27/10/2016

Κι ενώ εσείς ασχολείστε με τα κανάλια... στους Κινέζους ο ΑΔΜΗΕ

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΠΩΣ Η "ΙΣΧΥΣ", ΟΥΣΑ ΥΠΕΡΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΜΑΖΙ ΜΕ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΤΟΜΕΙΣ/ΑΓΑΘΑ) ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ (ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΔΙΚΤΥΑ) ΩΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ. ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΥΘΕΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΠΙΣΤΑΜΕΝΩΣ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΠΩΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΛΟΙΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΚΟΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΑΛΛΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΝΕΣ. ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΤΙ ΠΑΘΕΤΕ(ΟΥΜΕ) ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ. ΤΡΑΒΑΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΜΕΝΕΓΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ.

Μετά το λιμάνι του Πειραιά, τα κινεζικά κεφάλαια μπαίνουν και στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού της χώρας, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ. Έναντι 320 εκατ. ευρώ, η κινεζική εταιρεία State Grid φαίνεται να αποκτά το 24% του ΑΔΜΗΕ, προσφέροντας υψηλότερο τίμημα από εκείνο της ιταλικής TERNA, του έτερου διεκδικητή, δίχως ωστόσο αυτό να γίνει γνωστό. Σύμφωνα με την ΔΕΗ, την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου συγκαλείται το διοικητικό της συμβούλιο, προκειμένου να λάβει απόφαση για τον προτιμητέο επενδυτή, ενώ την οριστική απόφαση θα λάβει η γενική συνέλευση της εταιρείας στις 24 Νοεμβρίου. Αποκτώντας το 24% οι Κινέζοι της State Grid, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, με 1,1 δισ. πελάτες, 1,9 εκατ. εργαζόμενους και 330 δισ. δολάρια τζίρο, αποκτά πάτημα και στην Ελλάδα, έπειτα από εκείνες που έχει σε Πορτογαλία και Ιταλία. Στο ερώτημα γιατί έδωσαν 320 εκατ. ευρώ οι Κινέζοι, η απάντηση είναι ότι είδαν ευκαιρίες επέκτασης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπου τα δίκτυα είναι πεπαλαιωμένα, με βάση την Ελλάδα.

Το κυριότερο όμως κίνητρο για τους Κινέζους είναι το γεγονός ότι η ενεργειακή ένωση της Ε.Ε. βρίσκεται προ των πυλών, τα έξυπνα δίκτυα και οι διασυνδέσεις θα είναι σε μερικά χρόνια ο κανόνας και στην περιοχή μας, και άρα ο χώρος της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη παρουσιάζει τεράστιες προοπτικές. Πόσο μάλλον όταν οι Κινέζοι διαβλέπουν διαφόρων ειδών άλλες συνέργιες με κινεζικές εταιρείες που μπορεί να προκύψουν. Είναι πολύ πιθανό για παράδειγμα, οι επενδύσεις διασυνδέσεων που προβλέπονται στο δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ να γίνουν με προϊόντα κινεζικής προέλευσης, ανοίγοντας νέες δουλειές στην Ελλάδα διόλου ευκαταφρόνητης αξίας. Σημειωτέον ότι οι Κινέζοι έχουν βάλει πόδι στην Ευρώπη ήδη από το 2012. Τότε απέκτησαν το 25% της εταιρείας REN που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Πορτογαλίας, ενώ είναι και μέτοχοι στο ιταλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, που μετέχει εμμέσως στην ιταλική TERNA.

Στο δια ταύτα, μετά τη χθεσινή εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του μοντέλου Σκουρλέτη στον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή την ολοκλήρωση της απόσχισης του από τη ΔΕΗ σε τρία στάδια με την εξής σειρά:
  • Πρώτον, πώληση του 24% στη State Grid.
  • Δεύτερον, πώληση του υπόλοιπου 25% στο Δημόσιο (σσ: στην εταιρεία που έχει ήδη συσταθεί, την Δημόσια Εταιρεία Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ ή ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ)
  • Τρίτον, μεταβίβαση του υπόλοιπου 51% σε εταιρεία holding η οποία εν συνεχεία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Στην holding, το 26% θα ελέγχεται από το Δημόσιο, και το 25% από τους τωρινούς μετόχους της ΔΕΗ.
Στο «τέλος της ημέρας», δηλαδή στις αρχές του 2017, οπότε και πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι παραπάνω διαδικασίες, το Δημόσιο θα ελέγχει συνολικά το 51% του ΑΔΜΗΕ (25% μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και 26% μέσω της εταιρείας holding).

Στο πεδίο της αριθμητικής, εφόσον το 24% του ΑΔΜΗΕ αποτιμάται σε 320 εκατ. ευρώ, τότε η συνολική αξία της εταιρείας ανέρχεται στα 1,33 δισ. ευρώ. Τούτο σημαίνει ότι για το υπόλοιπο 25% του ΑΔΜΗΕ που θα πουλήσει η ΔΕΗ στο Δημόσιο (σσ: στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ), προκύπτει τίμημα 323 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό ωστόσο πιθανώς να μην αφορά μόνο ρευστό, παρά να συμψηφιστεί με υπάρχοντα χρέη της ΔΕΗ προς το ελληνικό Δημόσιο. Όσο όμως για το υπόλοιπο 51% του ΑΔΜΗΕ που θα μεταβιβασθεί στην εταιρεία holding, η ΔΕΗ δεν πρόκειται να βάλει στο ταμείο της ούτε ευρώ.

Στη ΔΕΗ δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, καθώς τα 320 εκατ. ευρώ, μαζί με τα 323 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει από τη μεταβίβαση του 25% στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, συνιστούν μια γερή ανάσα στα οικονομικά της. Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς τα 100 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει η επιχείρηση ως προκαταβολή από τη συμφωνία με το Αλουμίνιο, τα 94 εκατ. ευρώ που της δίνει ο ΑΔΜΗΕ ως επιστροφή κεφαλαίου, όπως αποφασίστηκε από τη πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας, τότε αθροίζεται ένα ποσό πάνω από 830 εκατ. ευρώ. Το θέμα βέβαια είναι πότε ακριβώς θα μπούν τα παραπάνω χρήματα στα ταμεία της, καθώς μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 η επιχείρηση καλείται να αναχρηματοδοτήσει σημαντικές λήξεις δανείων και ομολόγων.

Ακόμα υψηλότερη φυσικά πλειοδοσία για τον ΑΔΜΗΕ θα προέκυπτε αν κατέθετε προσφορά και η γαλλική RTE, η απουσία της ωστόσο ήταν αναμενόμενη, καθώς το πιθανότερο είναι ότι θα προέκυπτε εμπλοκή με τις Βρυξέλλες αν κατέβαινε στο διαγωνισμό. Αφενός επειδή η RTE όντας 100% θυγατρική της γαλλικής EDF εφαρμόζει το ίδιο μοντέλο διαχωρισμού (ΙΤΟ) που η Κομισιόν θεώρησε ότι δεν εξασφαλίζει συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ζητώντας την πλήρη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Αφετέρου επειδή η EDF ελέγχει την ιταλική Edison που με τη σειρά της συμμετέχει μετοχικά στην εταιρεία Elpedison η οποία έχει σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά και ανταγωνίζεται ευθέως τη ΔΕΗ. Αξιωματούχος της γαλλικής εταιρείας είχε δηλώσει στο Reuters πως η RTE είχε επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της για τον ΑΔΗΜΕ με επιστολή, προσθέτοντας πως υπήρχαν μια σειρά από αβεβαιότητες. Τέτοια όπως είχε πει, ήταν για τους Γάλλους το νομικό καθεστώς του ΑΔΜΗΕ και η πιθανότητα να μην παραμείνει ανεξάρτητος διαχειριστής, ένα καθεστώς παρόμοιο με αυτό της RTE.

http://www.liberal.gr/

No comments :

Post a Comment