20/11/2016

Ταιβάν και Ν.Κορέα αναβαθμίζουν τα F-16

Η αμερικανική Αεροπορία (USAF) ανέθεσε στην κατασκευάστρια Lockheed Martin το πρώτο συμβόλαιο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 της Αεροπορίας της Νοτίου Κορέας (RoKAF). Η νοτιοκορεατική Αεροπορία προχωρά στην αναβάθμιση του στόλου των 134 F-16 C/D Block 50/52 με σύγχρονα ηλεκτρονικά (avionics) και ραντάρ AESA, το οποίο θα υλοποιηθεί σε βάθος εννιά ετών (μέχρι τον Νοέμβριο του 2025) και αναμένεται να έχει συνολικό κόστος 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αναβάθμιση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας. Υπενθυμίζεται, ότι η Νότια Κορέα είχε αρχικά επιλέξει για την αναβάθμιση τη BAE Systems, για να τερματίσει όμως το συμβόλαιο τον Νοέμβριο του 2014, λόγω δραματικής αύξησης του συνολικού κόστους. Αυτό είναι σύνηθες όταν δεν εμπλέκεται ο κύριος κατασκευαστής του οπλικού συστήματος που διαθέτει συγκεκριμένα δικαιώματα, οπότε η επιλογή της κατασκευάστριας Lockheed Martin που ακολούθησε τον Δεκέμβριο του 2015, ήταν η φυσιολογική κατάληξη για να προχωρήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.

Κύριοι υποκατασκευαστές στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού είναι η επίσης αμερικανική Northrop Grumman που θα προσφέρει το ραντάρ τύπου AN/APG-83. Η αναβάθμιση περιλαμβάνει την αντικατάσταση των τριών υπολογιστών του μαχητικού με έναν «σπονδυλωτό υπολογιστή αποστολής» (MMC: Modular Mission Computer), ο οποίος προσφέρει στο μαχητικό επαυξημένη υπολογιστική ισχύ για τον ευκολότερο και ταχύτερο χειρισμό των ηλεκτρονικών και των όπλων που θα φέρει το F-16. Αναβάθμιση θα υποστεί και το σύστημα απεικόνισης επί κάσκας JHMCS II, το σύστημα αναγνώρισης φίλιου vs. εχθρικού αεροσκάφους (IFF), το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου, τα όπλα που θα μπορεί να μεταφέρει το μαχητικό (ολοκλήρωση GBU-39 small diameter bombs, Harpoon αέρος-επιφανείας και συλλογές JDAM κατευθυνόμενες με λέιζερ).

Η Ταϊβάν θα ξεκινήσει το πρόγραμμα της εγχώριας αναβάθμισης των μαχητικών F-16 που διαθέτει το 2017, όπως ανακοίνωσε η Αεροπορία της νήσου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 3,46 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση συνολικά 144 F-16 A/B στη διαμόρφωση F-16V. Δύο μαχητικά ήδη αναβαθμίζονται στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας Lockheed Martin στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα οποία, μεταξύ άλλων, θα ενσωματωθεί και ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, σε ένα πρόγραμμα που έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις από την πλευρά της Κίνας. Στη συνέχεια, στις αρχές του 2017, αναμένεται να ξεκινήσει η αναβάθμιση των υπολοίπων από την Taiwan’s Aerospace Industrial Development Corp. (AIDC). Η αναβάθμιση του συνόλου των αεροσκαφών, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.

Η προώθηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16 της Ν. Κορέας και της Ταιβαν  ασφαλώς φέρνει στο μυαλό το σε εκκρεμότητα επί πολλά έτη πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών F-16, το οποίο λόγω αδυναμίας προμήθειας νέων μαχητικών αεροσκαφών νεότερης γενιάς, έχει καταστεί εντελώς απλά μονόδρομος, ενώ η περεταίρω καθυστέρησή του θα προσθέτει προβλήματα, ενώ υποτίθεται ότι στόχος είναι ο ακριβός αντίθετος…

http://www.defence-point.gr/

No comments :

Post a Comment