7.12.16

Πιστοποίηση νέων ραντάρ της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας

Λίαν προσφάτως υπήρξε σημαντική πρόοδος στην διαδικασία εξέλιξης δύο νέων συστημάτων ραντάρ που, αν και στα μάτια του μέσου παρατηρητή δεν εντυπωσιάζουν όπως τα διάφορα πυραυλικά συστήματα ή τα πολεμικά πλοία, αναβαθμίζουν κάθετα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των φορέων τους και, κατά συνέπεια, την απειλή που αυτοί αντιπροσωπεύουν.

Το πρώτο σύστημα εξ αυτών είναι το ραντάρ MİLDAR της εταιρείας Meteksan που προορίζεται για τα επιθετικά ελικόπτερα T-129Β ΑΤΑΚ, και το οποίο ξεκίνησε δοκιμές εδάφους το προηγούμενο διάστημα. Η εταιρεία ανέλαβε την ανάπτυξη του συστήματος βάσει συμβολαίου που της ανατέθηκε τον Ιούνιο του 2013 και το οποίο προβλέπει την παράδοση των πρώτων επιχειρησιακών ραντάρ στον Τουρκικό Στρατό, την περίοδο 2018-2019. Το MİLDAR είναι ένα χαμηλής πιθανότητας υποκλοπής ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος, που λειτουργεί στη μπάντα Ka και προσφέρει στο ελικόπτερο-φορέα του δυνατότητες ναυτιλίας και σκόπευσης 360 μοιρών ακόμη και εναντίον κινούμενων στόχων, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Έχει εμβέλεια 8 χιλιομέτρων και, μεταξύ άλλων, διαθέτει διαμορφώσεις παρακολούθησης εδαφικού αναγλύφου (TF/TA), συνθετικού διαφράγματος (SAR) και ανάστροφου συνθετικού διαφράγματος (ISAR). Προς το παρόν, κατά τη διάρκεια των επίγειων δοκιμών το ραντάρ φέρεται σε έναν εκ των δύο εξώτερων υποπτερυγικών φορέων του ελικοπτέρου T-129B, αλλά αργότερα πιθανότατα θα επιδιωχθεί η προσαρμογή του σε ειδική βάση πάνω από το κύριο στροφείο. Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό (λόγω βάρους και όγκου), θα προκαλέσει σοβαρά επιχειρησιακά μειονεκτήματα.

Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη σε υπηρεσία του συνδυασμού T-219B/ MİLDAR σε μεγάλους αριθμούς, εξαλείφει τα όποια επιχειρησιακά πλεονεκτήματα απολάμβανε η ελληνική Αεροπορία Στρατού με τα -ελάχιστα- ραντάρ AN/APG-78 Longbow επί ελικοπτέρων AH-64DHA Apache. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα ο Τουρκικός Στρατός έχει παραλάβει 18 T-129B (πέραν των 9 αρχικών Τ-129A EDH, τα οποία δεν έχουν δυνατότητα βολής κατευθυνόμενων όπλων). Το τελευταίο εξ αυτών παραδόθηκε μόλις στις 2 Δεκεμβρίου 2016, ενώ εντός του 2017 αναμένονται πρόσθετες παραδόσεις.

Το δεύτερο νέο ραντάρ εγχώριας ανάπτυξης είναι το ελαφρύ Sarper της Aselsan, του οποίου οι δοκιμές πιστοποίησης στο ΜΕΑ Anka-B, ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Το εν λόγω ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR) λειτουργεί στη μπάντα X και φέρεται να έχει μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού σταθερών ή κινούμενων στόχων, τα 37 χιλιόμετρα. Διευκρινίζεται ότι η έκδοση Anka-B φέρει ταυτόχρονα ραντάρ SAR και συγκρότημα αισθητήρων EO/IR επί πυργίσκου. Η νεότερη έκδοση Anka-S πιθανότατα θα φέρει μόνο ένα εκ των δύο φορτίων κάθε φορά, αλλά επιπλέον διαθέτει υποδομή SATCOM σε ειδικό θόλο στο εμπρόσθιο άνω τμήμα της ατράκτου ενώ μελλοντικά ίσως προστεθεί και ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου.

http://e-amyna.com/

No comments :