9.11.16

Προκλητική υπερπτήση τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τη Νήσο Παναγιά - Τουρκικό μπλόκο σε άσκηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Με μία ακόμα, ποιοτικά αναβαθμισμένη, πρόκληση, «επικαιροποιούν» οι Τούρκοι την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη μικρή νήσο Παναγιά. H πτήση τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από την νήσο Παναγιά, σήμερα το ξημέρωμα (0556 ώρα), συνιστά μια ιδιαίτερα προκλητική ενέργεια, και μάλιστα σε σχετικά μικρό ύψος, μόλις στα 300 περίπου μέτρα. Να επισημάνουμε ότι η κυριαρχία αυτής της παρακείμενης στην Χίο μικρής νήσου αμφισβητείται επίσημα από την Τουρκία μαζί με άλλες 152 μικρονήσους και μικρονησίδες καθώς επίσης ότι την τελευταία χρονιά οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν «επικεντρώσει το ενδιαφέρον» στην περιοχή, καθόσον είναι πολλαπλές και συστηματικές οι προκλητικές του ενέργειες εκεί και στις Οινούσσες. Και ενώ το ΥΕΘΑ όπως όφειλε μας ενημέρωσε για το συμβάν, δεν μας είπε αν τελικά ήταν κάποιο πλοίο της νατοϊκής δύναμης εκεί κοντά, για να σημειώσει την πρόκληση αυτή, όπως είναι άλλωστε και η σχετική επιχειρηματολογία του για την νατοϊκή «επιχείρηση». Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ: Τουρκικό ελικόπτερο εισήλθε στις 5:55 ώρα τα ξημερώματα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως. Ένα λεπτό αργότερα πέταξε πάνω από τη νησίδα Παναγιά, του νησιωτικού συγκροτήματος των Οινουσσών, σε χαμηλό ύψος στα 1.000 πόδια. Το ελικόπτερο εξήλθε του FIR Αθηνών στις 5:58 το πρωί.

Τουρκικό μπλόκο σε Νατοϊκή άσκηση στο Αιγαίο, επιχειρεί να μεταφέρει τις τουρκικές διεκδικήσεις και στο εσωτερικό της Συμμαχίας, ενώ δημιουργεί σοβαρή εμπλοκή καθώς πρόκειται για άσκηση προγραμματισμένη για τις 14 Νοεμβρίου στο κέντρο του Αιγαίου, στην περιοχή του Αη Στράτη. Οι Ελληνικές Αρχές με την ΝΟΤΑΜ Α2432/16 που εκδόθηκε στις 7 Νοεμβρίου ανήγγειλαν τη διεξαγωγή Νατοϊκής Άσκησης ηλεκτρονικού πόλεμου για το διάστημα από 14-16 Νοεμβρίου σε περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου. Η Τουρκία έσπευσε να αντιδράσει με δυο ΝΟΤΑΜ, κηρύσσοντας άκυρη την ελληνική αναγγελία, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για σχεδιασμό Νατοϊκής άσκησης. Η Τουρκία με την ΝΟΤΑΜ Α4999/16 υποστηρίζει ότι η Ελλάδα με τον σχεδιασμό της άσκησης παραβιάζει την υποχρέωσή της από τις Συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση του Αη Στράτη. Επίσης με την ΝΟΤΑΜ Α5012/16 η Τουρκία απαιτεί από την Ελλάδα να επανασχεδιάσει την άσκηση γιατί επικαλύπτει το πεδίο βολής που παράνομα έχει δεσμεύσει η Τουρκία για περίοδο 12 μηνών στην καρδιά του Αιγαίου, θέμα για το οποίο έχουν υπάρξει εντονότατες αντιδράσεις και ανταλλαγή διαβημάτων με την Αθήνα. Η Τουρκία μάλιστα απειλεί, ότι εάν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός της νατοϊκής άσκησης, τότε δεν θα αναγνωρίσει την ελληνική ΝΟΤΑΜ.

Η Αθήνα απάντησε φυσικά δηλώνοντας ότι η μόνη αρμόδια αρχή για την έκδοση ΝΟΤΑΜ εντός του FIR Αθηνών είναι η ΥΠΑ, και απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό περί υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης του Αη Στράτη, ενώ παραπέμπει στην NOTAM A2641/15, με την οποία η ελληνική πλευρά είχε απορρίψει την προκλητική εκ μέρους της Τουρκίας δέσμευση, από πέρυσι τον Δεκέμβριο, μεγάλων περιοχών στο κέντρο του Αιγαίου. Το ερώτημα φυσικά τώρα είναι εάν η νατοϊκή άσκηση πραγματοποιηθεί κανονικά ή θα υπάρξει τροποποίηση στον σχεδιασμό της ή ακόμη και ματαίωσή της, καθώς η συγκεκριμένη υπόθεση εξελίσσεται σε ένα ακόμη ελληνοτουρκικό μπρα-ντε-φερ εντος του ΝΑΤΟ.

http://www.liberal.gr

No comments :