27/12/2016

Τσεχία: Οκτώ κινητά 3D Ραντάρ ELM 2084 για την αεράμυνά της

Η IAI Elta Systems, επιλέχθηκε να παραδώσει οκτώ κινητά 3D Ραντάρ ELM 2084 πολλαπλών λειτουργιών (MMR) για την αναβάθμιση των συστημάτων αεράμυνας της Τσεχικής Δημοκρατίας. Το κόστος απόκτησης των οκτώ συστημάτων είναι πιθανό να ανέλθει στα 114 εκατομμύρια $ σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press. Η Τσεχική Δημοκρατία είχε σε εξέλιξη ένα διεθνή διαγωνισμό για την απόκτηση νέων 3D κινητών ραντάρ αεράμυνας για να αντικαταστήσει τα ραντάρ πρόσκτησης στόχων που χρησιμοποιούνται με τα πυραυλικά αντιαεροπορικά ρωσικής κατασκευής SA-6 (2K12 KUB CZ),τα οποία παρέλαβε το 1991. Αρχικός στόχος ήταν ο εκσυγχρονισμός των συστοιχιών SA-6 (2K12 KUB CZ) να περιλαμβάνει και την αντικατάσταση του ρωσικού βλήματος αναχαίτισης Vympel 3M9M3 με το Ιταλικό βλήμα MBDA Aspide 2000 και ένα νέο σύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός. Τελικά, η επιδίωξη αυτή δεν επετεύχθη.

Το ραντάρ ELM 2084 είναι σε χρήση στο Ισραήλ με το διάσημο σύστημα ρουκετών Iron Dome, με τις Καναδικές Ένοπλες Δυνάμεις και τελεί υπό παραγγελία και για την Αεροπορία της Σιγκαπούρης. Θεωρείται ότι ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), λειτουργεί στην S μπάντα και μπορεί να λειτουργεί τόσο σαν ραντάρ αεράμυνας μέγιστης εμβέλειας 470 χιλιομέτρων αλλά και σαν ραντάρ εντοπισμού εχθρικών ρουκετών,όλμων, πυραύλων, παρέχοντας άμεση ενημέρωση για τις τοποθεσίες εκτόξευσης των πυρών και τα αναμενόμενα σημεία προσβολής. Όλα τα συστήματα ραντάρ έχει προγραμματιστεί να παραδοθούν μέχρι το 2021.Φυσικά, θα υπάρχει και εθνική βιομηχανική συμμετοχή, από την στιγμή που η Τσεχική Retia - η οποία είναι ο εταίρος της ΙΑΙ Elta Systems - θα παράγει το 30% των κρίσιμων στοιχείων του 3D ραντάρ ELM-2084.

http://defencenews.gr/

2 comments :

  1. Δύο φορές σε μία μέρα μας τρίβουν στα μούτρα οι Τσέχοι ότι είναι χώρα και όχι χώρος. Τελευταίας τεχνολογίας ραντάρ αεράμυνας για μία χώρα στην μέση του πουθενά και χωρίς προβλήματα και αντιδικίες στην εδαφική ακεραιότητα της, περικοπές στην άμυνα της Ελλάδας για να φροντίζουμε λαθραίους!


    12G

    ReplyDelete
  2. ΟΝΤΩΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΡΑΝΤΑΡ. ΑΝ ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ή ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΙΧΑ ΥΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΤΩΝ ΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ "ΤΡΥΠΩΝ" ΚΑΙ "ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ" ΣΤΗΝ ΑΕΡΑΜΥΝΑ ΜΑΣ.

    ReplyDelete