24/10/2016

Σε εξέλιξη εξέγερση στο hot spot της Μόριας

Eκατοντάδες εισβολείς, κυρίως από το Πακιστάν, διαμαρτύρονται για την πολύμηνη καθυστέρηση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και τον εγκλεισμό τους στο νησί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία ασύλου εγκατέλειψαν τους χώρους εργασίας τους οι οποίοι στη συνέχεια πυρπολήθηκαν από τους διαμαρτυρόμενους. Αυτή τη στιγμή στο hot spot επιχειρεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία -η οποία προσπαθεί να σβήσει τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει- ενώ διμοιρία των ΜΑΤ μπήκε μέσα στο κέντρο επιχειρώντας να αποκαταστήσει την τάξη.

Οκτώ κοντέινερ του Ευρωπαϊκού γραφείου υποστήριξης Ασύλου -European Asylum Support Office, καταστράφηκαν από φωτιές που προκλήθηκαν από τη σημερινή εξέγερση” μεταναστών”(vid), στο hot spot της Μόριας, στη Λέσβο. Οι τέσσερις από αυτούς κάηκαν ολοσχερώς, ενώ προκλήθηκαν και άλλες σοβαρές ζημιές. Οι “μετανάστες” , οι οποίοι διαδήλωναν για τον εγκλωβισμό τους στο νησί και για το ότι δεν τους χορηγείται πολιτικό άσυλο, εξέφρασαν την οργή τους βάζοντας φωτιές σε κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, σεντόνια και παπλώματα, τα οποία πέταξαν φλεγόμενα στο χώρο όπου βρίσκονται εγκαταστημένα τα γραφεία των επιτροπών που εξετάζουν τα αιτήματα πολιτικού ασύλου. Αμέσως απομακρύνθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι, ενώ η διαδικασία ελέγχου αιτήσεων ασύλου διακόπηκε για άγνωστο χρονικό διάστημα. Η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ η τάξη αποκαταστάθηκε με παρέμβαση διμοιρίας ΜΑΤ. Τώρα θα πέσουν όλοι από τα σύννεφα με τα επεισόδια των “προσφύγων” και θα ψάχνουν να βρουν τις πταίει… Οι πραγματικοί ένοχοι όμως δεν θα πληρώσουν για το έγκλημα που έπραξαν και πράττουν στη πατρίδα μας.

Με 2.500 εισβολείς ταυτοποιημένους και έτοιμους να αναχωρήσουν για τον Πειραιά και την Καβάλα βρήκε η Κυριακή τη Λέσβο. Στο σύνολο τους διαμένουν στο χώρο παραμονής του hot spot της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Ο αντίστοιχος αριθμός για τη Χίο είναι στους 650 οι οποίοι και διαμένουν στο hot Spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας. Και στα δυο νησιά τα ναυλωμένα από το υπουργείο ναυτιλίας «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης και «Terra Jet» στο λιμάνι της Χίου δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Εν τω μεταξύ χθες και παρά την καλοκαιρία οι ροές προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου ήταν χαμηλές. Στη Λέσβο έφθασαν 900 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους οι περισσότεροι διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex μέσα στα ελληνικά χορικά ύδατα, Αντίστοιχα στη Χίο πέρασαν 300 περίπου άτομα.

Πάνω από 330 νέοι εισβολείς στα νησιά του Β. Αιγαίου μέσα σε τρία 24ωρα. Στη Χίο, και μετά από δέκα συνεχή 24ωρα μηδενικών ροών, το βράδυ της Κυριακής έφτασαν στο νησί 64 άτομα. Στη Σάμο συνεχίζονται οι αυξημένες ροές σε σχέση με όλη την προηγούμενη καλοκαιρινή περίοδο. Το τελευταίο 24ωρο αποβιβάσθηκαν 21 άτομα. Τις τελευταίες τρεις μέρες, από το πρωί της Παρασκευής και έως και σήμερα Δευτέρα το πρωί, δεδομένων και των καλών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν σε όλο το βόρειο Αιγαίο, στη Λέσβο έφτασαν 116 άτομα, στη Χίο 64 και στη Σάμο 156. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα στη Λέσβο είναι 5.322, στη Χίο 4.214 και στη Σάμο 2.023. Συνολικά ο αριθμός των εισβολέων στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέρχεται στους 11.559. Στο σύνολό τους και στα τρία νησιά διαμένουν σε δομές, όπου η δυνατότητα διαμονής δεν ξεπερνά τα 5.000 άτομα

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΕΔΩ: http://www.protothema.gr/

No comments :

Post a Comment