18.11.16

Νέα νύχτα έντασης σε καταυλισμό της Χίου - Το προσφυγικό βράζει, η κυβέρνηση παραμένει χωρίς σχέδιο

Την εικόνα συνέθεταν μολότοφ, ξυλοδαρμοί και καταστροφές στο hotspot. Όλα ξεκίνησαν όταν, περίπου στις 8 το βράδυ, πιθανότατα από τα τείχη του κάστρου έπεσαν εντός του καταυλισμού δύο μολότοφ (ο καταυλισμός βρίσκεται μέσα στην τάφρο του κάστρου). Αποτέλεσμα ήταν να καούν ολοσχερώς δύο σκηνές. Η ρίψη των μολότοφ προκάλεσε τη διαμαρτυρία ομάδας 30 περίπου αλληλέγγυων που συμμετείχαν στην πορεία για το Πολυτεχνείο και ξεκίνησαν να πορεύονται προς τη δομή φιλοξενίας. Λίγα μέτρα πριν την είσοδο τους σταμάτησαν άνδρες των ΜΑΤ. Σύμφωνα με τον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, πριν αποχωρήσουν υπήρξαν διαπληκτισμοί με άτομα που κινούνται στον ακροδεξιό χώρο. Περίπου στις 11 το βράδυ έπεσαν κι άλλες μολότοφ αλλά και κροτίδες μέσα στον καταυλισμό, πιθανότατα πάλι από τα υπερκείμενα τείχη του κάστρου. Τότε, 150 περίπου πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά έφυγαν από τις σκηνές και ζήτησαν προστασία στο κοντινό κτήριο της Ιχθυόσκαλας. Γύρω στα μεσάνυχτα, δυο αλληλέγγυοι που βρίσκονταν με τις οικογένειες των προσφύγων ενώ αποχωρούσαν δέχθηκαν την επίθεση 30 περίπου ατόμων, οι οποίοι και τους ξυλοκόπησαν.

Τελεσίγραφο έστειλε από την πλευρά του ο δήμαρχος Χίου, Μανώλη Βουρνούς, μετά και τα προχθεσινά σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στον καταυλισμό της Σούδας στο νησί. Επισήμανε την αναγκαιότητα να αδειάσει μέχρι σήμερα το πρωί ο καταυλισμός καθώς είναι μέσα στην καρδιά της πόλης και δεν προσφέρεται για χώρο μόνιμης φιλοξενίας".

ΑΜΠΕ

Οι εικόνες είναι επαναλαμβανόμενες, μόνο που συν τω χρόνω επιταχύνονται και δοκιμάζουν περεταίρω την αντοχή των κατοίκων. Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μαινόμενοι μετανάστες έβαλαν φωτιά στον καταυλισμό της Σούδας, έσπασαν κατάστημα βεγγαλικών, το διαγούμισαν, και άρχισαν να τα ρίχνουν στα γύρω σπίτια. Την ίδια στιγμή έσπαγαν αυτοκίνητα και καταστήματα περιμετρικά της δομής φιλοξενίας. Οι κάτοικοι με λοστάρια συγκεντρώθηκαν στο δρόμο και άρχισε πετροπόλεμος με τους εξεγερθέντες πρόσφυγες/μετανάστες (το 70% πλέον είναι μετανάστες). Προλαβαίνουμε τους επαγγελματίες της ευαισθησίας: Ναι δεν είναι όλοι οι μετανάστες που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα και ούτε είναι άνευ αιτίας η αγανάκτησή τους. Όμως η δράση τους έχει επιφέρει μια συσσωρευμένη κόπωση στους μόνιμους κατοίκους που με την σειρά της δημιουργεί ένταση και δυσανεξία. Όταν το πρόβλημα γίνεται καθημερινό, οι ανθρωπιστικές ιδέες καταρρέουν, και το γεγονός πως οι πρόσφυγες /μετανάστες πέρασαν τις δικές τους οδύσσειες για να φτάσουν ως εδώ, δεν μοιάζει ικανή συνθήκη για να αποδεχθούν την δική τους επιβάρυνση στην ασφάλεια των περιουσιών τους και στην όποια ποιότητα ζωής τους - ειδικά οι περίοικοι των καταυλισμών.

Η κατάσταση στα νησιά είναι και πάλι δραματική και γι’ αυτό γίνεται έκρυθμη. Η Χίος φιλοξενεί 4.144 πρόσφυγες και μετανάστες με δυνατότητα φιλοξενίας 1.100, η Σάμος 2.686 αντί 850 και η Κως 2.004 σε hot spot χωρητικότητας 1.000! Συνολικώς ξεπερνούν τις 12000 οι εγκλωβισμένοι. Αδικήματα ποινικού δικαίου εντός των καταυλισμών είναι η καθημερινότητα. Πρόσφατα, τέλος Σεπτεμβρίου, οι Γιατροί του Κόσμου-Ελλάδας δημοσιοποίησαν πως έχουν απευθύνει σειρά επιστολών και παρεμβάσεων προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση για τα ασυνόδευτα παιδιά που παραμένουν στο Κέντρο υποδοχής της Μόριας (και τα οποία είναι ευάλωτα σε κάθε είδους εκμετάλλευση). Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει, όπως αναφέρουν, είναι η απομάκρυνσή τους από το Κέντρο και η μεταφορά τους σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας.

Μετά τις προχθεσινές ταραχές στο νησί, η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό δήλωσε πως η Επιτροπή είναι «ενήμερη για τη κατάσταση της ασφάλειας στα ελληνικά νησιά και τους πιθανούς κίνδυνους» και πως ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει «επανειλημμένα επικοινωνήσει με τις ελληνικές Αρχές για το θέμα της ασφάλειας του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)». Για το ζήτημα της ασφάλειας στα νησιά, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος είχε στείλει και επιστολή στον Γιάννη Μουζάλα στις 4 Νοεμβρίου τονίζοντας πως τα κράτη μέλη της ΕΕ χρειάζονται εγγυήσεις για την προστασία και την ασφάλεια του προσωπικού που στέλνουν και πίεσε για «άμεση βελτίωση των συνθηκών». Παράλληλα κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως αν και δεν υπάρχουν ακόμα παρόμοιες αποφάσεις απόσυρσης προσωπικού, σειρά κρατών μελών εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για την κατάσταση στα νησιά, με αποτέλεσμα η EASO να έχει εγκαταστήσει πόρτες κινδύνου και… «κουμπιά πανικού» στα hotspot, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας.

Ο Γολγοθάς των εντός των καταυλισμών, με την συσσωρευμένη ένταση, τείνει να μεταφερθεί και στους μόνιμους κατοίκους, και ειδικά στους περιοίκους των καταυλισμών. Προσπαθήσαμε να τον περιγράψουμε λιτά, χωρίς συναισθηματισμούς, για να μην συμβάλουμε στην τροφοδότηση της έντασης. Όμως λίγο απέχουμε από το να επιδεινωθεί η κατάσταση περεταίρω και είτε από ατυχία, είτε από πρόθεση, να φτάσουμε σε καταστάσεις αυτοδικίας. Και τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Η αρμόδια κυβέρνηση τι κάνει; Περίπου θεωρεί ότι… λιάζονται εν ηρεμία. Όπως μας είπαν κυβερνητικοί παράγοντες, ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση «κάνουμε ο, τι μπορούμε, για να μην πέσει η συμφωνία Ε.Ε–Τουρκίας (η οποία δεν περνάει από το χέρι τους, αν θα πέσει). Αυτό μόνο; «Αυτό»! - Και αν καταπέσει; «Τι να σας πούμε; Πρέπει η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της»!. Σωθήκαμε! και μεις, και οι κάτοικοι των νησιών, και οι μετανάστες/πρόσφυγες.

http://www.liberal.gr/arthro/94291/politiki/2016/to-prosfugiko-brazei-i-kubernisi-paramenei-choris-schedio.html

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ, ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΤΟ ΕΙΧΑΤΕ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ. ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΛΕΕΙ ΑΦΗΝΑΜΕ "ΠΑΡΑΘΥΡΟ" ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΟΙ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΒΡΗΚΑΝ ..."ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ". ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΩΣ ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ:  https://isxys.blogspot.com/2015/09/blog-post_49.html

No comments :