27/10/2016

Μηνάς Τσικριτσής: "Οι Μινωίτες είχαν μεγάλη αστρονομική γνώση"

Μίλησε για τον Μινωικό Υπολογιστή του Παλαικάστρου, στο Παλαίκαστρο της Σητείας, σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσει τη λειτουργία του, καθώς και τις άλλες παραστάσεις που βρέθηκαν σε δύο μήτρες το 1897. Όπως τόνισε  ο δρ. Τσικριτσής μετρώντας σε κάθε παράσταση τις κουκίδες που περιβάλλουν τους πελέκεις μπορεί να γίνει ένας άμεσος συσχετισμός με την ετήσια κίνηση του Ήλιου, ώστε να γίνει κατανοητό το κοσμολογικό Μινωικό μοντέλο, με τον συμβολισμό του διπλού πέλεκυ και τον παράξενο συμβολισμό των δυο έψιλον τα οποία εμφανίζονται δίπλα από το μινωικό θρόνο αλλά και χαραγμένο στο έδαφος σε πολλές πομπικές πλάκες.

Ο συμβολισμός του διπλού πέλεκυ και του διπλού έψιλον

Ένα από τα θρησκευτικά Μινωικά σύμβολα είναι ο διπλός πέλεκυς, όπως και ο σταυρός σήμερα στον χριστιανισμό. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι οι «Λυδοί γάρ 'λάβρυν' τoν πέλεκυν ονομάζουσι» και ίσως από την λέξη Λάβρυς να προέρχεται η λέξη λαβύρινθος = οίκος του λάβρυος, σημειώνει ο δρ. Τσικριτσής. «Ο διπλός πέλεκυς εμφανίζεται σε πολλά χάλκινα ή χρυσά ευρήματα, αλλά και ως σύμβολο από την Κρητική Ιερογλυφική γραφή με φωνητική αξία a-άλφα. Είναι πιθανόν όπως θα δειχθεί ο πέλεκυς, ως σύμβολο της κίνησης του Ήλιου, η συλλαβική τους αξία a-άλφα να είναι ακροφωνία της αιολικής λέξης α-έλιος, που σημαίνει το αντικείμενο που λάμπει και ζεστάνει, όπως ο Ευστάθιος ετυμολογεί το αέλιος από το άω τω λάμπω... και αύως Αιολικώς, ... και εκ του έλη, η θερμασία, αέλιος...», τονίζει  ο ερευνητής. Στο Παλαίκαστρο σε χώρο που ήταν ένα Μινωικό Χαλκουργείο - Χυτήριο, βρέθηκε και η δεύτερη πλάκα που φέρει στην μια πλευρά δύο πέλεκυς, ένα μεγάλο και ένα μικρότερο. «Μετρώντας τα ανάγλυφα στίγματα που εμφανιζόταν στην κάθε κόψη του μεγαλυτέρου, παρατηρήσαμε στο αριστερό μέρος του πέλεκυ στην κάτω κόψη να έχει 94 ανάγλυφες κουκίδες και στην άνω πλευρά 89, που προστιθέμενες δίνουν 183, η άλλη κόψη του πέλεκυ δίνει 91+91=182.

Δηλαδή το σύνολο των ανάγλυφων κουκίδων μας δίνει το ηλιακό έτος 183+182= 365 ημερών. Εντός του πέλεκυ εμφανίζεται χαραγμένο και το γνωστό σύμβολο των 2 έψιλον που έχει 3 ακτίνες στην κάθε πλευρά, έτσι το σύμβολο αυτό αποτυπώνει την κίνηση του Ήλιου από τα Ηλιοστάσια στις Ισημερίες», υποστηρίζει ο δρ. Τσικριτσής. Όπως λέει ο ερευνητής Μαθηματικός, ειδικός στην Αρχαιοαστρονομία, συνεργάτης στο Φυσικό του Πανεπιστημίου Αθηνών, από πολλούς ερευνητές το σύμβολο του πέλεκυ θεωρείται ότι είναι Ηλιακό, και μέσα από την έρευνά του επιβεβαιώνεται ότι η απεικόνισή του αποτυπώνει την κίνηση του ήλιου στα Ηλιοστάσια - τις Ισημερίες και το ηλιακό ημερολόγιο. Ακόμα και το διπλό έψιλον, όπως λέει, που ταυτίζεται με το Δελφικό σύμβολο του διπλού έψιλον, η μήτρα του Παλαικάστρου δίνει μια σημαντική ερμηνεία. Όπως εξηγεί ο δρ. Τσικριστής, ο μικρότερος πέλεκυς με τα 89 ανάγλυφα στίγματα που αντιστοιχεί σε 3 σεληνιακούς μήνες πιθανόν να δηλώνει την κίνηση του ήλιου από ένα ηλιοστάσιο σε μια Ισημερία. Τα συμπεράσματα αυτά εμφανίζονται και σε άλλους πελέκεις που μελετήθηκαν σε εικόνες από το Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου. «Παρατηρούμε λοιπόν κάποιες συμπτώσεις, όπου σε μια πέτρινη μήτρα αναπαραγωγής πολλών αντιγράφων: πελέκεων, του Μινωικού Υπολογιστή εκλείψεων, του κοσμολογικού μοντέλου των Μινωιτών και της τιτανίδας Θεάς Ρέας, υπάρχουν πολλές αστρονομικές απεικονίσεις. Τελικά μία ασήμαντη για πολλούς πλάκα αν μελετηθεί και αρχαιοαστρονομικά μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες ενός μυστηριακού πολιτισμού που είναι ο Μινωικός», τονίζει ο δρ. Τσικριτσής.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν και στο διεθνές συνέδριο «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος Κόσμος», που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία από τις 28 έως τις 31 Αυγούστου.(2016) Στην εκδήλωση του Παλαικάστρου, όπου βρέθηκαν τα σημαντικά αυτά ευρήματα, ομιλητής ήταν και ο Καναδός αρχαιολόγος Αλεξάντερ ΜακΓκίλεβρι, ο οποίος μιλήσε για το περίφημο χρυσελεφάντινο αγαλματίδιο, τον «Κούρο του Παλαικάστρου», που βρέθηκε στις ανασκαφές της μινωϊκής πόλης. Το αγαλματίδιο έχει ύψος 54 εκ. και είναι σύνθετο από διάφορα υλικά όπως δόντι ιπποπόταμου, ορυκτό σερπαντίνη, ορεία κρύσταλλο, ξύλο και χρυσά επιθήματα. Θεωρείται από τα αριστουργήματα της τέχνης των Μινωϊτών.

http://www.visaltis.net/2016/10/blog-post_26.html

10 comments :

  1. " Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι οι «Λυδοί γάρ 'λάβρυν' τoν πέλεκυν ονομάζουσι» και ίσως από την λέξη Λάβρυς να προέρχεται η λέξη λαβύρινθος = οίκος του λάβρυος, σημειώνει ο δρ. Τσικριτσής."

    ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΗΣΥΧΙΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "Κοχλιοειδής",ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΟΛΗ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΚΟΧΛΙΑ....Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ -ΙΝΘΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΟΛΗ,ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΚΟΡΙΝ-ΙΝΘΟΣ κ.λ.π ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ(ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΟΛΗ) ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΚΝΩΣΩ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ...ΑΙΓΙΝΑ,ΑΘΗΝΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΣΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΓΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΟΤΕ ΣΥΣΤΗΜΑ "ΜΕΤΡΟ" ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ.ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΔΙΠΛΟΣ ΠΕΛΕΚΥΣ...ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΟ.

    ΧΧΧΧ.

    ReplyDelete
  2. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΧΧΧ

    ReplyDelete
  3. ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΧΧΧΧ.ΑΛΗΘΕΙΑ...ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝΕ ΑΝΟΙΞΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ 'Η ΑΚΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΜΕ ΔΗΘΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ;;;

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete
  4. -ΔΗΜΗΤΡΑ-
    ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΙΔΕΑ. ΣΤΗΝ ΚΝΩΣΣΟ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΠΡΙΝ.

    ReplyDelete
  5. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ....ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΝ ΕΧΩ ΒΡΕΙ...ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΝΩΣΣΟ ΕΧΩ ΠΑΕΙ...ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΛΥΚΟΦΡΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΙΧΟΙ 115-125....ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΝΕΣ....ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΓΙΝΟΤΑΝ ΥΠΟΓΕΙΩΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΕΑ.....ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΛΕΞΗ " σιφνεύς" ΔΗΛΑΔΗ ΣΑΝ ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ ..ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ Ο ΤΡΙΤΩΝ (ΝΕΙΛΟΣ) ΑΥΛΑΚΩΝΕΙ ΤΗΝ ΓΗ.!!!ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΑΥΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΕΦΤΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ...ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΟΣ!!

    ΧΧΧΧ.

    ReplyDelete
  6. ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΕΙΧΑΝΕ ΣΦΡΑΓΙΣΕΙ...

    http://www.invisiblelycans.gr/o-perifimos-lavirinthos-tis-kritis-iparchi-i-ine-kati-allo/

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete
  7. ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΟΩΝ ΔΙΑΠΕΡΝΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΟΤΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑ

    https://isxys.blogspot.com/2011/08/blog-post_6620.html

    ReplyDelete
  8. 115ὁ γάρ σε συλλέκτροιο Φλεγραίας πόσις
    ''στυγνὸς Τορώνης, ᾧ γέλως ἀπέχθεται
    καὶ δάκρυ, νῆις δ᾽ ἐστὶ καὶ τητώμενος
    ἀμφοῖν, ὁ Θρῄκης ἔκ ποτ᾽ εἰς ἐπακτίαν
    Τρίτωνος ἐκβολαῖσιν ἠλοκισμένην
    120χέρσον περάσας, οὐχὶ ναυβάτῃ στόλῳ,
    ἀλλ᾽ ἀστίβητον οἶμον, οἷά τις σιφνεύς,
    κευθμῶνος ἐν σήραγγι τετρήνας μυχούς,
    νέρθεν θαλάσσης ἀτραποὺς διήνυσε,
    τέκνων ἀλύξας τὰς ξενοκτόνους πάλας''

    ΣΙΦΝΕΥΣ,ΣΙΦΩΝ,ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΤΟΑ...ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΣΙΦΝΟΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ (ΣΤΟΩΝ) ΠΟΥ ΕΧΕΙ.

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-


    ReplyDelete
  9. ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΔΩ...ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ...
    https://isxys.blogspot.com/2012/06/30000000.html

    ΚΑΠΟΤΕ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ,ΚΡΥΦΤΗΚΕ ΣΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ,ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΠΟΥ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΒΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΙΜΩΡΗΣΕ Ο ΖΕΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΑΞΙΑ ΤΟΥ..ΤΟΝ ΞΕΡΕΤΕ;;ΟΤΑΝ ΛΕΩ "ΑΘΗΝΟΥΛΑ" ΕΝΝΟΩ ΤΟΝ ΑΙΘΕΡΑ,ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ...ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ...ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΟΡΦΕΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ;;ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

    ΡΙΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ Α' ΤΟΜΟ ΤΗΣ ΩΓΥΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΘ.ΣΤΑΓΕΙΡΙΤΗ ΚΕΦ.ΚΔ (Περί προμηθέως) σελ 256.

    " ...Ο Προμηθέας κατ' αλλους δε, έπλασε τον άνθρωπο συμβουλευόμενος υπό της Αθηνάς, και μάλιστα συνείργη και αυτή εις την εργασίαν, και ότι ο Προμηθεύς επεχείρησε τότε να βιάσει την Αθηνά, και δια τούτο ηγανάκτησεν ο Ζεύς, δια την αυθάδειαν ταύτην, και έδησεν αυτόν."

    ΕΠΙΣΗΣ ΝΟΜΙΖΩ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ...ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΒΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ...ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ...ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΑΘΗΝΟΥΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΘΩΑ ΠΑΙΔΟΥΛΑ,ΑΛΛΑ Ο ΑΘΗΡ+ΝΗΙ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΑΘΗΡ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ...ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΗΤΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ...ΚΑΠΟΥ 30.000 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΕΙΝΕ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ.

    ΧΧΧΧ.

    ReplyDelete
  10. ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΗΝ ΕΧΤΙΣΕ Ο ΒΥΖΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ,ΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ,ΣΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ..ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΑ "βυσσόν" ΔΗΛΑΔΗ ΚΟΚΚΙΝΟ...ΕΠΙΣΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΟΧΘΟΝΙΟ,ΒΥΘΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟ ΑΝΤΡΟΝ....Ο ΒΥΣΣΟΦΡΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΡΥΨΙΝΟΥΣ(ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΕΝΟ)...ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ Βυσσοδομέω=ΧΤΙΖΩ ΥΠΟΧΘΟΝΙΩΣ.!!!

    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΤΙ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΜΕ ΤΙΣ "ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ" ΟΜΙΧΛΕΣ ΠΟΥ ΣΥΣΣΩΡΕΥΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥ..ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΙΑΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΟΒΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΑ ΔΥΟ(ΗΜΙΣΕΛΗΝΟ) ΣΕ ΕΥΘΕΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΚΚΑ....ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓ.ΣΟΦΙΑΣ ΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΤΙΝΑ ΚΑΙ ΒΑΘΟΣ....ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΟΜΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΟΜΩΣ!!

    ΤΟ Βυζόν ΟΜΩΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΥΚΝΟ (ΒΛΕΠΕ ΠΥΚΝΩΤΗΣ) ΣΗΜΑΙΝΕΙ γαύρον δε και μέγα ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΗΣΥΧΙΟ...ΔΗΛΑΔΗ ΠΥΡΩΜΕΝΑ...ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΓΑΥΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑ,ΥΠΟΧΘΟΝΙΟ,ΠΥΡΡΟ ΚΑΙ ΠΥΚΝΟ....ΧΑΧΑΧΑ ΤΙ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΑΥΤΑ;;

    ΧΧΧΧ.

    ReplyDelete