HEAT και βλημάτων κινητικής ενέργειας που βάλονται απ’ άρματα μάχης.

Το Iron Fist ενσωματώνει ραντάρ και υπέρυθρο σύστημα (IR) για την ανίχνευση και τον εντοπισμό απειλών. Το σύστημα ραντάρ του έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Elta η οποία έχει επίσης αναπτύξει το ραντάρ του Rafael Trophy APS που ήδη βρίσκεται σε παραγωγή χαμηλού ρυθμού για τα Merkava Mk 4. Το σύστημα περιλαμβάνει τέσσερις κεραίες με επίπεδη οθόνη, που δεν παρέχει μόνο 360 μοίρες προστασία, αλλά προσφέρει ουσιαστικά ένα είδος ημισφαιρικής κάλυψης.Το σύστημα ραντάρ συμπληρώνεται από ένα υπέρυθρο σύστημα (IR) ανίχνευσης που αναπτύχθηκε από τη θυγατρική της Elbit, Elisra. Ενσωματώνει τέσσερις κάμερες υπερύθρων τοποθετημένες περιμετρικά του οχήματος, οι οποίες λειτουργούν σε πολύ μικρότερο μήκος κύματος από το ραντάρ και μπορούν να παρέχουν στον υπολογιστή του Iron Fist πληροφορίες υψηλότερης ανάλυσης σχετικά με την επερχόμενη απειλή, επιτρέποντας στο σύστημα να στοχεύσει τα αντίμετρα του με περισσότερη ακρίβεια. Τα εκτοξευόμενα αντίμετρα είναι ένα εκρηκτικό βλήμα αναχαίτισης που εκρήγνυται σε κοντινή απόσταση από την εισερχόμενη απειλή, καταστρέφοντας το ή προκαλώντας την εκτροπή του. Για το σκοπό αυτό, το αντίμετρο δεν περιέχει θραυσματογόνα βομβίδια αλλά το περίβλημα αναχαίτισης είναι κατασκευασμένο από εύφλεκτο υλικό ώστε κατά την έκρηξη να ελαχιστοποιούνται οι παράπλευρες απώλειες φίλιου προσωπικού ή ευαίσθητων μη προστατευμένων υλικών.

Ο Χαν ντε Κοϊζ, διευθυντής του προγράμματος στον ολλανδικό οργανισμό αμυντικού υλικού του υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι : “κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής φάσης θα προ-εξετάσουμε το ενεργητικό σύστημα εναντίον των δικών μας προδιαγραφών απειλών, και μαζί με όλους τους εταίρους μας θα αναλύσουμε της ασφάλεια του συστήματος και θα ετοιμαστούμε για την ενσωμάτωση του στα CV9035NL οχήματα μας”. Και συμπλήρωσε ότι : “Περιμένουμε να ληφθεί απόφαση για την επόμενη φάση του προγράμματος στις αρχές του 2018. Με το “Iron Fist”, η Ολλανδία αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα του NATO με ένα Σύστημα Ενεργητικής Προστασίας αυτού του τύπου στα ΤΟΜΑ της”.

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε δοκιμές του Iron First απέναντι στις ρουκέτες των RPGs εκτοξευτών: https://www.youtube.com/watch?v=rxPinJp051I

http://defencenews.gr/

No comments :