7.12.16

Αυστρία: Φυλακή και πρόστιμο για όσους μετανάστες λένε ψέματα στις Αρχές

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου που επιτρέπει στις αρχές να τιμωρούν τους αιτούντες άσυλο που λένε ψέματα για την ταυτότητά τους –για παράδειγμα υποδυόμενοι τους Σύρους έτσι ώστε το αίτημά τους να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει αποδεκτό– επιβάλλοντάς τους πρόστιμο που φθάνει έως και τα 5.000 ευρώ ή στέλνοντάς τους για τρεις εβδομάδες στη φυλακή. Όσοι παραμένουν στην Αυστρία παρότι έχουν εντολή να φύγουν είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα που ξεκινούν από 5.000 και φθάνουν τα 15.000 ευρώ ή με έξι εβδομάδες φυλάκιση, ανέφερε το Λαϊκό Κόμμα (OVP), το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPO). Η κεντρώα κυβέρνηση έχει καταστήσει πιο αυστηρούς φέτος τους μεταναστευτικούς νόμους. Το αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), ο υποψήφιος του οποίου Νόρμπερτ Χόφερ ήταν υποψήφιος στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή, προηγείτο στις δημοσκοπήσεις με περίπου 33% για μήνες. "Οπωσδήποτε αυτά (τα μέτρα) αποτελούν εν μέρει ένα μήνυμα", δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας του OVP Χάραλντ Μάρερ, όταν ρωτήθηκε αν ο νόμος έχει σκοπό να αποθαρρύνει τους μετανάστες. "Τι είδος κράτος δικαίου θα είχαμε στη δημοκρατία αν λέγαμε ότι δεν τιμωρούμε τέτοια πράγματα;"

Το κόμμα των Πρασίνων άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο και ζήτησε το κόστος της αποδοχής των αιτούντων άσυλο να κατανεμηθεί μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να σταματήσετε τον εθνικιστικό ανταγωνισμό για το ποιος θα αποθαρρύνει περισσότερο τους αιτούντες άσυλο", δήλωσε ο Άλεβ Κόρουν από τους Πρασίνους. Η Αυστρία έχει ανακοινώσει ένα όριο στον αριθμό αιτήσεων ασύλου που θα δεχθεί και το οποίο φθάνει τις 37.500 φέτος, καθώς είχε δεχθεί 90.000 αιτούντες άσυλο πέρυσι. Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι είχε λάβει 37.000 αιτήσεις ασύλου έως τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά έχει καταμετρήσει μόνο 30.000 ως σχετικές καθώς απορρίπτει ορισμένες υποθέσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που θεωρεί ότι θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας σε άλλες χώρες. Ένας υπουργός του SPO δήλωσε πως τα μέτρα έκτακτης ανάγκης δεν θα χρειαστούν φέτος ή το επόμενο έτος, όταν το όριο πέσει στις 35.000, καθώς ο αριθμός των αιτούντων άσυλο θα παραμείνει κάτω από το όριο.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία και η Σουηδία, έχουν επίσης υιοθετήσει αυστηρότερους νόμους για το άσυλο ή έχουν εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους τους τελευταίους μήνες.

ΑΜΠΕ

No comments :