23/11/2016

Ανεξαρτησία απο την Μολδαβία και ένωση με τη Ρωσία θέλει η αποσχισθείσα Δημοκρατία της Transnistria

Ένα ακόμη μέτωπο αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Ρωσία ενδέχεται να ανοίξει τους επόμενους μήνες μετά την Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία. Πρόκειται για την Transnistria την αυτόνομη αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας στα δυτικά της Ουκρανίας, της οποίας η κυβέρνηση διατηρεί ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενη Transnistria Yevgeny Shevchuk δήλωσε ότι η χώρα του πρόκειται να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της από την Μολδαβία την οποία κέρδισε το 1992 και ακολούθως να επιδιώξει την ένωση με την Ρωσία. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Transnistria η θέση του για το ζήτημα του μέλλοντος της χώρας βασίζεται στην βούληση του λαού και στο υπάρχων Σύνταγμα, ενώ όπως σημείωσε η μοίρα της Transnistria είναι η ανεξαρτησία και την ένωση με τη Ρωσία. Μετά τις πρόσφατες εκλογές (30 Οκτωβρίου-13 Νοεμβρίου 2016) η Μολδαβία έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την Ομοσπονδοποίηση των δύο κρατικών οντοτήτων. Πάγια θέση της Μολδαβίας είναι η απομάκρυνση των Ρωσικών Ειρηνευτικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Transnistria για περισσότερα από 20 χρόνια προστατεύοντας ουσιαστικά τα συμφέροντα της αποσχισθείσας από την Μολδαβία περιοχής. Από την άλλη πλευρά οι Ρωσικές δυνάμεις στην Transnistria, περίπου 1.000 άνδρες παραμένουν στην αποσχισθείσα περιοχή και μάλιστα πραγματοποιούν κοινά γυμνάσια με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Transnistria.

Η δημιουργία ενός νέου μετώπου στα δυτικά της Ουκρανίας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη μοχλό πίεσης του Πούτιν προς το Κίεβο και το ΝΑΤΟ κλιμακώνοντας την πολιτική πιέσεων της Ρωσίας προς τη Δύση για την ικανοποίηση των αιτημάτων της Μόσχας αναφορικά με το καθεστώς ασφαλείας μιας σειράς χωρών που βρίσκονται στην περιφέρεια της Ρωσίας.

http://www.viadiplomacy.gr/anexartisia-apo-tin-moldavia-ke-enosi-ti-rosia-theli-aposchisthisa-dimokratia-tis-transnistria/

No comments :

Post a Comment