18/12/2016

Αρμενία: Εκκλησία χτισμένη πάνω σε ναό της Αρτέμιδος

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΤΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΚΟΥΣΕΙ. ΣΙΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΓΛΥΤΩΝΕ... ΚΑΠΟΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΧΕΙ Η ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ (ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ) ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ, ΑΦΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΩΝ.  ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΩΣ Η ΓΑΙΑ ΒΟΑ "ΕΛΛΑΣ" ΚΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΑΡΜΕΝΙΟΙ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟ ΦΥΛΛΟ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ) ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΣΤΑ Β/Α ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΗ ΑΜΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΡΔΩΝ ΤΩΝ ΣΙΝΟ-ΤΟΥΡΑΝΟ-ΤΑΤΑΡΟ-ΜΟΓΓΟΛΙΚΩΝ ΟΡΚΣ, ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΦΕΘΗΣΑΝ/ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΣΑΝ ΜΟΝΟΙ.

Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες οι αρχαίοι ειδωλολατρικοί ναοί μετατρέπονταν σε χριστιανικούς ή έχτιζαν στη θέση των ειδωλολατρικών ναών χριστιανικούς. Αυτό πιστεύεται ότι έγινε με τον καθεδρικό ναό του Ετσμιατζίν- το πνευματικό κέντρο των Αρμενίων, ότι χτίσθηκε επάνω σε έναν αρχαίο ναό, όπως λένε οι ειδικοί και αναφέρουν ότι ο πρότερος ναός ήταν αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ρωσικού ‘Sputnik’, αυτό έγινε γνωστό από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν στη διάρκεια ανασκαφών και υποστυλώσεων του καθεδρικού ναού, βρέθηκε ότι τα θεμέλια του ήταν επάνω σε ερείπια ενός αρχαίου ναού και αυτό έγινε ευκρινές με την ανακάλυψη του βωμού του αρχαίου ναού. Ο αρχαίος βωμός βρίσκεται στην είσοδο του ναού, αλλά η είσοδός του σε αυτόν επιτρέπεται μόνο σε ειδικές ομάδες- αρχαιολόγους, ιστορικούς και όσους σχετίζονται με την αρχαιολογία.

Ο αρχαίος βωμός στα θεμέλια του Καθεδρικού Ναού του Ετσμιατζίν

Ο Ασόγικ Καραπετιάν, ιερέας και διευθυντής του μουσείου και των αρχείων του καθεδρικού ναού του Αγίου Ετσμιατζίν, τόνισε ότι ναός είναι μοναδικός και αποτελεί τη συμβολή της αρμενικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής στον χριστιανικό πολιτισμό. Ο ιερέας έχει αντίθετη άποψη με τους αρχαιολόγους και υποστηρίζει ότι ο ναός δεν ‘κάθεται’ επάνω στον ναό της Αρτέμιδος. Ο ίδιος λέει ότι "ο Άγιος Γρηγόριος ο Λαμπαδιστής, είχε ένα όραμα, ότι κατέβηκε στη γη ο μονογενής υιός του Θεού και στάθηκε σε στο σημείο που υπήρχε ένας ιερός βωμός. Εκεί χτίσθηκε ο καθεδρικός ναός του Ετσμιατζίν που θα πει στα αρμενικά η κάθοδος του Μονογενούς, που είναι ο Ιησούς Χριστός". «Η είσοδος δεν επιτρέπεται, λόγω του ότι ο χώρος είναι πολύ μικρός και άβολος για επισκέπτες», θα τονίσει ο ιερέας του ναού.

http://www.mikres-ekdoseis.gr/2016/12/blog-post_17.html


No comments :

Post a Comment