06/10/2016

Έκτακτη προσγείωση ελληνικού F-16 στην TLP στην Ισπανία - Αμερικανικό F-15 έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Σούδα

Ένα Ελληνικό F-16 Block 52+ της 340ης Μοίρας (115 ΠΜ) που συμμετέχει στην άσκηση TLP, παρουσίασε πρόβλημα στον κινητήρα κατά την διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη βάση του los Llanos (Albacete), αναφέρει η ισπανική ιστοσελίδα 20minutos. Ο χειριστής απέρριψε τις δεξαμενές καυσίμου πριν την προσγείωση και προσγείωσε το αεροσκάφος με ασφάλεια. Σύμφωνα με το Ισπανικό Υπουργείο Άμυνας και την Πολεμική Αεροπορία, γύρω στις 17:00 το F-16 είχε ένα πρόβλημα με τον κινητήρα κατά τη διάρκεια της πορείας ανάκαμψης στα πλαίσια της αποστολής TLP (Tactical Leadership πρόγραμμα) του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι στη βάση αυτή είχε σημειωθεί το 2015 δυστύχημα με ελληνικό F-16… Ο πιλότος εφάρμοσε τα πρωτόκολλα ασφάλειας και αναζήτησε μια ασφαλή περιοχή για την απόρριψη των δεξαμενών καυσίμου. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε περίπου 15 ναυτικά μίλια νότια του Los Llanos, σε μια ακατοίκητη περιοχή. Στη συνέχεια, το αεροπλάνο προσγειώθηκε κανονικά στο διάδρομο της βάσης αναφέρει η ιστοσελίδα 20 minutos. Οι υπηρεσίες ασφάλειας πτήσης στην αεροπορική βάση Los Llanos διεξάγουν έρευνα για να προσδιορίσουν τα αίτια του συμβάντος.

http://www.defence-point.gr/
Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στη μια και μισή το μεσημέρι, όταν ζευγάρι αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-15 προερχόμενο από την αμερικανική βάση "Μόρον" που βρίσκεται στη νότια Ισπανία, εξέπεμψε σήμα κινδύνου νότια της Κρήτης.Το αεροσκάφος ζήτησε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στην Σούδα. Αμέσως στην 115 πτέρυγα Μάχης σήμανε συναγερμός.Ο πιλότος του F-15 είχε αναφέρει πρόβλημα στα υδραυλικά. Το αεροδρόμιο "σηκώθηκε στο πόδι" και ετοιμάστηκαν για προσγείωση. Το αεροσκάφος που είχε εκπέμψει το σήμα κινδύνου προσγειώθηκε στις 13:50 και όπως λέγεται στην αεροπορική ορολογία "έκανε εμπλοκή στο συρματόσχοινο". Δηλαδή επειδή δεν λειτουργούσαν τα φρένα, του έβαλαν το συρματόσχοινο για να μπορέσει να φρενάρει. Όταν απομακρύνθηκε με ασφάλεια από την πίστα, προσγειώθηκε και το ζευγάρι του. Το αεροσκάφος θα παραμείνει στη Σούδα μέχρι να επισκευαστεί.Εξαιτίας του περιστατικού, σημειώθηκε καθυστέρηση σε αεροσκάφος της Ryanair που πετούσε από την Αθήνα με προορισμό τα Χανιά, ενώ και η πτήση της Easyjet από το Λονδίνο κατευθύνθηκε προσωρινά προς την Αθήνα.

http://www.onalert.gr/

2 comments :

  1. Anonymous6/10/16 18:32

    Μία χαρά τους βολεύουμε, και το χειμώνα είχε κάτσει ένα UAV με πρόβλημα.


    12G

    ReplyDelete
  2. ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΥΜΑΜΑΙ ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ "ΑΝΑΓΚΕΣ" ΣΕ ΥΛΙΚΑ , ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΣΩΣΑΝ ΣΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ. ΛΙΓΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΓΑΜΗΜΕΝΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ.

    ReplyDelete