21/10/2016

Έσπευσε στο πλευρό της Άγκυρας ο ηγέτης των Τουρκομάνων - Οι ΗΠΑ επιθυμούν τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ - Σιίτης κληρικός, καλεί τον ιρακινό λαό σε αντίσταση.

Το… εξαπτέρυγο της Άγκυρας, ο «ηγέτης» των Τουρκομάνων του Ιράκ, κατηγορεί τη Βαγδάτη ότι αγνοεί την τουρκομανική κοινότητα στη μάχη για τη Μοσούλη. Η Άγκυρα έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη Μοσούλη και οι Τουρκομάνοι αποτελούν το ιδανικό όχημα άσκησης πίεσης προς τη Βαγδάτη καθώς ο Ερντογάν ονειρεύεται ακόμα-ακόμα και ένα αυτόνομο σουνιτικό μόρφωμα με πρωτεύουσα την πόλη αυτή. Ο Τουρκομάνος «ηγέτης» Αϊντίν Μπεγιαντλί είχε επαφές με Ιρακινούς αξιωματούχους μεταφέροντάς τους τις θέσεις της Άγκυρας ουσιαστικά για τη Μοσούλη. Παράλληλα επιτέθηκε στην ιρακινή κυβέρνηση κάνοντας λόγο για προσπάθεια εκδίωξης των Τουρκομάνων από τον τόπο τους και υποστηρίζοντας πως οι Τουρκομάνοι θα πολεμήσουν για τη Μοσούλη. «Είναι πολύ σημαντικό να μη διχοτομηθεί η Μοσούλη, να προστατευθεί η δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού» είπε ο Μπεγιαλίτ και φυσικά χαιρέτισε την παρουσία των Τούρκων πατρώνων του στη Μπασίκα. «Η Τουρκία έχει δίκιο. Πρέπει να έχει στρατιωτική παρουσία στην περιοχή» κατέληξε.

Στην Τουρκία βρίσκεται ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ για να τονίσει στην τουρκική ηγεσία ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ ώστε να πάψει η Άγκυρα να κάνει όνειρα για ανεξάρτητη Μοσούλη. Ας μην ξεχνούμε στο αμερικανικό σύστημα εξουσίας, το Πεντάγωνο προηγείται του State Department ιεραρχικά… Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να πιέσει την Άγκυρα για αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το ιρακινό έδαφος, αν και ποτέ δεν ξέρεις τι λέγεται κατ’ ιδίαν περί των ορίων… Ο Κάρτερ μετέβη στην Τουρκία εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης λόγω κυρίως της Μοσούλης. «Έχουμε θέσει εδώ και καιρό το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ. Είναι σημαντικό για όλους όσοι πολεμούν κατά του ΙΚ να το γνωρίζουν αυτό και φυσικά θα το θέσω και στους Τούρκους», είπε. «Στόχος μας είναι η επικέντρωση όλων στον αγώνα κατά του ΙΚ διότι αυτό αποτελεί απειλή για όλους μας», κατέληξε. Την ίδια ώρα ο Ιρακινός πρωθυπουργός αλ Αμπάντι και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζουν να ανταλλάσουν φιλοφρονήσεις. Λίγες ημέρες πριν δε χιλιάδες σιίτες διαδήλωσαν έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη απαιτώντας την απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων από το ιρακινό έδαφος.

http://www.defence-point.gr/news/

Στις αρχές Οκτωβρίου ξεκίνησαν αυξημένης έντασης κοινωνικές αντιδράσεις στο Ιράκ, έναντι των στρατευμάτων εισβολής της Τουρκίας στη χώρα, ειδικότερα μετά την έγκριση από το τουρκικό Κοινοβούλιο της παράταση της παραμονής αυτών στο στρατόπεδο Bashiqa. Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαίο ότι ο Σιίτης κληρικός, Q. AL TAI, εξέδωσε «fatwa», σύμφωνα με την οποία οι Ιρακινοί έχουν «ιερό και ηθικό καθήκον» να πολεμήσουν τα τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ. O ίδιος, τόνισε την ανάγκη «αντίστασης» κατά της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ, επισημαίνοντας ότι εκτός από τη στρατιωτική αντίσταση υπάρχουν και άλλοι τρόποι αντίστασης όπως το μπούκοτάζ τουρκικών εταιρειών και εισαγωγών. Ο AL TAI δεν είναι ο μόνος σιίτης κληρικός, που καλεί τον ιρακινό λαό σε αντίσταση. Καθώς η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες εμπλοκής της στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν, χιλιάδες ιρακινοί οπαδοί του σιίτη κληρικού M. AL SADR, πραγματοποίησαν στις 18-10-2016, διαδήλωση έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη, απαιτώντας από την Άγκυρα την αποχώρηση των στρατευμάτων, πλησίον της Μοσούλης.

Παράλληλα το ιρακινό Κοινοβούλιο δείχνει τη διασύνδεσή του με την ιερατική εξουσία των σιιτών, αφού εξετάζει το ενδεχόμενο να μποϋκοτάρει τα τουρκικά προϊόντα. Υπάρχει μία γενικευμένη πεποίθηση σε βουλευτές της χώρας ότι ένα οικονομικό μποϋκοτάζ θα υποχρεώσει την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ. Κάποιοι ιρακινοί φαίνεται να λαμβάνουν σοβαρά μέτρα, προς διεξαγωγή ενός οικονομικού πολέμου προς την Άγκυρα. Επί παραδείγματι, το επαρχιακό συμβούλιο της Βασόρας αποφάσισε στις 16-10-2016 να διακόψει τη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες όσον αφορά την εκτέλεση έργων, ειδικότερα στον πετρελαϊκό τομέα, να απαγορεύσει σε Τούρκους πολίτες να εισέρχονται στο Διεθνή Αερολιμένα της Βασόρας και να παρεμποδίσει το εμπόριο τουρκικών προϊόντων στην επαρχία. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι το επαρχιακό συμβούλιο της Karbala απείλησε στις 15-10-2016 να εκδιώξει τις τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην επαρχία, αν η Τουρκία εξακολουθήσει να διατηρεί στρατεύματα στο Ιράκ.

Τα ανωτέρω αποτελούν μία έμμεση απάντηση προς το τουρκικό ΥΠΕΞ το οποίο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση της Τουρκίας αντανακλά την πλειοψηφία της κοινής ιρακινής γνώμης. Η πολιτική του μποϋκοτάζ εναντίον της Τουρκίας δεν είναι μία καινούρια ιστορία, αφού το συμβούλιο της Βαγδάτης είχε ψηφίσει, τον περασμε΄νο Δεκέμβριο, να μποϋκοτάρει τα τουρκικά προϊόντα και να αποτρέψει τη σύναψη συμφωνιών με τουρκικές εταιρείες. Ωστόσο το χρονικό διάστημα που ακολούθησε από εκείνη την απόφαση μέχρι σήμερα, χωρίς καμία ενέργεια, ενδεικνύει περισσότερο τη φύση της απειλής από πλευράς Βαγδάτης προς την Άγκυρα και λιγότερο τη φύση της προειδοποίησης. Ένα μποϋκοτάζ από το Ιράκ θα πλήξει και τις δύο χώρες, από τη στιγμή που και η Τουρκία θα ανταποδώσει, ως αναμένεται από την επιθετική νέο-οθωμανική πολιτική, με παρακράτηση των υδάτινων πόρων. Η Τουρκία θα απολέσει έσοδα της τάξης των $ 11 δις αν το Ιράκ προχωρήσει σε υλοποίηση των απειλών, από τη στιγμή που 1058 τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην ιρακινή επικράτεια. Για να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα της Βαγδάτης απαιτείται χρόνος και κατάλληλος σχεδιασμός, προκειμένου να βρεθεί η εναλλακτική λύση αναπλήρωσης των απαραίτητων εισαγωγών από την Άγκυρα.

Η εφαρμογή ενός μποϋκοτάζ δεν είναι μία τόσο απλή υπόθεση. Ακόμα και αν αυτό είναι εφικτό, θα ήταν απίθανο να λάβει την έγκριση του ιρακινού κοινοβουλίου, διότι πολλά κόμματα έχουν ισχυρούς δεσμούς με την Άγκυρα. Πολιτικοί και επιχειρηματίες με τεράστια επιρροή διαχειρίζονται συμβόλαια και θα δυσαρεστηθούν με την επιδείνωση των οικονομικών ή ακόμα και των πολιτικών δεσμών με την Τουρκία. Παράλληλα η ιρακινή αγορά είναι υπερβολικά εξαρτημένη από τα τουρκικά αγαθά, τα οποία είναι αδύνατον να στερηθεί απότομα. Αυτός είναι και ο λόγος που η επιλογή του μποϋκοτάζ έχει αποκεντρωθεί στις επαρχιακές διοικήσεις, ώστε να αποφασίσουν μόνες του βάσει των θρησκευτικών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών ποια θα είναι η επιλογή τους. Ουσιαστικά διαφαίνεται ότι όταν έρχεται η ώρα μίας κεντρικής απόφασης για το Ιράκ, αυτή είναι αδύνατο να εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα η χώρα να λειτουργεί κατακερματισμένα σε πολιτείες. Ο σεκταρισμός έχει διχάσει βαθιά το Ιράκ και αυτό διαμορφώνει και την οποιαδήποτε ανάλυση και εκτίμηση για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Γιώργος Αϊβαλιώτης, Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας.
http://www.militaire.gr/

Η ανακοίνωση της ιρακινής πρεσβείας

«Η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ παραβιάζει την αρχή της μη- επεμβάσεως όπως έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει, άμεσα ή έμμεσα και για οποιονδήποτε λόγο στις εσωτερικές ή εξωτερικές υποθέσεις οποιουδήποτε άλλου κράτους, και ότι, κατά συνέπεια κάθε ένοπλη επέμβαση και κάθε άλλη μορφή παρέμβασης αποτελεί παράβαση του διεθνούς δικαίου. Η τουρκική επέμβαση της 3ης Δεκεμβρίου 2015 σε έκταση 110χμ στο εσωτερικό των ιρακινών εδαφών χωρίς προηγούμενο συντονισμό με την Ιρακινή Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει καταδικαστεί από το Σύνδεσμο Αραβικών Χωρών, ενώ η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, κατόπιν διαβήματος της Ιρακινής Κυβέρνησης. Σε απάντηση στην ψηφοφορία του Τουρκικού Κοινοβουλίου να παρατείνει την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, το Ιρακινό Κοινοβούλιο ψήφισε την 4η Οκτωβρίου 2016 εναντίον της τουρκικής επέμβασης και της ανάπτυξης ξένων δυνάμεων στα εδάφη του Ιράκ, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Ιρακινής Κυβέρνησης, εναρμονιζόμενη με τη συμφωνία της Διεθνούς Συμμαχίας ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση Daesh (ISIS). Καθώς οι Ιρακινές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη Διεθνή Συμμαχία επιτυγχάνουν μεγάλη πρόοδο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στην απελευθέρωση των ιρακινών εδαφών από την τρομοκρατική οργάνωση Daesh και εν αναμονή της αποφασιστικής μάχης για την απελευθέρωση της πόλης της Μοσούλης, η Ιρακινή κυβέρνηση καταδικάζει οποιαδήποτε τουρκική παρέμβαση και καλεί τις φιλικά διακείμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα με την οποία μοιράζονται μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς και κοινές αξίες, να υποστηρίξουν το Ιράκ και να προτρέψουν την Τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία του Ιράκ και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που ρυθμίζει το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών».

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment