11.11.16

Συζητούν με τους Ρώσους οι Βούλγαροι για τα MiG-29

Το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας προχώρησε στην υπογραφή συμβολαίου ύψος 21,8 εκατομμυρίων ευρώ με την εγχώρια εταιρία Aviostart για την προμήθεια 10 κινητήρων ρωσικής κατασκευής για τον γερασμένο στόλο των μαχητικών τύπου MiG-29 που διαθέτει από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και της Σοβιετικής Ένωσης. Το συμβόλαιο προβλέπει την παράδοση τεσσάρων καινούργιων και έξι επισκευασμένων κινητήρων. Η εταιρία απέσπασε το συμβόλαιο αφού πρώτα το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας απέτυχε να τραβήξει το ενδιαφέρον άλλων εταιριών που να έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, κάτι που σημαίνει ότι λογικά το ρίσκο του προγράμματος είναι αυξημένο. Οι δυο πρώτοι κινητήρες θα πρέπει να παραδοθούν στα τέλη του ερχομένου Απριλίου. Υπενθυμίζεται, ότι η Βουλγαρία διαθέτει μόλις εννιά επιχειρησιακά μαχητικά MiG-29 και ευελπιστεί με το συμβόλαιο αυτό να αυξήσει τη διαθεσιμότητα σε 14 μαχητικά του τύπου.

Πέρσι, η Βουλγαρία είχε προκαλέσει τη ρωσική οργή, όταν υπέγραψε συμφωνία με την πολωνική αμυντική βιομηχανία για τη συντήρηση και επισκευή έξι μαχητικών του τύπου. Οι εταιρίες που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τέτοιες εργασίες που αφορούν τους κινητήρες των μαχητικών, θα πρέπει να είναι πιστοποιημένες από την κατασκευάστρια MiG (Mikoyan-Gurevich). Όπως όμως ενημέρωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, η χώρα του συζητά με τη Ρωσία το ενδεχόμενο να αναλάβει την αναβάθμιση των MiG-29 στην κρατική βουλγαρική εταιρία Avionams, αν και σχεδιάζει την προμήθεια οχτώ μαχητικών αεροσκαφών, κατά πάσα πιθανότητα μεταχειρισμένων (ενδιαφέρον υπάρχει και για τα ελληνικά F-16 Block 30), για την ενίσχυση του στόλου και τη σταδιακή συμμόρφωση με τα στάνταρ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Οι ρωσικές αρχές εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να παραδώσουν έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 στη Σερβία, εάν το Βελιγράδι καλύψει το κόστος συντήρησης και επαναφοράς τους σε ασφαλή πτητική κατάσταση, ανέφεραν την Παρασκευή τα σερβικά μέσα ενημέρωσης. Το κονδύλι που απαιτείται να καλυφθεί ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, που επικαλούνται κυβερνητική πηγή η οποία μίλησε στην εφημερίδα Naslovna Strana. Τα θέμα ετέθη ατά τη διάρκεια της 15ης συνεδρίασης της διακυβερνητικής επιτροπής για τη διμερή συνεργασία Ρωσίας-Σερβίας και συγκεκριμένα στους τομείς οικονομίας και εμπορίου, αλλά και την τεχνική-επιστημονική συνεργασία. Ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, καλωσόρισε τις πληροφορίες για την ετοιμότητα της Ρωσίας να παραδώσει τα μαχητικά τύπου MiG-29 στη σερβική Αεροπορία, αποκαλώντας την απόφαση ως σημάδι ειλικρινούς συνεργασίας, εμπιστοσύνης και φιλίας ανάμεσα στους δυο λαούς και τις κυβερνήσεις τους.
http://www.defence-point.gr/

No comments :