18/12/2016

Αναστροφή της γήρανσης σε ποντίκια

Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν να γυρίσουν προς τα πίσω τον χρόνο σε ζωντανά πειραματόζωα μέσω της γενετικής τεχνικής του «μερικού συστημικού κυτταρικού αναπρογραμματισμού». Με αυτό τον τρόπο, μείωσαν τα σημάδια της γήρανσης σε ποντίκια και παρέτειναν τη ζωή τους κατά 30% (18 έως 24 εβδομάδες) - κάτι που θα ισοδυναμούσε με δεκαετίες στην περίπτωση των ανθρώπων. Τα ζώα είχαν τροποποιηθεί προηγουμένως, έτσι ώστε να φέρουν μια μετάλλαξη που οδηγεί σε πρόωρη γήρανση (ανάλογη με τη σπάνια γενετική πάθηση προγηρία στους ανθρώπους). Ο αναπρογραμματισμός των κυττάρων τους που ακολούθησε, έκανε τα ζώα να ξανανιώσουν. Αυτό ενισχύει την πεποίθηση αρκετών επιστημόνων ότι εν μέρει -ή κατά κύριο λόγο- η γήρανση καθοδηγείται από ένα εσωτερικό γενετικό «ρολόι» που ωθεί το σώμα σε μια σταδιακή κατάρρευση. Αν καταστεί δυνατό να επιβραδυνθεί ο «χτύπος» αυτού του ρολογιού, τότε θα αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής. Είναι η πρώτη φορά που ο κυτταρικός αναπρογραμματισμός παρατείνει τη διάρκεια της ζωής σε ένα υγιές ζωντανό ζώο. Προηγούμενες προσπάθειες είχαν προκαλέσει ανάπτυξη εκτεταμένου καρκίνου ή τον άμεσο θάνατο των πειραματόζωων. Όμως αυτή τη φορά αποφεύχθηκε τελείως ο καρκίνος και ο πρόωρος θάνατος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή αναπτυξιακής βιολογίας Χουάν Κάρλος Ιζπιζούα Μπελμόντε του Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών Salk στην Καλιφόρνια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Cell». «Δεν διορθώσαμε την μετάλλαξη που προκάλεσε την πρόωρη γήρανση. Αλλάξαμε τη διαδικασία της γήρανσης, αλλάζοντας χημικά το επιγονιδίωμα, δείχνοντας έτσι ότι η γήρανση είναι μια επίπλαστη διαδικασία. Η γήρανση δεν είναι ανάγκη να προχωρά μόνο προς μια κατεύθυνση», δήλωσε ο Μπελμόντε. «Δεν πιστεύουμε ότι με την τεχνική μας θα φθάσουμε στην αθανασία. Υπάρχουν πιθανώς όρια που θα αντιμετωπίσουμε, αν επιχειρήσουμε μια πλήρη αναστροφή της γήρανσης. Ο στόχος μας δεν είναι μόνο η επέκταση της διάρκειας ζωής, αλλά κάτι ακόμη πιο σημαντικό, η υγιής ζωή», πρόσθεσε. Ο πλήρης κυτταρικός αναπρογραμματισμός μετατρέπει τα εξειδικευμένα ενήλικα κύτταρα, όπως του δέρματος, σε αρχέγονα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Οι αμερικανοί ερευνητές προχώρησαν σε έναν ευρέος φάσματος (συστημικό) αλλά μόνο μερικό αναπρογραμματισμό. Έτσι, για παράδειγμα, τα δερματικά κύτταρα δεν κατέληξαν σε βλαστικά, παρέμειναν δερματικά μεν, αλλά «φρεσκαρίσθηκαν», καθώς έγιναν πιο νεανικά.

Ο μερικός αναπρογραμματισμός μείωσε τις συσσωρευμένες βλάβες στο DNA πολλών διαφορετικών κυττάρων του σώματος. Με αυτό τον τρόπο, αρκετά όργανα -όπως διαπιστώθηκε στο μικροσκόπιο- εμφάνισαν βελτίωση και αντιστροφή της γήρανσης, όπως το δέρμα, η σπλήνα, τα νεφρά και το στομάχι. Αλλά και το καρδιαγγειακό σύστημα εμφάνισε ενδείξεις αντιγήρανσης και καλύτερης λειτουργίας. Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι «προφανώς τα ποντίκια δεν είναι άνθρωποι». Ο Μπελμόντε δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι θα είναι πολύ πιο πολύπλοκο να ξανανιώσουμε έναν άνθρωπο. Όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι η γήρανση είναι μια πολύ δυναμική διαδικασία, συνεπώς είναι πιο δεκτική σε θεραπευτικές παρεμβάσεις από ό,τι νομίζαμε προηγουμένως». Όπως είπε, τέτοιες πειραματικές θεραπείες μπορεί να χρειαστούν έως δέκα χρόνια, εως ότου δοκιμασθούν κλινικά σε ηλικιωμένους. Προηγούμενες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι ο μεγαλύτερος παράγων κινδύνου για τις συχνότερες χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, καρκίνους, νευροεκφυλιστικές νόσους) είναι απλώς τα γηρατειά. Αν αυτά «θεραπευθούν», τότε και πολλές ασθένειες θα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανισθούν.

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=852165

2 comments :

 1. ΕΜΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΠΑΛΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΈΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΧΥΠΟΠΤΑ. ΠΑΛΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ. ΑΣΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΑΙΝΙΣΟΝΤΑΙ.ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ.

  ReplyDelete
 2. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ (ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ) ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ, ΑΛΛΑ...

  1) ΕΧΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ ΠΩΣ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΒΙΟΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΔΩΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 140-145 ΕΤΗ. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΣΟΣ
  2) ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΦΑΝΕΣ (ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΥ) ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΕΠΙΔΡΑΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΥΤΟΙΑΣΗΣ-ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΡΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ , ΟΣΗ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ.

  ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΦΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΩΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ. ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΠΩΛΟΥΝ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ.

  ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΤΗ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΜΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΜΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕΤΟ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΩ ΤΕΧΝΙΚΑ ΤΟΝ ΒΙΟ ΜΟΥ. ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΝΩ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΒΙΟ ΑΒΙΩΤΟ.

  ReplyDelete