17.10.16

Desulforudis audaxviator: Ανακαλύφθηκε βακτήριο που "τρώει" ραδιενέργεια σε παλιό χρυσωρυχείο στη Νότια Αφρική

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ. Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ. ΜΟΛΙΣ ΑΠΟΕΝΟΧΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΠΟΥ ΚΥΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΜΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, ΗΤΑΝ Η ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΗΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟ (ΑΡΚΟΥΝΤΩΣ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΒΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ) ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΓΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΩΘΗΣΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΙΔΗΣΗ.

Ένα είδος βακτηρίου που βρέθηκε να ζει βαθιά στο υπέδαφος αποκαλύπτεται ότι έχει τη μοναδική ικανότητα να αντλεί ενέργεια από τη ραδιενεργό διάσπαση του ουρανίου. Η ανακάλυψη, λένε αμερικανοί ερευνητές, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης εξωγήινων που τρέφονται με καθαρή ακτινοβολία.Το μοναδικό βακτήριο, με την ονομασία Desulforudis audaxviator, βρέθηκε να ζει σε ένα παλιό χρυσωρυχείο στη Νότια Αφρική, σε βάθος 2,8 χιλιομέτρων. «Τράβηξε την προσοχή μου επειδή αντλεί ενέργεια αποκλειστικά από ραδιενεργές ουσίες» λέει στο δικτυακό τόπο του «Science» ο Ντιμίτρα Άτρι, αστροβιολόγος του Διαστημικού Ινστιτούτου Επιστήμης «Blue Marble» στο Σιάτλ. «Ποιος ξέρει αν συμβαίνει το ίδιο με τη ζωή σε άλλους κόσμους;» εικάζει. Οι περισσότεροι οργανισμοί στη Γη είτε εκμεταλλεύονται το φως του ήλιου για να φωτοσυνθέσουν την τροφή τους, είτε τρέφονται με φωτοσυνθετικούς οργανισμούς. Το Desulforudis audaxviator ανήκει σε μια διαφορετική, σπάνια κατηγορία οργανισμών, οι οποίοι αντλούν ενέργεια απευθείας από ανόργανες χημικές ουσίες του περιβάλλοντος.

Το ουράνιο και άλλα ραδιενεργά στοιχεία που υπάρχουν σε μικρές ποσότητες στον γήινο φλοιό εκπέμπουν ακτινοβολία, η οποία διασπά άλλα μόρια στο έδαφος. Διασπά για παράδειγμα ενώσεις που περιέχουν οξυγόνο και θείο, παράγοντας έτσι θειικά ιόντα, υπεροξείδιο του υδρογόνου και άλλα προϊόντα που διατηρούν αποθηκευμένη χημική ενέργεια. Αυτή είναι η ενέργεια που αξιοποιεί για την επιβίωσή του το θαυμαστό βακτήριο: απορροφά τα μόρια και τα ιόντα που προκύπτουν, ρουφά την ενέργειά τους και στη συνέχεια τα φτύνει πίσω στο περιβάλλον. Ο Άτρι υποψιάζεται ότι η ίδια διαδικασία θα μπορούσε να κρατά ταϊσμένα εξωγήινα μικρόβια ακόμα και σε κόσμους που στερούνται ατμόσφαιρας. Τα μικρόβια αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιούν όχι την ακτινοβολία της ραδιενεργού διάσπασης, αλλά την ενέργεια των λεγόμενων κοσμικών ακτίνων, μιας βροχής από σωματίδια υψηλής ενέργειας που λούζει τα πάντα στο Διάστημα. Η Γη διαθέτει μαγνητικό πεδίο που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για την κοσμική ακτινοβολία. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τον Άρη ή άλλα «αφιλόξενα» σώματα του Ηλιακού Συστήματος.

Χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα δεδομένα για την κοσμική ακτινοβολία, ο ερευνητής προσομοίωσε τις συνθήκες σε άλλα ουράνια σώματα, και διαπίστωσε ότι, σε όλους τους πλανήτες εκτός από τη Γη, η συνεχής ροή σωματιδίων από το Διάστημα θα προσέφερε αρκετή ενέργεια για την επιβίωση μικρών, σχετικά απλών οργανισμών όπως τα βακτήρια. Αν ο Άτρι έχει δίκιο, οι προσπάθειες αναζήτησης εξωγήινης ζωής θα πρέπει να διευρυνθούν, και να συμπεριλάβουν κόσμους που δεν διαθέτουν μαγνητικό πεδίο και θεωρούνταν μέχρι σήμερα εχθρικοί για την υποστήριξη ζωντανών οργανισμών. Ποιος ξέρει; Βαθιά στο υπέδαφος του Άρη ίσως κρύβεται το εξωγήινο ανάλογο του απίθανου Desulforudis audaxviator.

H μελέτη του Ντιμίτρ Άτρι δημοσιεύεται στο «Journal of the Royal Society Institute».

2 comments :

Anonymous said...

Μήπως αυτό είναι για να πιεστούν χώρες να δέχονται να θάβονται πυρηνικά απόβλητα στα εδάφη τους;

ΙΣΧΥΣ said...

@20:49

ΟΡΘΟΤΑΤΗ Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΟΥ, ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΥ. ΦΥΣΙΚΑ ΚΙ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΗ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ.