5.10.16

Αλβανός ΥΠΕΞ: «Ανταλλάξαμε non paper όπου υπάρχει και το Τσάμικο..» - Διαψεύδει ο Κοτζιάς

Σε μια πρωτοφανή αποκάλυψη, ότι Αθήνα και Τίρανα συμφώνησαν και υπέβαλλαν non paper με τα θέματα που θεωρούν ότι υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις τους τόσο στον Επίτροπο Χάαν αλλά και στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φ.Μονγκερινι, όπου φυσικά περιλαμβάνεται και το θέμα των Τσάμηδων, προχώρησε ο αλβανός υπουργός εξωτερικών Ντμιτρι Μπουσάτι σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Report TV. Ο αλβανός ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε τις ανησυχίες που έχουν εκφρασθεί (και από το Liberal) ότι η πρόταση για σύσταση «μηχανισμού αντιμετώπισης των διμερών προβλητών» άνοιγε την κερκόπορτα για να επισημοποιηθεί στην ελληνοαλβανική ατζέντα, Τσάμικο ζήτημα. Και εφόσον τελικά δεν διαψευσθεί επισήμως και με στοιχεία αυτή η αποκάλυψη του κ. Μπουσατι, τότε είναι το ελληνικό ΥΠΕΞ που ευθύνεται για το περιεχόμενο των δηλώσεων Χάαν και για την «ευρωπαϊκοποίηση» του ζητήματος των Τσαμηδων.

Τίθεται επίσης ένα μείζον ζήτημα, καθώς η Αθήνα με την τακτική που επέλεξε να ακολουθήσει δίνει την ευκαιρία στον κάθε κύριο Χάαν να αναδεικνύεται σε ένα είδος «μεσολαβητή» στα Ελληνοαλβανικά, ακυρώνοντας έτσι τους όρους ισχύος με τους οποίους μπορεί η Αθήνα να διαπραγματευτεί και να απαιτήσει λύσεις από τα Τίρανα στα υπαρκτά προβλήματα των διμερών σχέσεων. Συγκεκριμένα ο κ. Μπουσάτι επανέλαβε ότι οι δυο πλευρές έχουν καταθέσει τα non paper στους ευρωπαίους αξιωματούχους και ότι για την Αλβανία υπάρχουν ανοικτά θέματα που τοποθετούνται σε τρεις κατηγορίες :
-σε αυτά που προέρχονται από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο
-αυτά που έχουν πρακτική σημασία και για τις δυο χώρες
- αυτά που πρέπει να επιλυθούν προς όφελος του κοινού μέλλοντος.
Ο κ. Μπουσάτι υποστήριξε ότι και στα δυο non paper υπάρχει αναφορά στα τρία θέματα που αναφέρθηκε ο Επίτροπος Χάαν (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, μειονότητα και Τσάμικο) καθώς όπως είπε υπάρχουν κοινά θέματα ακόμη κι αν οι απόψεις των δυο πλευρών διίστανται. Επέκρινε μάλιστα την Ελλάδα για τις «συναισθηματικές αντιδράσεις» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι εύκολο να πάρει κανείς ένα μεγάφωνο στα χέρια του και να ασκεί πιέσεις σε βάρος κάποιου άλλου, αλλά είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να καθίσει και να συζητήσει λύσεις γι΄ αυτά τα θέματα».

Ο αλβανός υπουργός εξωτερικών διαλύοντας τις ψευδαισθήσεις όσων πίστευαν ότι πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο η έγερση «Τσάμικου» δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ράμα είναι η πρώτη από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος που έχει συμπεριλάβει επισήμως στο πρόγραμμα της την επίλυση του Τσάμικου, ότι υπάρχει ψήφισμα της Αλβανικής Βουλής για το Τσάμικο και επίσης ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει ενισχυθεί αριθμητικά και πολιτικά με το κόμμα PDIU των Τσάμηδων. Με αυτά τα δεδομένα είπε ο κ. Μπουσάτι είναι πλέον επιβεβλημένο για την αλβανική διπλωματία να αναζητήσει τρόπους προβολής και επίλυσης του Τσάμικου στο τραπέζι των συνομιλιών με την ελληνική πλευρά.. Επεσήμανε μάλιστα ότι το ζήτημα των Τσάμηδων είναι θέμα «ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών και όχι θέμα εκδίκησης της Ελλάδας,γι αυτό απαιτείται πολιτική αντιμετώπιση σε όλες τις διαστάσεις : διπλωματική,ο ικονομική και νομική. Και ο κ. Μπουσάτι επιμένει ότι το θέμα των Τσάμηδων δεν μπορεί πια να αφαιρεθεί από την ατζέντα των Βρυξελλών, καθώς επιβεβαιώθηκε από την απάντηση που έδωσε η Κομισιόν μετά τις διαμαρτυρίες της Αθήνας για τις δηλώσεις του Επιτρόπου Χάαν.

http://www.liberal.gr/

«Η μόνη αναφορά που γίνεται στο non paper που καταθέσαμε στους Αλβανούς είναι ότι αυτό το θέμα [το τσάμικο»] δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική Πολιτεία» είπε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Alpha, προσθέτοντας: «Δεν μπορούν να μας κατηγορούν για το ότι αναφερόμαστε σε αυτό το αντικείμενο». Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι πριν από πέντε μήνες είχε κάνει ένα non paper στην Αλβανία όπου πρότεινε να συζητηθούν τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία. «Εκείνοι μου έκαναν μία αντιπρόταση στην οποία συμπεριέλαβαν και το τσάμικο. Εμείς τους είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης γιατί είναι έξω από τη διαπραγμάτευση. Εμείς δεν το διαπραγματευόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Ευρωπαίους.  «Δεν βάλαμε τους Ευρωπαίους να μεσολαβήσουν, εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί με εμάς» σημείωσε χαρακτηριστικά. Σχετικά με την απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χάν είπε ότι αυτός ανέφερε «επιπολαίως ότι η Ελλάδα συζητάει και το τσάμικο, ζήτησε μετά συγνώμη αλλά άφησε αυτή την ουρά». Αλλά «το καταπληκτικό», όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που είτε παριστάνουν ότι αγνοούν», είτε «λένε δημοσίως ψέματα» και «ήρθαν τώρα τα ΜΜΕ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να λένε ότι συζητάμε το τσάμικο […] Είναι τρελαμένοι οι άνθρωποι».

ΑΜΠΕ

Η επισήμανση του κ. Κοτζιά ότι η αναφορά στο Τσάμικο δεν σημαίνει και ότι δεχόμαστε να το διαπραγματευτούμε είναι απολύτως ορθή. Όμως το θέμα που προκύπτει δεν είναι ότι ο κ. Κοτζιάς διαπραγματεύεται την ικανοποίηση των διεκδικήσεων των Τσάμηδων, αλλά ότι με χειρισμούς άστοχους επέτρεψε να καταγραφεί σε κείμενα τα οποία μάλιστα έφτασαν και στις Βρυξέλλες, η κατηγοριοποίηση εκκρεμών προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις, μεταξύ των οποίων και το Τσάμικο. Γιατί είναι προφανές ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι όποιοι ενημερώθηκαν για τον ελληνοαλβανικό διάλογο, δεν θα αποδεχτούν την ατζέντα που προβάλλει μόνο η μια πλευρά, αλλά το σύνολο των θεμάτων που βάζουν οι δυο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου. Όμως ο κ. Κοτζιάς προσπαθώντας να αποφύγει τα δύσκολα σπεύδει να δηλώσει ότι δεν ζητήθηκε η μεσολάβηση των Βρυξελλών, αλλά αποφεύγει να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο ενημέρωσε τις Βρυξέλλες για την διαδικασία του ελληνοαλβανικού διαλόγου... Με τον τρόπο αυτό αναγορεύει σε «έντιμο διαμεσολαβητή» τις Βρυξέλλες, καθώς η Κομισιόν ενόψει και της Έκθεσης που θα δημοσιοποιήσει για την Αλβανία θα συμπεριλάβει και όλη αυτή την «ενημέρωση».

Όμως η ιδέα έναρξης διαλόγου επί όλων των εκκρεμών ζητημάτων υπό μορφή καλαθιών (όπως είχαν πει οι ίδιοι οι δυο υπουργοί κατά την συνάντηση τους στην Αθήνα) δεν μπορούσε παρά να οδηγήσει στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η Αθήνα μάλιστα αποδέχτηκε την δημιουργία αυτού του μηχανισμού, χωρίς να έχει υπάρξει καμία απολύτως δέσμευση από την Αλβανία τουλάχιστον για το πιο απλό: την άμεση αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος της μονομερούς ακύρωσης από τα Τίρανα της υπογεγραμμένης Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών. Αποδέχεται επίσης η Αθήνα να βάλει στο καλάθι έναντι κάποιας άλλης διεκδίκησης των Αλβανών το θέμα των στρατιωτικών νεκροταφείων για τους νεκρούς Έλληνες στρατιώτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια δέσμευση που έχει αθετήσει επανειλημμένα η αλβανική πλευρά (παρά τα πλουσιοπάροχα ανταλλάγματα που της έχει προσφέρει η Αθήνα). Η προσδοκία του Ν. Κοτζιά ήταν ότι με αυτή την διαδικασία θα… πίεζε την αλβανική κυβέρνηση ενόψει των Συνόδων Κορυφής του Ιουνίου και του Δεκεμβρίου… Όμως ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς είχε μεταθέσει το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου για τους πρώτους μήνες του… 2017. Τότε θα έχει περάσει η Αλβανία τον σκόπελο της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου χωρίς να έχει υπάρξει δέσμευση για οτιδήποτε. Εξάλλου ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς στα Τίρανα όταν ρωτήθηκε για την δήλωση "κύκλων του ελληνικού ΥΠΕΞ" που προειδοποιούσαν για βέτο σε απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας λόγω του Τσάμικου (και των σχετικών δηλώσεων Ράμα) ο υπουργός εξωτερικών διέψευσε το...Υπουργείο του, λέγοντας ότι ποτέ ο ίδιος δεν έχει πει κάτι τέτοιο...

Σε ό,τι αφορά το θέμα των Τσάμηδων ο κ. Κοτζιάς έχει ανοίξει παράθυρο για συζήτηση του θέματος διαχωρίζοντας σε καλούς και κακούς τους Τσάμηδες, θεωρώντας ότι από την συζήτηση αποκλείονται μόνον εκείνοι που εις βάρος τους υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων, που πλέον δεν είναι παρά ένας μικρός αριθμός, επιτρέποντας έτσι στην αλβανική πλευρά να ζητήσει «ανθρωπιστικές» λύσεις για τους υπόλοιπους Τσάμηδες και τους απογόνους τους…

http://www.liberal.gr/

1 comment :

Anonymous said...

ΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ,ΟΣΟ ΛΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ...ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΝΔούλα ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ...ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙ ΥΠΟΥΡΓΙΑΣ "ΕΞ" ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ PS2008" ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΑΦΗΝΑ...ΕΚΛΕΙΣΕ ΩΣ "ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΑΠΑΝΩΝ" ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΖΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ!!!ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ Μ-Ο-Ν-Α-Δ-Ι-Κ-Ο ΤΗΣ Ε.Ε ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ,ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΟΞΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ "ΑΥΤΟΥΣ" ΠΟΥ ΜΑΣ "ΣΦΙΓΓΟΥΝ" ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΛΟΥΡΙ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ!!

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ Η ΝΤΟΡΑΚΛΑ ,ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ Η.Π.Α ΕΚΤΙΖΑΝ ΔΕΙΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ!!ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΔΕ ΠΩΣ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΝΕΡΓΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ.

ΟΤΑΝ Η ΜΙΖΕΝΣ ΜΠΑΡΔΟΝ Η SIEMENS ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΚΑΝΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ...Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΡΑΚΟΥΛΕΣΚΟΥ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΟΥΖΑ.!!ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΛΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΣΥΝΧΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ.!!

ΧΧΧΧ.