12/12/2016

Ολοκληρωτική καταστροφή στην Παλμύρα. Δεν έπεσε, ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ

Η ήττα της Παλμύρα στη Χομς αρχίζει και λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις καθώς πλέον όχι μόνο ο Συριακός Στρατός δεν ανασυντάσσεται έξω από την πόλη αλλά έχει υποχωρήσει τόσο πολύ δυτικά ώστε φαίνεται ότι θα χάσει και την αεροπορική βάση Τ4 στην επαρχία. Το πρωί η ISIS ξεκίνησε μεγάλη επίθεση στην στρατηγική διασταύρωση Jihar και στη συνέχεια άρχισε να βάλει κατά της αεροπορικής βάσης. Σύμφωνα με αναφορές η βάση εκκενώθηκε από χθες από τα βομβαρδιστικά Su-24 και λέγεται πως τα αεροσκάφη μεταφέρθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Shayrat της ίδιας επαρχίας. Εν τω μεταξύ το τζιχαντιστικό πρακτορείο Amaq αναφέρει πως ήδη η ISIS κατέλαβε δομές εντός της βάσης Τ4 καθώς επίσης και την καταστροφή ενός συριακού αεροπλάνου από το πυροβολικό της. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της ήττας, η απόσταση ανάμεσα στην Τ4 και στην Παλμύρα είναι περίπου 60 χλμ. Τόσο έδαφος έχασε ο Στρατός σε λιγότερο από 48 ώρες. Συνεπώς πρωινές αναφορές ξένων ΜΜΕ περί άφιξης ενισχύσεων στα περίχωρα της Παλμύρας και προβληματισμού αν θα επιχειρηθεί άμεσα η ανακατάληψη της πόλης πριν παγιδευθεί από τους τρομοκράτες ή αν θα επιδιωχθεί η περικύκλωση και ο βομβαρδισμός, αν όχι καταρρέουν στην πράξη, σίγουρα μετατίθενται αρκετά χρονικά.

Την ίδια στιγμή η απροσδόκητη αυτή εξέλιξη φανερώνεται και στις αντιδράσεις Δαμασκού-Μόσχας. Η μεν πρώτη κατηγορεί την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, η δε δεύτερη μέσω αναλυτών σχολιάζει πως την ευθύνη φέρει η χαμηλού επιπέδου ικανότητα του στρατού και η ανεπαρκής άμυνας. Ωστόσο αναρωτιέται κανείς. Η Δαμασκός φταίει ή η Μόσχα η οποία από το φθινόπωρο του 2015 έχει παραλάβει τα "κλειδιά" των αποφάσεων. Πως είναι δυνατόν 1000 άτομα, πολλοί εκ των οποίων πολιτοφύλακες της NDF, που έχουν δείξει στην περιοχή ότι δεν έχουν πολλές δυνατότητες όταν αιφνιδιάζονται να αντιμετωπίσουν 5000 φανατισμένους και έτοιμους να ανατιναχθούν. Η ISIS αναφέρει ότι πήρε δώρο από την εγκατάλειψη της Παλμύρα περί τα 30 τεθωρακισμένα άρματα μάχης. 5000 άνθρωποι και μεγάλα κονβόι δεν έρχονται από τη μια στιγμή στην άλλη απαρατήρητοι μέσα στη νύχτα, ούτε σχεδιάζονται τέτοιες επιχειρήσεις με τόση μυστικότητα.

Συνεπώς θέτουμε τα ίδια με χθες ερωτήματα.
- Δορυφόροι, drones, σύνδεσμοι και όλα τα τεχνολογικά όπλα των Ρώσων στη Συρία λειτουργούν ή όχι;
- Πως είναι δυνατό να αποχωρείς και να...παραχωρείς τα όπλα;
- Γιατί τη δεύτερη μέρα δεν πέταξαν τα αεροσκάφη;
- Για ποιο λόγο στη μάχη της Τ4 δε συνδράμει η Αεροπορία;
- Με λίγα λόγια, η Παλμύρα δε χάθηκε, παραδόθηκε. Η Μόσχα την άφησε να πέσει. Γιατί απελευθερώθηκε σε πρώτο χρόνο πριν λίγους μήνες; Αδυναμία, ανικανότητα, αναποτελεσματικότητα της Μόσχας; Απειλές των ΗΠΑ που δε γνωρίζουμε; ή μήπως κάποιο άλλο deal;

Μια φορά πάντως:
Α. Επί Πούτιν οι Τούρκοι μπήκαν στη Συρία (ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι Μόσχα-ΗΠΑ άφησαν την Αγκυρα να μπει, για να αυτοπαγιδευθεί και να υποστεί βαριές απώλειες).
Β. Η απώλεια της Παλμύρας και οι πιέσεις που αναμένονται στο Ντέιρ Εζόρ (νότια ανατολικά) και τη Χασάκα-Καμισλί (βόρεια ανατολικά), αν επιτύχουν, τότε εκδιώκεται ο συριακός στρατός από την Ανατολή και οι ΗΠΑ μπορούν να προωθήσουν τα σχέδια τεμαχισμού της χώρας με ένα κουρδικό μόρφωμα στο βορρά και ένα σουνίτικο στο νότο.

Του Στρατή Μαζίδη
http://www.freepen.gr/2016/12/4_34.html

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ότι οι μαχητές του ‘ισλαμικού κράτους’ που κατέλαβαν την Παλμύρα, δεν έχουν έρθει μόνο από την ιρακινή πόλη της Μοσούλης, αλλά και από τις συριακές πόλεις Ράκα και Ντέιρ εζ Ζορ. Ο Άσαντ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία 24» τόνισε ότι «είναι αδύνατο η κατάληψη της Παλμύρας να έγινε μόνο με τρομοκράτες που ήρθαν από τη Μοσούλη, αφού μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού κράτους βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Ράκα, όπου υποτίθεται ότι ο αμερικανικός συνασπισμός βομβάρδιζε επί δύο χρόνια. Είναι αλήθεια ότι και άλλοι μαχητές του Ισλαμικού κράτους ήρθαν από την Ντέιρ εζ Ζορ, εκεί όπου τα αεροσκάφη του αμερικανικού συνασπισμού επιτέθηκαν στις θέσεις του συριακού στρατού, αντί να βομβαρδίσουν τους τρομοκράτες», είπε ο Άσαντ.

Επεσήμανε ότι κατά την επίθεση κατά της Παλμύρας, οι τρομοκράτες είχαν νέο οπλισμό υψηλής τεχνολογίας που δεν είχαν πριν. «Αυτό δείχνει ότι υποστηρίζονται οπλικά», είπε και πρόσθεσε: «Εάν οι τρομοκράτες ήρθαν από τη Μοσούλη, δεν είναι σαφές που απέκτησαν τα νέα όπλα τα οποία δεν είχαν πριν». Είπε ακόμη, ότι ήταν εμφανής η αδράνεια της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας κατά τη μετάβαση των τρομοκρατών από το Ιράκ στη Συρία: «θα μπορούσαν να σταματήσουν τους τρομοκράτες στην πορεία τους προς την Παλμύρα. Στην καλύτερη περίπτωση αν δεν είχαν την άμεση υποστήριξη των Αμερικανών, είχαν την ανοχή τους, όπως πράττουν κλείνοντας τα μάτια και επιτρέπουν την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία να υποστηρίζουν και να χορηγούν όπλα στο ισλαμικό κράτος. Αυτό είναι ό, τι έγινε στην Παλμύρα», είπε ο πρόεδρος της Συρίας.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment