17.11.16

Τράπεζα κούρεψε κατά 60% δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ το 1998 - Τι συμβαίνει με την offshore της Αυγής και τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ

Αφού αποκαλύφθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε δάνειο το 2010 με εγγύηση την επιχορήγηση, που θα έπαιρνε από το κράτος το 2018, ακολουθώντας την πεπατημένη οδό των άλλων κομμάτων, ήρθε στο φως παρασκήνιο από το δάνειο που «κουρεύτηκε» από Τράπεζα για να αγοραστεί το κτήριο της Κουμουνδούρου το 1995. Eιδικότερα, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις για το κτίριο της πλατείας Κουμουνδούρου, που αγοράστηκε από την ΕΑΡ, τον προπομπό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 1995 υπήρξε διαταγή πληρωμής ύψους 400 εκατομμυρίων δραχμών, τελικώς έπειτα από διακανονισμό με την Ιονική-Λαίκή Τράπεζα το δάνειο εξοφλήθηκε το 1998 αντί 175 εκατομμυρίων δραχμών, με ένα κούρεμα της τάξης του 55%-60%. Το θέμα ανέδειξε με τις ερωτήσεις του στην Εξεταστική Επιτροπή ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς:

ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ: Τέλος του 1995 έχει βγει διαταγή πληρωμής. 400 εκατ δραχμές. Μετά από διαπραγμάτευση έγινε 175 και αφού το αποδέχθηκε η Επιτροπή Εμπλοκών Ιονικής πληρώθηκε το ποσό.
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Ενώ υπάρχει ακίνητο, εμπράγματη εξασφάλιση σας έγινε κούρεμα 60%.

ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ: Ο διοικητής της Τράπεζας ευχαρίστησε το κόμμα για ικανοποίηση συμφωνίας
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Ενώ υπάρχει ακίνητο, δέχεται η τράπεζα κούρεμα 60% και σας λέει και ευχαριστώ;
ΒΟΡΙΔΗΣ: Αυτό είναι περιορισμός της απαίτησης και εξόφληση. Δεν είναι συνολική εξόφληση

ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ: Πληρώσαμε το διπλάσιο από το αρχικό κεφάλαιο
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Τι λέτε κε μάρτυς; Κι εμείς ξέρετε από αυτό που ακούγεται τώρα ότι χρωστάμε ως Νέα Δημοκρατία το κεφάλαιο είναι μόλις το 1/5.

http://thecaller.gr/politiki/trapeza-kourepse-kata-60-tis-ekato-danio-tou-siriza-to-1998/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ Κας ΣΟΥΦΛΗ ΑΠΟ ΕΔΩ:  https://attikanea.blogspot.gr/2016/11/60-1998.html

Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά τη χθεσινή κατάθεση του οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημητρίου Δαρειώτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης είναι αμείλικτα. Ο κ. Δαρειώτης δεν μπόρεσε να δώσει καμία πειστική απάντηση στις ερωτήσεις που του έγιναν από τα μέλη της Επιτροπής για τα πολύ σοβαρά ευρήματα που έχουν προκύψει για το ζήτημα των δανείων που έχει λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ , τις σχέσεις του με την εφημερίδα «ΑΥΓΗ» και το αδιαφανές καθεστώς κτήσης του ακινήτου της Κουμουνδούρου που είχε αγοραστεί το 1990 από την ΕΑΡ και φαίνεται ότι περιήλθε στην κυριότητα του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 με αδιαφανή τρόπο. Πιο συγκεκριμένα από την εξέταση του μάρτυρα αποδείχθηκε ότι «ΑΥΓΗ» και ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα και το αυτό και ότι παρά την πολύ κακή οικονομική κατάσταση της εφημερίδας εξακολουθεί και λαμβάνει δάνεια με την εγγύηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν είπε κουβέντα για την Κυπριακή εταιρία και τον αφανή μέτοχο της ΑΥΓΗΣ, της οποίας δέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βασικός μέτοχος.

Πέρα των παραπάνω προέκυψαν πέραν πάσης αμφισβητήσεως και ουσιαστικά συνομολόγησε ο μάρτυρας και τα εξής:
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε με επιστολές του προέδρου του κ. Τσίπρα να λαμβάνει δάνεια «εκτός χρηματοοικονομικών κριτηρίων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης θεώρησης». Την πρακτική αυτή την ακολούθησε με διαδοχικές επιστολές.
  • Έλαβε δάνειο το 2014 με «υπόσχεση εμπράγματης εγγύησης» ένα ακίνητο το οποίο κατά το χρόνο που το δήλωνε είναι βέβαιο ότι δεν το είχε στην κυριότητα του και το οποίο υπό πολύ περίεργες και αδιαφανείς συνθήκες φαίνεται να επιχειρήθηκε να έρθει στην κυριότητά του.
  • Προέκυψε ότι λίγες ημέρες πριν την ψήφιση του ν. 4304/2014 της Κυβέρνησης Σαμαρά με τον οποίο μειώθηκε κατά 50% το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και προβλέφθηκε τα δάνεια να μην υπερβαίνουν το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης του, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε δάνειο με πολύ προνομιακό επιτόκιο και ενώ γνώριζε ότι επρόκειτο να νομοθετηθεί ο περιορισμός καθώς ο σχετικός νόμος είχε ήδη ψηφιστεί στις επιτροπές της Βουλής.
  • Η σημαντικότερη αποκάλυψη –ομολογία όμως από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το δάνειο της Ε.ΑΡ. που είχε συναφθεί για την αγορά του κτιρίου της Κουμουνδούρου ενώ είχε καταγγελθεί και μάλιστα τέλος του 1995 είχε γίνει κατάσχεση από την «Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα» έτυχε μιας πρωτοφανούς αναδιάρθρωσης. Συγκεκριμένα ο κ. Δαρειώτης αποκάλυψε ότι το δάνειο της Ε.ΑΡ. που είχε φτάσει το 1998 σε ποσό άνω των 400 εκ. δραχμών κουρεύτηκε κατά 60% καθώς κατεβλήθησαν μόνο 175 εκ. δρχ. Το πρωτοφανές αυτό ύψος του «κουρέματος» και ενώ μάλιστα υπήρχε ακίνητο για την ικανοποίηση της απαίτησης καθιστά το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του είναι ο καθολικός διάδοχος της Ε.ΑΡ. το μοναδικό κόμμα που έτυχε μιας τέτοιας ευνοϊκής αντιμετώπισης. Βεβαίως ζητήθηκε να προσκομιστούν στην Επιτροπή τα παραστατικά καταβολής των μειωμένων ποσών.

Από σήμερα και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι κατήγορος. Για το κτίριο στο οποίο εδρεύει στην Κουμουνδούρου έχει χαριστεί δάνειο ύψους 60% επί του οφειλουμένου ποσού. Οφείλει να απολογηθεί στους Έλληνες όχι μόνο για τα δεινά που έχει προκαλέσει και τα χιλιάδες ψέματα που είχε πει, αλλά και για τον αδιαφανή τρόπο της οικονομικής λειτουργίας του, τον τρόπο δανειοδότησης του και την παράβαση των κανόνων χρηματοδότησης μετά από παρεμβάσεις του ίδιου του κ. Τσίπρα.

http://www.liberal.gr/arthro/94211/apopsi/arthra/ti-sumbainei-me-tin-offshore-augi-kai-daneia-syriza.html

No comments :