19/12/2016

Νεκρός μετά από πυροβολισμό ο Ρώσος πρέσβης στη Άγκυρα. Τον δολοφόνησε Τούρκος Αστυνομικός μέλος ισλαμιστικής οργάνωσης

Τούρκος Αστυνομικός των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομικής Διοίκησης της Άγκυρας δολοφόνησε τον Ρώσο Πρέσβη στην Τουρκία Andrey Karlov κατά την διάρκεια εκδήλωσης στο Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης. Ο 22χρονος Mevlüt Mert Altıntaş δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Ρώσο Πρέσβη την στιγμή που επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία για την έκθεση «Η Ρωσία με τα μάτια των Τούρκων». Ο Mevlüt Mert Altıntaş πυροβόλησε τον Ρώσο Πρέσβη ενόσω βρισκόταν πίσω από αυτόν. Ο Τούρκος Αστυνομικός την ώρα που πυροβολούσε τον Ρώσο Πρέσβη φώναξε το γνωστό πλέον ο «Αλλάχ είναι μεγάλος» και πρόσθεσε πως πήρε εκδίκηση για την καταστροφή στο Χαλέπι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Τούρκος Αστυνομικός είναι μέλος εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης.Ο Mevlüt Mert Altıntaş γεννήθηκε το 1994 αποφοίτησε από την Αστυνομική Σχολή της Σμύρνης και του είχε ανατεθεί η προστασία του Andrey Karlov. Ο Τούρκος Αστυνομικός σκοτώθηκε αμέσως μετα από την επίθεση στο Ρώσο Πρέσβη από συναδέλφους του.

Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνει τα τεράστια κενά ασφαλείας που υπάρχουν στην Τουρκία με την ΜΙΤ να μην μπορεί ουσιαστικά να ελέγξει ούτε το προσωπικό που υποτίθεται ότι έχει αναλάβει την προστασία των Υψηλών Προσώπων. Ήδη του Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας χαρακτήρισε την δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη ως μια μεγάλη αποτυχία των Αρχών Ασφαλείας της Τουρκίας. Παρά την δολοφονία του Andrey Karlov ο Πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Ρωσίας με την Τουρκία και το Ιράν για την Συρία θα πραγματοποιηθούν αύριο στη Μόσχα.

http://www.viadiplomacy.gr/

Απεβίωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία, ο οποίος δέχθηκε νωρίτερα επίθεση ενόπλου στην Άγκυρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στις τουρκικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Συγκεκριμένα, ο πρέσβης Andrey Karlov πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε έκθεση φωτογραφίας στην Άγκυρα, σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία, η οποία σημειώνει ότι εκτιμά πως πρόκειται για επίθεση ισλαμιστών τρομοκρατών.Συγκεκριμένα, ο πρέσβης Andrey Karlov πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε έκθεση φωτογραφίας στην Άγκυρα, σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία, η οποία σημειώνει ότι εκτιμά πως πρόκειται για επίθεση ισλαμιστών τρομοκρατών.

Παράλληλα, κι άλλα πυρά ακούστηκαν πριν από λίγο στο σημείο όπου διαπράχθηκε πριν από λίγο η επίθεση εναντίον του πρεσβευτή, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk. Το τουρκικό δίκτυο NTV ανέφερε ότι ακόμα τρία άτομα έχουν τραυματιστεί κατά την επίθεση. Ο δράστης της επίθεσης εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία έπεσε νεκρός από πυρά της τουρκικής αστυνομίας, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik επικαλούμενο τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο δράστης ακούγεται σε βίντεο να φωνάζει «μην ξεχνάτε το Χαλέπι, μην ξεχνάτε τη Συρία» και «Ο αλάχ είναι μεγάλος». Ο δημοσιογράφος της hurriyet Χασίμ Κίλιτς, ο οποίος ήταν παρών στο περιστατικό, είπε ότι οι άνθρωποι στην έκθεση έτρεξαν όταν ο δράστης πυροβόλησε αρχικά στον αέρα, ενώ στη συνέχεια στόχευσε και πυροβόλησε τον Karlov.

Η επίθεση σημειώθηκε μια μέρα πριν την επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, προκειμένου να συνομιλήσει για τη Συρία με Ρώσους και Ιρανούς αρμόδιους. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε το συμβάν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, και σχολίασε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές. Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin έχει ενημερωθεί για το συμβάν. Η τουρκική πρωθυπουργία δεν έχει ακόμη δώσει στη δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες, δημιουργώντας ένα κλίμα συσκότισης στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

ΑΜΠΕ

Μια ενέργεια η οποία θα έχει αναμφισβήτητα επιπτώσεις στις ισορροπίες της ευρύτερης περιοχής σμειώθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα, καθώς άγνωστοι πυροβόλησαν τον πρέσβη της Ρωσίας στην Τουρκία, ενώ ο διπλωμάτης Αντρέι Καρλόφ συμμετείχε στα εγκαίνια έκθεσης στο Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης (Modern Arts Centre). Σύμφωνα με την Hurriyet, o Καρλόφ δέχτηκε τα πυρά του αγνώστου τη στιγμή που ετοιμαζόταν να εκφωνήσει την ομιλία του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο δράστης φώναξε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», τη γνωστή φράση των εξτρεμιστών ισλαμιστών και φώναξε επίσης ότι είναι εκδίκηση για όσα γίνονται στο Χαλέπι… Το ζητούμενο είναι η σύλληψή του, διότι αναφέρεται πως βρίσκεται στον χώρο με την αστυνομία να τον αναζητά. Την ίδια στιγμή, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με τον δράστη, ο οποίος λέγεται πως παραμένει στο χώρο, με την τουρκική αστυνομία να διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό του.

Η υπόθεση δείχνει εκ πρώτης όψεως λίγο περίεργη, υπό την έννοια της ευκολίας με την οποία μπήκε στον χώρο της έκθεσης ο δράστης, με την επίδειξη πλαστής αστυνομικής ταυτότητας, καθώς επίσης και λόγω της καθυστέρησης για την εξουδετέρωσή του, παρά το γεγονός ότι η αστυνομική παρουσία και τα μέτρα ασφαλείας λογικά θα έπρεπε να είναι σημαντικά. Ωστόσο, απέχουμε ακόμα από το να υποπτευθούμε προβοκάτσια, με στόχο την ενίσχυση της «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας» Ρωσίας-Τουρκίας, αλλά και την απόδειξη των ισχυρισμών Ερντογάν, ότι η Τουρκία είναι στόχος του αυτοαποκαλούμενου ως «ισλαμικού κράτους» και άλλων οργανώσεων. Υπάρχουν αρκετοί τραυματίες από τα πυρά, καθώς έπεσαν πάνω από 30 σφαίρες. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ενημέρωσε ότι ο πρεσβευτής επρόκειτο να εκφωνήσει στην έκθεση με τίτλο, «Η Ρωσία με τα μάτια των Τούρκων».

http://www.defence-point.gr/news/?p=167405

No comments :

Post a Comment