31/10/2016

Τι αναμένεται να συζητηθεί κατά την επίσκεψη Λαβρόφ

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΠΩΣ Ο ΛΑΒΡΟΦ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ. ΑΠΛΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗ. ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΚΑΙ Η ΡΩΣΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ.

Η πορεία των διμερών σχέσεων στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομίας, της ενέργειας και των επενδύσεων, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει την προσεχή Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται ότι θα δοθεί στις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Η Ελλάδα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, αναμένει από τη Ρωσία, και λόγω της ιδιότητάς της ως Μονίμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να επιβεβαιώσει τη θέση της για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα λαμβάνει υπόψη της αποκλειστικά και μόνον τα συμφέροντα των Κυπρίων.

Ένα από τα μηνύματα που επιθυμεί να εκπέμψει η ελληνική πλευρά, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στην Αθήνα, είναι η αναγκαιότητα να διατηρούνται ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία εκτιμώντας ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς πολιτικές ισορροπίες να παγιωθεί μία νέα, ψυχροπολεμικού τύπου, αντιπαράθεση Δύσης- Ρωσίας. Η ελληνική θέση είναι ότι η Ρωσία αποτελεί εγγενές μέλος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και δεν πρέπει να αποκλείεται με οιονδήποτε τρόπο από αυτήν, αλλά να προτάσσεται ο διάλογος και να αναπτύσσονται δίαυλοι επικοινωνίας δια μέσου όλων των πιθανών σχημάτων συνεργασίας. Βασική αρχή πάνω στη οποία βασίζονται οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία: ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment