19/11/2016

Δηλώσεις Τούρκου υπουργού Άμυνας για την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Fikri Işık, ενημέρωσε σήμερα την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον αμυντικό προϋπολογισμό του έτους 2017 και παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εκκαθαρίσεων για το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί 20.088 άτομα από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ενώ υπό έρευνα βρίσκονται ακόμα 2.855 στελέχη, προφανώς σε διαθεσιμότητα. Αναλυτικά, από τους 20.088 που απομακρύνθηκαν, οι 16.423 είναι μαθητές και δόκιμοι των στρατιωτικών σχολείων και σχολών όλων των Κλάδων ενώ οι 3.665 είναι μόνιμα στελέχη που έχουν αποταχθεί και αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για συμμετοχή στην «τρομοκρατική οργάνωση FETÖ». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Fikri Işık, ένας στους δύο ανωτάτους αξιωματικούς συμμετείχε ενεργά στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες επάνδρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, απαιτούνται προσλήψεις 30.159 νέων στελεχών σε βάθος τετραετίας, στους οποίους περιλαμβάνονται:
1.322 αξιωματικοί
3.547 υπαξιωματικοί
7.159 επαγγελματίες οπλίτες
11.907 συμβασιούχοι οπλίτες
Η κατάταξή τους θα γίνει μέσω των στρατιωτικών σχολών που υπάγονται πλέον στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, το οποίο συγκροτήθηκε στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατιωτικού λυκείου Kuleli στην Κωνσταντινούπολη και προετοιμάζεται να υποδεχθεί τους πρώτους σπουδαστές το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan, πρώτος πρύτανης του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας ανέλαβε ο ισλαμιστής καθηγητής Oθωμανικής Ιστορίας Erhan Afyoncu, ο οποίος δε γνωρίζει καμία ξένη γλώσσα. Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας προκήρυξε θέσεις για την πρόσληψη 200 αξιωματικών και 500 υπαξιωματικών για τις ανάγκες της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (ÖKK), οι οποίοι θα προέλθουν από την ελεύθερη αγορά και θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι ΑΕΙ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απέρριψε ως ανυπόστατους τους ισχυρισμούς ότι η μεταβίβαση των στρατιωτικών νοσοκομείων και της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας (GATA) στο Υπουργείο Υγείας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη νοσηλεία του στρατιωτικού προσωπικού και στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ σημείωσε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 θα υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος των συνόρων με την Συρία καθώς ολοκληρώνεται το σύστημα επιτήρησης κατά μήκος 825 χιλιομέτρων συνοριακής γραμμής, εκ των οποίων στα 269 κατασκευάζεται τσιμεντένιος φράχτης. Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Fikri Işık δήλωσε ότι οι κρατικές δαπάνες για την υποδοχή 2.750.000 Σύρων και 300.000 Ιρακικών προσφύγων ξεπέρασαν τα $13 δισ. ενώ αποκάλυψε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υποστεί 10 απώλειες κατά τη συμμετοχή τους στην Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στη βόρεια Συρία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό η απομάκρυνση Μονάδων από τα αστικά κέντρα της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης ενώ αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμμα σημείωσε πως:
  • η κρατική ΜΚΕΚ έχει παραδώσει την πρώτη παρτίδα των 500 τυφεκίων MPT-76 και η ολοκλήρωση της παραγωγής των υπολοίπων 19.500 αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Υπενθυμίζεται ότι η ΜΚΕK ανέλαβε σύμβαση τον Ιούνιο του 2015 για την παραγωγή 20.000 τυφεκίων και ακολούθησε το Δεκέμβριο του ίδιου έτους σύμβαση με την Kalekalip για την παραγωγή 15.014 πρόσθετων.
  • ξεκίνησε η παραγωγή του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Hürkuş-B. Η έναρξη παραδόσεων στην Τουρκική Αεροπορία στο πλαίσιο σύμβασης για 15 αεροσκάφη αναμένεται τον Ιούνιο του 2018.
  • το 2018 θα πραγματοποιηθεί η παράδοση των δύο πρώτων από τα έξι αεροσκαφη F-35A ενώ θα ακολουθήσει η παραγγελία 24 αεροσκαφών (8 ανά έτος την επόμενη τριετία).
  • συγκροτήθηκε στην Άγκυρα νέα Μονάδα που λειτουργεί ως ενιαίο κέντρο διοίκησης για όλα τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, ο Fikri Işık ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας (MSB) για το έτος 2017 θα αυξηθεί σε 28.702.119.000 τουρκικές λίρες από TL26,4 δισ. το 2016 (€8 δισ. με την τρέχουσα ισοτιμία). Σημειώνεται ότι οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας και ιδιαίτερα η χρηματοδότηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων καλύπτονται και από πιστώσεις άλλων φορέων.

http://e-amyna.com/

1 comment :

  1. "Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Fikri Işık, ένας στους δύο ανωτάτους αξιωματικούς συμμετείχε ενεργά στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου."

    ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ...Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ,ΠΗΡΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ....ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΑΠΕΤΥΧΕ!!! ΧΑΧΑΧΑ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ.

    ΧΧΧΧ.

    ReplyDelete