Αποφασισμένοι για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας εμφανίστηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan και ο Ρώσος ομόλογός του Vladimir Putin, στην τρίτη κατά το τελευταίο δίμηνο συνάντησή τους, με την οποία επισφραγίστηκε η πλήρης εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Οι δύο άνδρες είχαν εκτεταμένες συνομιλίες διάρκειας 1 ώρας και 40 λεπτών στο Yıldız Sarayı, άλλοτε και κατοικία σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου εκφράστηκε η βούληση για σύσφιξη των οικονομικών δεσμών και αναζητήθηκε κοινό έδαφος σε περιφερειακά ζητήματα, καθώς οι σχέσεις αμφότερων με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ επιδεινώνονται. H αισθητά βελτιωμένη ατμόσφαιρα στις σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας επιβεβαιώθηκε με την ανακοίνωση των κάτωθι συμφωνιών, στο περιθώριο του 23ο Συνόδου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας:
Kατά τη χθεσινή του ομιλία, από το βήμα της διεθνούς συνόδου, ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία και για την ανάκτηση του ελέγχου από τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ρωσία καταδίκασε το πραξικόπημα από την πρώτη στιγμή, προτού ξεκαθαρίσει η κατάσταση, γεγονός που εκτιμήθηκε δεόντως από την Άγκυρα. Στην πρώτη σειρά των υψηλών προσκεκλημένων βρισκόταν και ο κατοχικός ηγέτης Mustafa Akıncı, ο οποίος αξιοποίησε πλήρως την παρουσία του με φωτογραφίσεις και χειραψίες με ξένους ηγέτες, μεταξύ αυτών και με τον πρόεδρο Putin. Προσφωνώντας το συνέδριο, ο κατοχικός ηγέτης ήγειρε δυο ζητήματα, αναδεικνύοντας τις τουρκικές επιδιώξεις στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή:
- Πρώτον, ανέφερε πως το κυπριακό φυσικό αέριο θα μπορεί να μεταφερθεί μέσω Τουρκίας με αγωγούς στην Ευρώπη.
- Δεύτερο, έσπευσε να αναφέρει πως το υποθαλάσσιο καλώδιο για μεταφορά ηλεκτρισμού αντί να τοποθετηθεί μεταξύ «Ισραήλ-νοτίου Κύπρου-Κρήτης και Ελλάδας όπως σχεδιάζεται», να γίνει μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου και Τουρκίας.
http://e-amyna.com/
Λίγο απ’ όλα περιλάμβανε το «μενού» της συνάντησης ανάμεσα στους ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρέθηκαν αμφότεροι με την αφορμή της 23ης Συνόδου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC). Οι δυο ηγέτες φαίνεται πως τα συζήτησαν όλα, εξέφρασαν την επιθυμία για συνέχιση μιας αμοιβαία επωφελούς οικονομικής συνεργασίας, χωρίς όμως να προχωρήσουν στην αποδέσμευση πληροφοριών, δεδομένο το οποίο σε συνδυασμό με την άρνηση να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προκαλεί ασφαλώς σκέψεις και υποψίες. Το πιο εντυπωσιακό στιγμιότυπο, το «κερασάκι στην τούρτα» της διμερούς αυτής επαφής, ήταν ασφαλώς η υπογραφή από τους υπουργούς Ενέργειας ενός κειμένου που αφορά στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Turkstream», χωρίς να κοινοποιήσουν το περιεχόμενό του, το οποίο αποκάλεσαν «συμφωνία», η οποία αποτελεί το επόμενο βήμα στην υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης (MoU), ανάμεσα στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό «Gazprom» και την κρατική τουρκική «Botas». Το ότι ο Ερντογάν έκανε λόγο για «συμφωνία επίσπευσης της διαδικασίας», αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρχει καμία συμφωνία και το περιεχόμενο του κειμένου που υπογράφτηκε να έχει περισσότερο συμβολική σημασία, με στόχο να δώσει ένα στίγμα γενικών προθέσεων. Εξάλλου, η γλώσσα του σώματος από την πλευρά του Τούρκου ηγέτη δεν προδιέθεται για κάτι εντυπωσιακό…
Ας μην ξεχνούμε ότι στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα που έχει εδώ και καιρό αποστασιοποιηθεί από τη Δύση και τις ΗΠΑ λόγω της ενασχόλησής τους με τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι με τις μπίζνες… ενώ η συνεργασία Μπακού και Μόσχας για την από κοινού τροφοδοσία του αγωγού, θα άλλαζε τα δεδομένα στο θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας του εγχειρήματος. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να διαπιστωθεί η αντίδραση της Ουάσιγκτον στη συνάντηση των δυο ηγετών, αφού πληροφορηθεί τα αποτελέσματα, αφού οι αναφορές Ερντογάν ότι η διμερής οικονομική συνεργασία θα συμπεριλάβει μεταξύ άλλων και την αμυντική βιομηχανία, χρήζει διευκρινήσεων για την Ουάσιγκτον, αφού οι δυο πλευρές κατέθεσαν και τις προτάσεις τους. Ενδείξεις για το επίπεδο συμφωνίας ή διαφωνίας για τις εξελίξεις στο συριακό μέτωπο και τις επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη χώρα του Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν υπάρχουν, όμως θα αποτελούσε έκπληξη μεγάλου διαμετρήματος εάν δεν ανέκυψαν σοβαρές διαφωνίες, αν και οι επικείμενες συνομιλίες στη Γενεύη, με τη Ρωσία να επιμένει στην ταυτόχρονη απομάκρυνση των αντικαθεστωτικών και των κυβερνητικών δυνάμεων από το Χαλέπι. Κάπου εκεί πρέπει να τέθηκε και η πρόθεση Ερντογάν να αναλάβει μεσολαβητική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της επικοινωνίας και των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε αν η πρωτοβουλία έγινε δεκτή από ρωσικής πλευράς, κάτι πιθανότατο και ποιες είναι οι παράμετροί της.
Κατά τα άλλα, απόφαση «επίσπευσης διαδικασίας» είχαμε και στο θέμα της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, στην περιοχή της Μερσίνας απέναντι από την Κύπρο από τη ρωσική εταιρία Rosatom, άρα ούτε εκεί υπήρξε συμφωνίας, αλλά δέσμευση για κάλυψη του χαμένου εδάφους το προσεχές διάστημα. Εξάλλου, στη Ρωσία ήδη σπουδάζουν 200 Τούρκοι επιστήμονες στο αντικείμενο της πυρηνικής ενέργειας. Επιπρόσθετα, ο Πούτιν ανακοίνωσε μάλιστα την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης για την επανέναρξη εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία, ιδίως εσπεριδοειδών και άλλων οπωροκηπευτικών, ένα διμερές εμπόριο ύψους μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων με βάση τα στοιχεία του 2015.
Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της ρωσικής οικονομικής εφημερίδας Kommersant, αναφορικά με τη συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ειδικά στο σκέλος που αφορά στον διπλό αγωγό «Turk Stream». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυο χώρες έχουν συμφωνήσει να θέσουν σε λειτουργία ταυτόχρονα και τις δύο γραμμές, στις 30 Δεκεμβρίου 2019, με κάθε γραμμή να μεταφέρει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου ετησίως, με τη μία γραμμή να τροφοδοτεί την εσωτερική κατανάλωση της Τουρκίας που θα ανήκει στην κρατική εταιρία Botas και τη δεύτερη να καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με σκοπό την τροφοδοσία των χωρών της νότιας Ευρώπης, ο οποία θα ανήκει από 50% στην τουρκική εταιρία και τη Gazprom! Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ότι η Τουρκία θα παραλαμβάνει αέριο μέσω της Βουλγαρίας, πράγμα που συνεπάγεται τη μείωση κατά 15 δισεκατομμύρια κυβικά αερίου σε ετήσια βάση, των ποσοτήτων που θα διέρχονται μέσω της Ουκρανίας! Εν ολίγοις, η ενδιαφέρουσα αυτή συμφωνία δημιουργεί κάποια «τετελεσμένα» στο ενεργειακό «παιχνίδι», εκτός κι αν ο αστάθμητος στην περιοχή «γεωπολιτικός παράγοντας», έρθει να ανατρέψει ξανά σχεδιασμούς, επιδιώξεις και συμφωνίες…
http://www.defence-point.gr/
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχάρη τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όλον τον τουρκικό έθνος που κατάφερε να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα, σημειώνει το Ria Novosti. «Κατανοούμε ότι για την Τουρκία, τώρα, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, για τέτοια μεγάλα γεγονότα, γιατί πρόσφατα, όπως γνωρίζουμε βίωσε ένα πραξικόπημα. Παρακολουθούσαμε πολύ προσεκτικά και με ανησυχία τι συνέβαινε στην Τουρκία. Θέλω να συγχαρώ τον τουρκικό λαό και τον πρόεδρο Ερντογάν για τον έλεγχο της κατάστασης. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η Τουρκία ανακάμπτει και εύχομαι καλή επιτυχία», δήλωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η πρώτη επίσκεψη ανώτατου Ρώσου πολιτικού, στη γειτονική χώρα, μετά την κατάρριψη από τον τουρκικό στρατό ρωσικού μαχητικού το Νοέμβριο του 2015, στη συνέχεια η Μόσχα είχε επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας. Μήνες αργότερα, ο Ερντογάν ζήτησε συγνώμη και οι διμερείς σχέσεις σταδιακά αποκαταστάθηκαν. Ο Πούτιν πήγε στην Κωνσταντινούπολη για το 23ο Διεθνές Συνέδριο Ενέργειας. Στην ομιλία του, στους συμμετέχοντες του φόρουμ, επεσήμανε ότι «όλος ο κόσμος αναζητά περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο και εμείς έχουμε την πρόθεση να επωφεληθούμε από αυτό», όπως σημειώνει το πρακτορείο ‘Blitz’. Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη Γη δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά του πολιτισμού, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, η θέρμανση και το νερό. «Έχουμε καθήκον να μειώσουμε τα εμπόδια για να επιτρέψουμε στους φτωχότερους ανθρώπους στον κόσμο να επωφεληθούν από αυτά τα επιτεύγματα, πρόσθεσε.
The Hellenic Information Team
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία θα ζητήσει προσφορά από την Ρωσία για την προμήθεια αντιαεροπορικού συστήματος, φωτογραφίζοντας το σύστημα S-400! Η Τουρκία έχει μεγάλη αδυναμία στην αεράμυνά της και χρόνια τώρα αναζητά τη λύση.Το κάνει με το γνωστό “ανατολίτικο παζάρι” προσπαθώντας να εξασφαλίσει όχι μόνο νέο αντιαεροπορικό σύστημα αλλά πολλά πολιτικά και διπλωματικά οφέλη. Δεν τα πάει άσχημα.Και δεν αποκλείεται η διαρροή για τους S-400 να είναι ένα ακόμη επεισόδιο αυτού του παιχνιδιού για να θορυβηθούν οι δυτικοί και ειδικά οι Αμερικανοί. Τον Σεπτέμβριο του 2013 η Τουρκία είχε επιλέξει το αντιαεροπορικό σύτημα της κινεζικής εταιρείας China Precision Machinery Import-Export Corp. (CPMIEC) .Μετά από πολλές πιέσεις κυρίως αμερικανικές η Άγκυρα ακύρωσε την απόφασή της. Δεν σταμάτησε βέβαια να ψάχνει για αντιαεροπορικό.Τώρα μετά από την επανασύνδεσή της με τη Ρωσία δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να ταρακουνήσει τα νερά.Και η Μόσχα δεν θα ΄χει καμία αντίρρηση να πουλήσει…
ΑΜΠΕ
ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΟΤΑΝ ΜΟΣΤΡΑΡΕΣΑΙ ΩΣ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΚΙ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΣΦΑΛΙΑΡΩΝΕΙ Ο ΜΙΚΡΟΤΡΑΜΠΟΥΚΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ (ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΟΥ ΓΙΑ 17 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ, ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΖΩΝΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ΑΛΛΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΦΩΝΑΞΕ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ) ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΕ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΔΕ, ΠΑΣΑ ΙΔΕΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΓΛΥΨΕΙΣ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΟΥ ΡΙΞΕ ΤΗΝ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ. ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ ΑΣ ΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΣ ΠΩΣ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΑΝΤΑΠΑΝΤΟΥΣΕΣ ΜΕ ΟΜΟΙΑΣ ΥΦΗΣ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΤΡΑΜΠΟΥΚΟ (2 ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΙ ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ π.χ). ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΟΥΔΕΙΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΟΥΔΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΤΕΤΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΠΙΕΙΣ ΑΦΟΥ ΘΕΣ ΝΑ ΣΕ ΛΟΓΙΖΟΥΝ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΗ. ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΘΑ ΕΛΘΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ (ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ). ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΕΛΗ ΤΗΣ. ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ;
- Υπογραφή πρωτοκόλλου για τον αγωγό φυσικού αερίου «Turkish Stream» από τους υπουργούς Ενέργειας, Alexander Novak και Berat Albayrak. Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας είχε υπογραφεί το Δεκέμβριο του 2014 από την ρωσική εταιρία Gazprom και την τουρκική BOTAŞ.
- Επίσπευση της κατασκευής του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu της Μερσίνας με ρωσική χρηματοδότηση και μεταφορά τεχνογνωσίας, στην οποία περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση περίπου 200 Τούρκων πυρηνικών επιστημόνων από την Μόσχα. Κατά τον Recep Tayyip Erdoğan, η κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών στοχεύει στην παραγωγή του 10% της ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια.
- Ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος για τη μείωση της τιμής πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου σε ποσοστό 10,25%. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού ΦΑ μετά τη Γερμανία.
- Άρση της απαγόρευσης εισαγωγών τουρκικών αγροτικών προϊόντων που είχε επιβάλει η Ρωσία, ιδιαίτερα εσπεριδοειδών και άλλων οπωροκηπευτικών. «Η ρωσική αγορά άνοιξε και πάλι για τους Τούρκους συνεταίρους μας» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Vladimir Putin, ο οποίος σημείωσε ότι το ύψος των εισαγωγών της Ρωσίας από την Τουρκία στα είδη αυτά κατά το έτος 2015 άγγιξε τα 500 εκατομμύρια δολάρια.
- Eμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με έμφαση στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και της ανταλλαγής πληροφοριών. Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα θα ζητήσει την υποβολή προσφοράς για την προμήθεια ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς (φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τους S-400). Από την πλευρά του, ο Vladimir Putin είπε πως η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη για τη συνεργασία αυτή με συγκεκριμένα σχέδια και τόνισε ότι αμφότερες οι πλευρές έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις, ανέφερε δε ότι «εξετάσαμε τα περιθώρια συνεργασίας και σε άλλους τομείς όπως το Διάστημα».
- Διεξαγωγή του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας περί τα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους. Παράλληλα ανακοινώθηκε η συνεδρίαση της μεικτής Ρωσοτουρκικής Οικονομικής Επιτροπής στην Κωνσταντινούπολη και η δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου με κεφάλαια 1 δισ. δολαρίων για τους τομείς της αγροτικής παραγωγής, του τουρισμού, της ενέργειας και των μεταφορών. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη στις 10 Οκτωβρίου από τους υπουργούς Οικονομικών, Alexey Ulyukaev και ihat Zeybekci.
- Συμφωνία στην εντατικοποίηση των επαφών τους σε στρατιωτικό επίπεδο για τις επιχειρήσεις που διεξάγουν στη Συρία και ταύτιση απόψεων στην ανάγκη να ανοίξουν δρόμοι ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Χαλέπι. Η εμβάθυνση της ρωσοτουρκικής στρατιωτικής συνεργασίας ανακοινώθηκε παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Στρατηγού Valery Gerasimov.
Kατά τη χθεσινή του ομιλία, από το βήμα της διεθνούς συνόδου, ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία και για την ανάκτηση του ελέγχου από τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ρωσία καταδίκασε το πραξικόπημα από την πρώτη στιγμή, προτού ξεκαθαρίσει η κατάσταση, γεγονός που εκτιμήθηκε δεόντως από την Άγκυρα. Στην πρώτη σειρά των υψηλών προσκεκλημένων βρισκόταν και ο κατοχικός ηγέτης Mustafa Akıncı, ο οποίος αξιοποίησε πλήρως την παρουσία του με φωτογραφίσεις και χειραψίες με ξένους ηγέτες, μεταξύ αυτών και με τον πρόεδρο Putin. Προσφωνώντας το συνέδριο, ο κατοχικός ηγέτης ήγειρε δυο ζητήματα, αναδεικνύοντας τις τουρκικές επιδιώξεις στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή:
- Πρώτον, ανέφερε πως το κυπριακό φυσικό αέριο θα μπορεί να μεταφερθεί μέσω Τουρκίας με αγωγούς στην Ευρώπη.
- Δεύτερο, έσπευσε να αναφέρει πως το υποθαλάσσιο καλώδιο για μεταφορά ηλεκτρισμού αντί να τοποθετηθεί μεταξύ «Ισραήλ-νοτίου Κύπρου-Κρήτης και Ελλάδας όπως σχεδιάζεται», να γίνει μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου και Τουρκίας.
http://e-amyna.com/
Λίγο απ’ όλα περιλάμβανε το «μενού» της συνάντησης ανάμεσα στους ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρέθηκαν αμφότεροι με την αφορμή της 23ης Συνόδου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC). Οι δυο ηγέτες φαίνεται πως τα συζήτησαν όλα, εξέφρασαν την επιθυμία για συνέχιση μιας αμοιβαία επωφελούς οικονομικής συνεργασίας, χωρίς όμως να προχωρήσουν στην αποδέσμευση πληροφοριών, δεδομένο το οποίο σε συνδυασμό με την άρνηση να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προκαλεί ασφαλώς σκέψεις και υποψίες. Το πιο εντυπωσιακό στιγμιότυπο, το «κερασάκι στην τούρτα» της διμερούς αυτής επαφής, ήταν ασφαλώς η υπογραφή από τους υπουργούς Ενέργειας ενός κειμένου που αφορά στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Turkstream», χωρίς να κοινοποιήσουν το περιεχόμενό του, το οποίο αποκάλεσαν «συμφωνία», η οποία αποτελεί το επόμενο βήμα στην υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης (MoU), ανάμεσα στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό «Gazprom» και την κρατική τουρκική «Botas». Το ότι ο Ερντογάν έκανε λόγο για «συμφωνία επίσπευσης της διαδικασίας», αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρχει καμία συμφωνία και το περιεχόμενο του κειμένου που υπογράφτηκε να έχει περισσότερο συμβολική σημασία, με στόχο να δώσει ένα στίγμα γενικών προθέσεων. Εξάλλου, η γλώσσα του σώματος από την πλευρά του Τούρκου ηγέτη δεν προδιέθεται για κάτι εντυπωσιακό…
Ας μην ξεχνούμε ότι στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα που έχει εδώ και καιρό αποστασιοποιηθεί από τη Δύση και τις ΗΠΑ λόγω της ενασχόλησής τους με τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι με τις μπίζνες… ενώ η συνεργασία Μπακού και Μόσχας για την από κοινού τροφοδοσία του αγωγού, θα άλλαζε τα δεδομένα στο θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας του εγχειρήματος. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να διαπιστωθεί η αντίδραση της Ουάσιγκτον στη συνάντηση των δυο ηγετών, αφού πληροφορηθεί τα αποτελέσματα, αφού οι αναφορές Ερντογάν ότι η διμερής οικονομική συνεργασία θα συμπεριλάβει μεταξύ άλλων και την αμυντική βιομηχανία, χρήζει διευκρινήσεων για την Ουάσιγκτον, αφού οι δυο πλευρές κατέθεσαν και τις προτάσεις τους. Ενδείξεις για το επίπεδο συμφωνίας ή διαφωνίας για τις εξελίξεις στο συριακό μέτωπο και τις επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη χώρα του Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν υπάρχουν, όμως θα αποτελούσε έκπληξη μεγάλου διαμετρήματος εάν δεν ανέκυψαν σοβαρές διαφωνίες, αν και οι επικείμενες συνομιλίες στη Γενεύη, με τη Ρωσία να επιμένει στην ταυτόχρονη απομάκρυνση των αντικαθεστωτικών και των κυβερνητικών δυνάμεων από το Χαλέπι. Κάπου εκεί πρέπει να τέθηκε και η πρόθεση Ερντογάν να αναλάβει μεσολαβητική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της επικοινωνίας και των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε αν η πρωτοβουλία έγινε δεκτή από ρωσικής πλευράς, κάτι πιθανότατο και ποιες είναι οι παράμετροί της.
Κατά τα άλλα, απόφαση «επίσπευσης διαδικασίας» είχαμε και στο θέμα της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, στην περιοχή της Μερσίνας απέναντι από την Κύπρο από τη ρωσική εταιρία Rosatom, άρα ούτε εκεί υπήρξε συμφωνίας, αλλά δέσμευση για κάλυψη του χαμένου εδάφους το προσεχές διάστημα. Εξάλλου, στη Ρωσία ήδη σπουδάζουν 200 Τούρκοι επιστήμονες στο αντικείμενο της πυρηνικής ενέργειας. Επιπρόσθετα, ο Πούτιν ανακοίνωσε μάλιστα την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης για την επανέναρξη εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία, ιδίως εσπεριδοειδών και άλλων οπωροκηπευτικών, ένα διμερές εμπόριο ύψους μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων με βάση τα στοιχεία του 2015.
Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της ρωσικής οικονομικής εφημερίδας Kommersant, αναφορικά με τη συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ειδικά στο σκέλος που αφορά στον διπλό αγωγό «Turk Stream». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυο χώρες έχουν συμφωνήσει να θέσουν σε λειτουργία ταυτόχρονα και τις δύο γραμμές, στις 30 Δεκεμβρίου 2019, με κάθε γραμμή να μεταφέρει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου ετησίως, με τη μία γραμμή να τροφοδοτεί την εσωτερική κατανάλωση της Τουρκίας που θα ανήκει στην κρατική εταιρία Botas και τη δεύτερη να καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με σκοπό την τροφοδοσία των χωρών της νότιας Ευρώπης, ο οποία θα ανήκει από 50% στην τουρκική εταιρία και τη Gazprom! Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ότι η Τουρκία θα παραλαμβάνει αέριο μέσω της Βουλγαρίας, πράγμα που συνεπάγεται τη μείωση κατά 15 δισεκατομμύρια κυβικά αερίου σε ετήσια βάση, των ποσοτήτων που θα διέρχονται μέσω της Ουκρανίας! Εν ολίγοις, η ενδιαφέρουσα αυτή συμφωνία δημιουργεί κάποια «τετελεσμένα» στο ενεργειακό «παιχνίδι», εκτός κι αν ο αστάθμητος στην περιοχή «γεωπολιτικός παράγοντας», έρθει να ανατρέψει ξανά σχεδιασμούς, επιδιώξεις και συμφωνίες…
http://www.defence-point.gr/
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχάρη τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όλον τον τουρκικό έθνος που κατάφερε να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα, σημειώνει το Ria Novosti. «Κατανοούμε ότι για την Τουρκία, τώρα, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, για τέτοια μεγάλα γεγονότα, γιατί πρόσφατα, όπως γνωρίζουμε βίωσε ένα πραξικόπημα. Παρακολουθούσαμε πολύ προσεκτικά και με ανησυχία τι συνέβαινε στην Τουρκία. Θέλω να συγχαρώ τον τουρκικό λαό και τον πρόεδρο Ερντογάν για τον έλεγχο της κατάστασης. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η Τουρκία ανακάμπτει και εύχομαι καλή επιτυχία», δήλωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η πρώτη επίσκεψη ανώτατου Ρώσου πολιτικού, στη γειτονική χώρα, μετά την κατάρριψη από τον τουρκικό στρατό ρωσικού μαχητικού το Νοέμβριο του 2015, στη συνέχεια η Μόσχα είχε επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας. Μήνες αργότερα, ο Ερντογάν ζήτησε συγνώμη και οι διμερείς σχέσεις σταδιακά αποκαταστάθηκαν. Ο Πούτιν πήγε στην Κωνσταντινούπολη για το 23ο Διεθνές Συνέδριο Ενέργειας. Στην ομιλία του, στους συμμετέχοντες του φόρουμ, επεσήμανε ότι «όλος ο κόσμος αναζητά περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο και εμείς έχουμε την πρόθεση να επωφεληθούμε από αυτό», όπως σημειώνει το πρακτορείο ‘Blitz’. Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη Γη δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά του πολιτισμού, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, η θέρμανση και το νερό. «Έχουμε καθήκον να μειώσουμε τα εμπόδια για να επιτρέψουμε στους φτωχότερους ανθρώπους στον κόσμο να επωφεληθούν από αυτά τα επιτεύγματα, πρόσθεσε.
The Hellenic Information Team
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία θα ζητήσει προσφορά από την Ρωσία για την προμήθεια αντιαεροπορικού συστήματος, φωτογραφίζοντας το σύστημα S-400! Η Τουρκία έχει μεγάλη αδυναμία στην αεράμυνά της και χρόνια τώρα αναζητά τη λύση.Το κάνει με το γνωστό “ανατολίτικο παζάρι” προσπαθώντας να εξασφαλίσει όχι μόνο νέο αντιαεροπορικό σύστημα αλλά πολλά πολιτικά και διπλωματικά οφέλη. Δεν τα πάει άσχημα.Και δεν αποκλείεται η διαρροή για τους S-400 να είναι ένα ακόμη επεισόδιο αυτού του παιχνιδιού για να θορυβηθούν οι δυτικοί και ειδικά οι Αμερικανοί. Τον Σεπτέμβριο του 2013 η Τουρκία είχε επιλέξει το αντιαεροπορικό σύτημα της κινεζικής εταιρείας China Precision Machinery Import-Export Corp. (CPMIEC) .Μετά από πολλές πιέσεις κυρίως αμερικανικές η Άγκυρα ακύρωσε την απόφασή της. Δεν σταμάτησε βέβαια να ψάχνει για αντιαεροπορικό.Τώρα μετά από την επανασύνδεσή της με τη Ρωσία δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να ταρακουνήσει τα νερά.Και η Μόσχα δεν θα ΄χει καμία αντίρρηση να πουλήσει…
ΑΜΠΕ
ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΟΤΑΝ ΜΟΣΤΡΑΡΕΣΑΙ ΩΣ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΚΙ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΣΦΑΛΙΑΡΩΝΕΙ Ο ΜΙΚΡΟΤΡΑΜΠΟΥΚΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ (ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΟΥ ΓΙΑ 17 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ, ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΖΩΝΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ΑΛΛΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΦΩΝΑΞΕ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ) ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΕ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΔΕ, ΠΑΣΑ ΙΔΕΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΓΛΥΨΕΙΣ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΟΥ ΡΙΞΕ ΤΗΝ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ. ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ ΑΣ ΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΣ ΠΩΣ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΑΝΤΑΠΑΝΤΟΥΣΕΣ ΜΕ ΟΜΟΙΑΣ ΥΦΗΣ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΤΡΑΜΠΟΥΚΟ (2 ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΙ ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ π.χ). ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΟΥΔΕΙΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΟΥΔΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΤΕΤΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΠΙΕΙΣ ΑΦΟΥ ΘΕΣ ΝΑ ΣΕ ΛΟΓΙΖΟΥΝ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΗ. ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΘΑ ΕΛΘΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ (ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ). ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΕΛΗ ΤΗΣ. ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ;
No comments :
Post a Comment