01/12/2016

Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης για Αυστραλία, Τουρκία και Ελλάδα

Η Ελλάς, με τεράστιες προκλήσεις ασφαλείας τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο(ΑΟΖ -έρευνες υδρογονανθράκων, νηοψίες για παράνομες μεταφορές φορτίων,τρομοκρατικά δίκτυα) δείχνει να ικανοποιείται από το νέο ΟPV DAMEN STAN PATROL 5509 των 430 τόννων χωρίς ελικοδρόμιο και οπλισμό. Φυσικά, είναι απορίας άξιο πως ενώ στον αρχικό διαγωνισμό που είχε ανακοινωθεί το 2007 προβλεπόταν η ύπαρξη οπλισμού στην πλώρη και ελικοδρομίου για την προσνήωση ελικοπτέρων τύπου AS-365N3 Αegean Dauphin, στην πορεία οι προδιαγραφές άλλαξαν και το 2011 προβλεπόταν η απόκτηση ενός σκάφους με πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα σε Κατάσταση Θαλάσσης 6 χωρίς οπλισμό και ελικοδρόμιο! Και φυσικά η ελληνική βιομηχανική συμμετοχή είναι για μια ακόμη φορά ανύπαρκτη ένεκα της κατασκευής στο εξωτερικό. Τουλάχιστον η σαφέστατη πρόβλεψη των τεχνικών προδιαγραφών του σκάφους για: τηλεοράσεις TFT-LCD με οπίσθιο φωτισμό τύπου Led, συσκευών DVD, 2 εκτυπωτών που θα είναι έγχρωμοι τεχνολογίας λέιζερ, γιρλάντας σημαιοστολισμού και 1 ναυτικού σουγιά (!) αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι τουλάχιστον τα "κρίσιμα" ζητήματα δεν αφήνονται στην τύχη τους... Οι παραπάνω τεχνικές προδιαγραφές δεν είναι αποκυήματα φαντασίας του συντάκτη αλλά αναφέρονται ρητώς στο τεχνικό διαγωνισμό του Λ.Σ.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ζήτησε υποβολή προσφορών για 12 περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης (OPV) από 3 ναυπηγικούς οίκους την Damen, Fassmer και Luerssen,οι οποίοι θα συνεργαστούν με ναυπηγεία της Αυστραλίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες βιομηχανικής συμμετοχής για τις βιομηχανίες της Αυστραλίας. Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 400 άμεσες θέσεις εργασίας και αποτελεί μέρος της δέσμευσης της κυβέρνησης για τη συνεχή κατασκευή πολεμικών πλοίων στην Αυστραλία.Αποτελεί ένα τμήμα της συνολικής επένδυσης στην Άμυνα,μαζί με τα νέα πολεμικά πλοία και υποβρύχια,κάτι που θα οδηγήσει σε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για δεκαετίες. Τα νέα OPV θα συνεισφέρουν στην αποτελεσματική προστασία των θαλάσσιων οδών πέριξ της Αυστραλίας και των υπεράκτιων εδαφών που είναι απαραίτητα για την εθνική της ασφάλεια.

Η Τουρκία ναυπήγησε σε δικά της ναυπηγεία 4 OPV κλάσης DOST (βασίζονται στο ιταλικό σχέδιο Sirio) εκτοπίσματος 1725 τόννων με αυτονομία 3.500 ναυτικών μιλίων (με ταχύτητα 14 κόμβων), πυροβόλο 40 mm και ελικοδρόμιο για χρήση ελικοπτέρου AB-412EP. Τα 4 OPV βρίσκονται σε υπηρεσία με την Τουρκική Ακτοφυλακή.Μάλιστα,στις 5/1/16, 2 Τουρκικά OPV (SG-703 & SG-704) πραγματοποίησαν νηοψία (επιχείρηση Albatros) σε πλοίο με σημαία Βολιβίας για έλεγχο μεταφοράς 13 τόννων ινδικής κάνναβης. Η νηοψία έγινε σε απόσταση 140 ναυτικών μιλίων από την Κρήτη και 55 μιλίων(!) από το λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης. Αδιανόητα πράγματα για την Τουρκική Ακτοφυλακή πριν την είσοδο σε υπηρεσία των 4 OPV κλάσης DOST...

http://defencenews.gr/

No comments :

Post a Comment