21/12/2016

Διοίκηση πλοίων επιτηρήσεως: Τα μάτια του Π.Ν

Η Διοίκηση Πλοίων Επιτηρήσεως διαδραματίζει κομβικό ρόλο τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ επιχειρήσεων.  Η Διοίκηση πλοίων επιτηρήσεως είναι μια νέα σχετικά διοίκηση. Ιδρύθηκε το 2012 και αποτελεί την συνέχεια της θρυλικής διοίκησης Κανονιοφόρων. Τα πλοία με τα πληρώματα τους βρίσκονται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο να επιτηρούν τα θαλάσσια σύνορα διασφαλίζοντας τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε όλους ευπαθείς τομείς έναντι οποιασδήποτε απειλής. Είναι τα «μάτια» του Αρχηγείου Στόλου που σε συνδυασμό με τα ναυτικά παρατηρητήρια προσφέρουν την τακτική εικόνα στις ελληνικές θάλασσές. Ταυτοχρόνως, η Διοίκηση πλοίων επιτηρήσεως έχει να επιδείξει πλούσιο κοινωνικό έργο αφού οι μονάδες επιφανείας έχουν διττό ρόλο, αφενός την παρουσία και την εξυπηρέτηση έκτακτων συμβάντων σε ακριτικά νησιά και αφετέρου την συμμετοχή σε περαστικά έρευνας και διάσωσης συμμετέχοντας ενεργά στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Οι νήσοι του Ανατολικού Αιγαίου προσφέρουν  στην Ελλάδα πληθώρα πλεονεκτημάτων καθώς έτσι είναι δυνατός ο έλεγχος της Μικρασιατικής ακτής αλλά εξυπηρετούνται παράλληλα ευρύτεροι στόχοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Λήμνο, που φράζει το στενό της εξόδου των Δαρδανελλίων, τη Χίο που ελέγχει τη χερσόνησο του Τσεσμέ και κατ' επέκτασην τη Σμύρνη και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων που ελέγχει την είσοδο και την έξοδο από και προς την λεκάνη της Ν.Α Μεσογείου. Ταυτόχρονα όμως η εγγύτητα των νήσων στην μικρασιατική ακτή τα καθιστά ευάλωτα σε πιθανή επιθετική ενέργεια του αντιπάλου. Συχνά, λόγω της κοντινής απόστασης των νήσων με την Μικρασιατική ακτή δημιουργείται η αίσθηση του ανέφικτου της άμυνας ενός τόσο μεγάλου αριθμού νήσων, νησίδων και βραχονησίδων εκ μέρους ενός αντιπάλου με την πληθώρα μέσων και προσωπικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι κανονιοφόροι του Π.Ν μεταφέρουν αγήματα των Αμφίβιων Καταδρομέων με αποστολή την ανακατάληψη βραχονησίδων. Αποτελούν, μια δύναμη ταχείας αντίδρασης με κύριο χαρακτηριστικό την τακτική ευελιξία. Κύρια αποστολή των κανονιοφόρων είναι η παρακολούθηση και η καταγραφή των κινήσεων του Τουρκικού Στόλου από κοινού με τα ναυτικά παρατηρητήρια, πραγματοποιώντας αποστολές στο πλαίσιο επιχειρήσεων ΞΙΦΙΑΣ του Α.Σ.

Η επιχειρησιακή δράση αποτελεί την πεμπτουσία της διοίκησης πλοίων επιτηρήσεως. Χωρίζεται σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά την δράση της διοίκησης εν καιρώ ειρήνης και ο άλλος κατά την διάρκεια πολέμου. Κατά την διάρκεια της ειρήνης η επιχειρησιακή δράση συνοψίζεται στα εξής:
Παρακολούθηση κινήσεων τουρκικού στόλου και καταγραφή των δραστηριοτήτων αυτού. Καθημερινά τα πλοία της διοίκησης πλοίων επιτηρήσεως γράφουν εκατοντάδες ναυτικά μίλια παρακολουθώντας τις κινήσεις του τουρκικού στόλου. Με τον άρτιο ηλεκτρο-οπτικό εξοπλισμό που διαθέτουν μπορούν να παρακολουθούν τους εξ ανατολών «γείτονες». Ιδιαίτερα δε σε ευαίσθητα μέρη όπως είναι η περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα η περιοχή της Ζουράφας τα πλοία της διοίκησης πλοίων επιτηρήσεως έχουν καθημερινή παρουσία.
  • Συμμετοχή στην αποστολή επιτήρησης των συνόρων απέναντι στις ασύμμετρες απειλές όπως είναι η λαθρομετανάστευση.
  • Συνεργασία με τις ειδικές δυνάμεις το Σ.Ξ. καθώς και με ιπτάμενα μέσα της Π.Α. Η συνεργασία επικεντρώνεται κατά βάση σε θέματα επιχειρησιακής εκπαίδευσης.
Εν καιρώ πολέμου η Διοίκηση πλοίων επιτηρήσεως συμμετέχει σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια του Αρχηγείου Στόλου στις παρακάτω αποστολές:
  • Συμμετοχή και ένταξη με ειδικοποιημένους ρόλους και καθήκοντα σε σχηματισμούς φρεγατών και πυραυλακάτων. Εν καιρώ επιχειρήσεων να σημειωθεί πως οι μονάδες επιφανείας των Διοικήσεων Φρεγατών και Ταχέων Σκαφών σχηματίζουν δυνάμεις κρούσης οι οποίες αναλαμβάνουν αποστολές σύμφωνα με τα υφιστάμενα σχέδια του ΓΕΝ και του ΓΕΕΘΑ. Σε αυτές λοιπόν τις δυνάμεις κρούσεις δύναται να ενταχθούν και τα πλοία της διοίκησης πλοίων επιτηρήσεως.
  • Μετάδοση πληροφοριών. Η μετάδοση πληροφοριών αποτελεί και αυτή με την σειρά της μια σημαντική παράμετρο επιτυχούς διεξαγωγής ναυτικών επιχειρήσεων. Οι κανονιοφόροι από την καιρό της ειρήνης βρίσκονται διασπαρμένες στα ακριτικά μέρη και έχουν χαρτογραφήσει τις κινήσεις του εχθρού. Ειδικότερα, τα παράκτια περιπολικά αγκιστρώνονται σε ευαίσθητα σημεία και καλύπτουν ευπαθείς τομείς λειτουργώντας είτε μόνα τους είτε με τα ναυτικά παρατηρητήρια.
  • Υποστήριξη αποβατικών επιχειρήσεων. Η υποστήριξη αποβατικών επιχειρήσεων αποτελεί άλλη μια συνιστώσα της επιχειρησιακής δράσης. Οι κανονιοφόροι διαθέτουν την απαραίτητη ισχύ πυρός προκείμενου να υποστηρίξουν με πυρά ναυτικού πυροβολικού τις χερσαίες δυνάμεις οι οποίες είτε επιχειρούν απόβαση είτε προσπαθούν να διευρύνουν το αρχικό προγεφύρωμα επί της ακτής προς την ενδοχώρα.
  • Ναρκοθέτηση. Η ναρκοθέτηση είναι μια νευραλγική παράμετρος των επιχειρησιακών δυνατοτήτων αυτών των πλοίων η οποία συχνά αγνοείται. Οι μονάδες επιφανείας της διοίκησης πλοίων επιτηρήσεως από τον καιρό της ειρήνης όπως προαναφέρθηκε βρίσκονται στα πελάγη επιτηρώντας τις ελληνικές θάλασσες. Η ναρκοθέτηση είτε μπορεί να απαγορεύσει μια ολόκληρη αποβατική ενέργεια είτε να ακυρώσει ένα ναυτικό δρομολόγιο. Η σκέψη και μόνον πως υπάρχουν ναρκοθετημένες περιοχές λειτουργεί ανασταλτικά στα όποια επιθετικά σχέδια δράσης του εχθρού για ναυτικό αποκλεισμό νήσων και γενικότερη ναυτική παρουσία στο Αιγαίο.
  • Καθήκοντα συνοδείας νηοπομπών. Οι κανονιοφόροι εντάσσονται σε μεικτούς σχηματισμούς μάχης και αναλαμβάνουν συγκεκριμένα καθήκοντα.
  • Υποστήριξη ειδικών επιχειρήσεων.

http://defencenews.gr/amina/4944-dioikisi-ploion-epitiriseos-ta-matia-tou-p-n

No comments :

Post a Comment