10/11/2016

Τρομοκρατική επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία - Ένας αστυνομικός τραυματίας

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ; ΓΙΑ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΗΓΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ ΣΤΟ ΚΑΛΑΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Η TOTAL ΜΕ ΤΗΝ ΣΙΙΤΙΚΗ ΠΕΡΣΙΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΕΤΟ ΣΤΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΑΣ...  ΚΑΝΤΕ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΕΙΡΜΟΥΣ ΘΕΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ-ΠΟΙΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΑΝΑΡΧΟΜΑΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΛΕΝΕ.   ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΘΑ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΩ ΠΕΡΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ.

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ τα ξημερώματα, μετά από τρομοκρατική επίθεση στο κτίριο της Γαλλικής πρεσβείας, στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα, πέταξαν χειροβομβίδα έξω από το κτίριο που βρίσκεται στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από τη Βουλή, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη, από την οποία τραυματίστηκε ο αστυνομικός που εκτελούσε καθήκοντα σκοπού στην Γαλλική Πρεσβεία.Η περιοχή έχει αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της οδού Σέκερη αλλά και στην Ακαδημίας από το ύψος της Κανάρη. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ένωσης ειδικών φρουρών Βασίλη Ντούμο που μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, οι δράστες διέφυγαν στη συνέχεια με κατεύθυνση προς τα Εξάρχεια.Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, ήδη ελέγχθηκαν κάποιες από τις κάμερες ασφαλείας και δόθηκαν περιγραφές των δραστών και της μοτοσυκλέτας, που αναζητούνται στις γύρω περιοχές.

Αποκλεισμένη παραμένει η περιοχή γύρω από τη Γαλλική Πρεσβεία, όπου σημειώθηκε, λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα, επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό, πιθανόν χειροβομβίδα, κατά την οποία τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα ο αστυφύλακας φρουρός. Κλειστή είναι έως αυτήν την ώρα, η Β. Σοφίας και η οδός Ακαδημίας, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών για την περισυλλογή υπολειμμάτων του μηχανισμού, καθώς και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που έχει αναλάβει την υπόθεση. Πριν από λίγο, βρέθηκε μοτοσικλέτα στην περιοχή των Εξαρχείων, η οποία, όπως διαπιστώθηκε, είναι κλεμμένη και ερευνάται αν πρόκειται για τη μοτοσικλέτα των δραστών. Σημειώνεται ότι, τη χειροβομβίδα πέταξαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και πέρασαν μπροστά από τη Γαλλική Πρεσβεία. Η χειροβομβίδα εξερράγη σε απόσταση 3-4 μέτρων από τη σκοπιά όπου βρισκόταν ο αστυφύλακας, ο οποίος δέχθηκε θραύσματα στο πόδι και διακομίστηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής λαμβάνουν καταθέσεις από μάρτυρες, ενώ θα εξετάσουν το οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες της περιοχής, οι οποίες πιθανότητα έχουν καταγράψει τους δράστες.

http://www.liberal.gr/

Πρόχειρες σημειώσεις για το χτύπημα σε Πρεσβεία.

Ι. Φαίνεται πώς η πράξη με τον τρόπο που έγινε και τον στόχο που είχε έκρυβε για μένα αρκετή προχειρότητα. Μπορεί να είχε ισχυρό αντίκτυπο καθώς έγινε σε σημαντικό στόχο, όμως είχε αρκετό ρίσκο διότι στην περιοχή πάντα υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις και ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν θα ήταν εξίσου μεγάλος... φυσικά αυτό θα ήταν 100% σίγουρο αν και η κυβέρνηση και το Προ.Πο ήταν σοβαροί με το θέμα προστασίας και εμπλοκής με την τρομοκρατία.

ΙΙ. Το δίκτυο καμερών δεν έχει πιάσει πολλά πράγματα καθώς εδώ και καιρό αρκετές κάμερες δεν λειτουργούν όπως πρέπει αλλά και επειδή το σύστημα έχει καιρό να δε αναβάθμιση με ειδικό λογισμικό εντοπισμού που θα έχει στοιχεία ανίχνευσης και ιστορικού με σωστούς αλγόριθμους. Με απομεινάρια του C4I και με κάποια "πατσαρίσματα" δεν μπορεί να τρέξει σωστά.

ΙΙΙ. Ο κανόνας των 72 ωρών ισχύει και εδώ... όπως και το ότι μέχρι να υπάρξει ανάληψη ευθύνης, η πιθανότητα να υπάρξει κάποιο άλλο χτύπημα είναι μεγάλη.

ΙV. Επιμένω πώς είναι ανήκουστο ακόμα και για χώρες με σοβαρά προβλήματα ασφαλείας όπως είναι το Ιράκ και το Αφγανιστάν, το Κοινοβούλιο να μπορεί να γίνει στόχος χειροβομβίδας αν θέλει να το κάνει κάποιος και να μπορέσει μετά να διαφύγει. Σε όποια άλλη χώρα, θα "έπεφταν κεφάλια" πολιτικής ηγεσίας αλλά και αστυνομικής ηγεσίας.

V. Τις επόμενες μέρες αν και πάντα υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει χτύπημα , θεωρώ ότι ειδικά στην εκεί περιοχή, δεν θα μπορεί κάποιος να ξύσει την μύτη του, χωρίς να περάσει από έλεγχο. Είναι η κλασσική αντίδραση των ανίδεων που αντί να επανασχεδιάσουν και να αξιολογήσουν τα προβλήματα, κλιμακώνουν χωρίς λόγο και δημιουργούν έτσι ανησυχία και στους πολίτες χωρίς κανένα εμφανές κέρδος.

VI. Αναφερόμενος στον τρόπο εκτέλεσης , στα δικά μου μάτια και σκέψη, μοιάζει περισσότερο με εκτέλεση είτε από άτομα που έχουν σχέση με εγκληματικό χώρο ως "σύνδεσμοι", είτε από άτομα που είναι "φρέσκα" σε τέτοιες πράξεις. Η μέθοδος της επιχείρησης όπως ανέφερα είχε αρκετό ρίσκο και θύμισε περισσότερο "hit n run" εκτελέσεις που κάνουν κάποιοι σε αντίστοιχα συμβόλαια. Εκτός και αν όντως όπως έχω αναφέρει υπάρχει σχετική εκπαίδευση και συγκοινωνούντες δίαυλοι μεταξύ εγκλήματος και τρομοκρατίας πλέον.

VII. Όσον αφορά την έλευση Ομπάμα, είναι αστείο να μιλάμε πώς θα μπορέσουν να κάνουν κάτι σε όποιο επίπεδο. Εκείνη την στιγμή της επίσκεψης του POTUS θα υπάρχουν δορυφόροι στραμμένοι προς τα εδώ, ειδικές ανιχνεύσεις ραδιοεκπομπών και κάθε πτυχή θα έχει ελεγχθεί τόσο πολύ από FBI και λοιπές υπηρεσίες σε συνεργασία με εδώ Αρχές , που δύσκολα κάποιος θα προσεγγίζει καν σε απόσταση 500 μέτρων. Τα μέτρα ασφαλείας σε τέτοιες περιπτώσεις, απλά εκμηδενίζουν τις πιθανότητες.

VIII. Τελευταίο αφήνω το θέμα κανόνων εμπλοκής για τις αστυνομικές δυνάμεις. Επιτέλους το να φοβάται ο αστυνομικός να τραβήξει όπλο σε περιπτώσεις εγκληματιών με όπλα ανά χείρας, είναι τεράστιο πρόβλημα και δημιουργεί θέμα ανασφάλειας σε πολίτες. Ο αστυνομικός σε θέα όπλου πρέπει να έχει το δικαίωμα βολής χωρίς να περνάει ΕΔΕ. Είναι ανήκουστο να προσπαθεί κάποιος να κάνει εργασία και να του στερείς το εργαλείο που θα βοηθήσει σε ακραίες καταστάσεις και να του λες πώς θα ελεγχθεί αν το κάνει. Η ζωή του κακοποιού σίγουρα είναι και αυτή σημαντική, αλλά όχι έναντι των ζωών και της ασφάλειας άλλων , ειδικά όταν ο πρώτος έχει κάνει προφανώς συνειδητή επιλογή και φέρει όπλο μαζί του.

Αλέξανδρος Νίκλαν, Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

No comments :

Post a Comment