24.12.16

Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ από ψήφισμα του ΟΗΕ για τον τερματισμό εποικισμού

“Τα πράγματα θα είναι διαφορετικά μετά τις 20 Ιανουαρίου”, όταν και θα αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα, δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτηση του στο twitter, έπειτα από την αποχή των ΗΠΑ στην ψήφιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπέρ της υιοθέτησης του σχεδίου απόφασης που απαιτεί να τερματιστεί η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μπουν καλωσόρισε το ψήφισμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ΗΕ Στεφάν Ντουρατζίτς, καλώντας παράλληλα σε επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Με την αποχή των ΗΠΑ, το σχέδιο υιοθετήθηκε με 14 ψήφους υπέρ στο 15μελες ΣΑ.

“Το Ισραήλ δεν θα τηρήσει τους όρους του ψηφίσματος”, ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, προσθέτοντας πως το Ισραήλ αναμένει να συνεργαστεί με τον Τραμπ για να ανατρέψει τις επιπτώσεις του ψηφίσματος. “Το Ισραήλ απορρίπτει αυτό το επαίσχυντο ψήφισμα ενάντια στο Ισραήλ στο ΣΑ και δεν θα τηρήσει τους όρους του”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε με ανακοίνωση του τους ισραηλινούς και τους παλαιστίνιους να προωθήσουν τις προοπτικές για την λύση των δύο κρατών. Όπως υπογράμμισε, οι ΗΠΑ δεν ήταν σύμφωνες με κάθε πτυχή του ψηφίσματος, αλλά το σχέδιο των ΗΕ “ορθώς καταδικάζει την βία και την πρόκληση και την εποικιστική δραστηριότητα και καλεί και τις δύο πλευρές να προβούν σε εποικοδομητικά βήματα ώστε να αντιστραφούν οι υπάρχουσες τάσεις και να προωθήσουν τις προοπτικές για την λύση των δύο κρατών”. Ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε της απόφασης του να απέχει από την ψηφοφορία, με τον αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας, Μπεν Ρόουντς να απορρίπτει την κριτική του Τραμπ για την απόφαση της Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα παραμένει πρόεδρος των ΗΠΑ έως τις 20 Ιανουαρίου.

“Για ημέρα νίκης” έκανε λόγο ένας εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, χαρακτηρίζοντας “σοβαρό πλήγμα για την ισραηλινή πολιτική” το ψήφισμα. “Οι ΗΠΑ έστελναν ιδιωτικά και δημοσίως ένα μήνυμα ότι οι εποικισμοί πρέπει να σταματήσουν εδώ και περίπου πέντε δεκαετίες”, δήλωσε στο ΣΑ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα ΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, τονίζοντας ότι η διαρκής εποικιστική δραστηριότητα “υπονομεύει σοβαρά την ασφάλεια του Ισραήλ”. “Κανείς δεν μπορεί ταυτόχρονα να στηρίζει την επέκταση των εποικισμών του Ισραήλ και την λύση των δύο κρατών που θα έδιναν ένα τέλος στην σύγκρουση”, πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον, σχολιάζοντας την αποχή των ΗΠΑ δήλωσε πως “χωρίς αμφιβολία” η νέα αμερικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο νέος Γενικός Γραμματέας των ΗΕ θα οδηγήσουν σε μια νέα περίοδο τις αμερικανοισραηλινές σχέσεις. Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στέινιτζ, κοντινός συνεργάτης του Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ “εγκατέλειψαν το Ισραήλ”. “Αυτό δεν είναι ένα ψήφισμα ενάντια στις εποικιστικές δραστηριότητες, είναι ένα ψήφισμα ενάντια στο Ισραήλ, ενάντια στους Εβραίους και στο κράτος τους. Οι ΗΠΑ σήμερα το βράδυ απλά εγκατέλειψαν τον μοναδικό φίλο τους στην Μέση Ανατολή”, τόνισε ο Στέινιτζ.

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα “από αφελής και ανόητη έγινε εντελώς απερίσκεπτη”, δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, επικεφαλής της υποεπιτροπής της Γερουσίας που είναι υπεύθυνη για την οικονομική συνεισφορά των ΗΠΑ προς τον ΟΗΕ, ο οποίος απείλησε νωρίτερα να αποσύρει την οικονομική στήριξη προς τον διεθνή οργανισμό αν ψηφίσει υπέρ του σχεδίου και προς όποια κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στηρίξουν το σχέδιο. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε πως η αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία ήταν “απολύτως επαίσχυντη” , χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα “πλήγμα για την ειρήνη”.

ΑΜΠΕ

Η Παλαιστινιακή Αρχή μετά την έγκριση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καταδικάζει τις ισραηλινές κατασκευές στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, έχει πρόθεση να καταθέσει αγωγή στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, εναντίον της κατασκευής των εβραϊκών οικισμών στην ‘Πράσινη Γραμμή’. Ένας από τους ηγέτες των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, αποκάλεσε το ψήφισμα ‘ιστορικό’, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό έγγραφο που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη. Μετά την ψηφοφορία, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας δήλωσε ότι οι οικισμοί αποτελούν εμπόδιο για την ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Ο πρέσβης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το σύνολο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αντιτίθεται σταθερά στις εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ, και η τρέχουσα πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι κάτι το καινούργιο, όπως σημειώνει το ισραηλινό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

Ο B. Netanyahou πρωθυπουργός του Ισραήλ ανακάλεσε την Κυριακή 25.12.16 τον πρέσβη της χώρας του από τη Ρωσία κι ενώ η Oμοσπονδία της Ρωσίας συγκλονιζόταν από τη μεγάλη τραγωδία της πτώσης υπό μυστηριώδεις συνθήκες τουTupolev 154 που συμπαρέσυρε στο θάνατο 93 άτομα. Η ανάκληση των ισραηλινών πρέσβεων την Κυριακή από πολλές χώρες είναι ένα σημάδι της έντονης δυσφορίας και του σφοδρού θυμού της ισραηλινής κυβέρνησης λόγω της καταδικαστικής απόφασης του ισραηλινού αποικισμού που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η απόφαση καταδικάζει την «καταπάτηση του διεθνούς δικαίου » που αποτελεί σύμφωνα με αυτήν ο ισραηλινός αποικισμός των εδαφών των παλαιστινιακών εδαφών της Λωρίδας της Γάζας. Ο Benjamin Netanyahou αποφάσισε ν΄ανακαλέσει στις 25 Δεκεμβρίου και ενώ η αεροπορική τραγωδία ήταν σ΄εξέλιξη τους πρέσβεις του από 10 χώρες που ψήφισαν υπέρ της απόφασης Γαλλία, Αγγλία,Κίνα, Ρωσία, Αίγυπτο, Ιαπωνία, Ουρουγουάη, Ισπανία, Ουκρανία και τη Ν Ζηλανδία και ΗΠΑ της οποίας η αποχή επέτρεψε να περάσει η απόφαση.

https://dimpenews.com/

No comments :