10/10/2016

Η “ομηρεία” των Ρώσων στη Συρία, ο Ερντογάν και η ελληνική ασφάλεια - Η Ρωσία μετατρέπει την Ταρτούς σε μόνιμη ναυτική βάση

"Η κατάσταση δείχνει απελπιστική για τη Μόσχα, καθώς η συνήθης πρακτική της στρατιωτικής κλιμάκωσης για να υποχρεωθεί ο διστακτικός στη χρήση της στρατιωτικής ισχύος αντίπαλος, να συμβιβαστεί, δείχνει όχι μόνο να μην φέρνει αποτελέσματα, αλλά και να έχει «ανιχνευθεί» ως τακτική (call the bluff…), με αποτέλεσμα πλέον να επικρατεί το λιγότερο πιθανό στη ρωσική ανάλυση σενάριο: η απειλή συνειδητής κλιμάκωσης από την πλευρά της Δύσης που έπαψε να πιστεύει τις ρωσικές διακηρύξεις, με τα ρωσικά στρατεύματα στη Συρία να τελούν υπό μια ιδιότυπη ομηρεία…"

"Καταληκτικά, το επιχείρημα όσων προειδοποιούν ότι το «άνοιγμα» ζητημάτων στο Αιγαίο θα μπορούσε να σηματοδοτεί την πρόθεση αναζήτησης ανταλλαγμάτων που θα στρέφονται σε βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων, δεν μπορεί να απορριφθεί ελαφρά τη καρδία. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και καλό θα ήταν η Αθήνα να μην ξεχνά, ότι αυτό που είναι για την ελληνική ασφάλεια «στρατηγικό» επίπεδο, για κάποιους άλλους μπορεί να είναι «τακτικό»… ή κι ακόμα παρακάτω. Και όποιος ενδιαφέρεται να προστατεύσει τα συμφέροντά του, πρέπει να βρει τρόπο να επηρεάσει τη στρατηγική εξίσωση των κύριων δρώντων, όχι να αναλώνεται παρακολουθώντας αμιγώς τις τακτικές κινήσεις τους."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ Μ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ:  http://www.defence-point.gr/news/?p=162552

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΟΤΑΝ ΜΟΣΤΡΑΡΕΣΑΙ ΩΣ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΚΙ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΣΦΑΛΙΑΡΩΝΕΙ Ο ΜΙΚΡΟΤΡΑΜΠΟΥΚΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ (ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΟΥ ΓΙΑ 17 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ,  ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΖΩΝΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ΑΛΛΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΦΩΝΑΞΕ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ) ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΕ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΔΕ, ΠΑΣΑ ΙΔΕΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΓΛΥΨΕΙΣ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΟΥ ΡΙΞΕ ΤΗΝ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ. ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ ΑΣ ΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΣ ΠΩΣ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΑΝΤΑΠΑΝΤΟΥΣΕΣ ΜΕ ΟΜΟΙΑΣ ΥΦΗΣ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΤΡΑΜΠΟΥΚΟ (2 ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΙ ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ π.χ). ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΟΥΔΕΙΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΟΥΔΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΤΕΤΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΠΙΕΙΣ ΑΦΟΥ ΘΕΣ ΝΑ ΣΕ ΛΟΓΙΖΟΥΝ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΗ.  ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΘΑ ΕΛΘΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ (ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ). ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΕΛΗ ΤΗΣ.   ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ;

Η Τουρκία και η Ρωσία σκοπεύουν να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσαν ένας Τούρκος αξιωματούχος και πηγές από τον τομέα ενέργειας. Αξιωματούχοι από τη ρωσική κρατική εταιρία παραγωγής αερίου Gazprom, την εταιρία που έχει την ευθύνη του έργου, πραγματοποιούν συναντήσεις από την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα και η διακυβερνητική συμφωνία για το έργο έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος. «Έχουμε ξεπεράσει τα περισσότερα από τα προβλήματα. Σκοπεύουμε να επιλύσουμε τα εναπομείναντα θέματα και να την ετοιμάσουμε για υπογραφή», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η τελευταία εκδοχή θα παρουσιαστεί στον Ερντογάν και τον Πούτιν στη συνάντησή τους αργότερα σήμερα. «Η τελική απόφαση θα είναι πολιτική… Εάν οι ηγέτες το αποφασίσουν, η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί σήμερα, διαφορετικά το αργότερο σε λιγες εβδομάδες». Άλλη πηγή κοντά στο έργο δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν δημιουργήσει «σημαντική δυναμική», ότι υπάρχει πολιτική βούληση και ότι η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί τη Δευτέρα. Δεύτερη πηγή κοντά στις συνομιλίες είπε ότι η τουρκική και η ρωσική αντιπροσωπεία θέλουν να παρουσιάσουν στους δύο ηγέτες μια συμφωνία έτοιμη προς υπογραφή. Ο Ερντογάν και ο Πούτιν θα συναντηθούν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ενέργειας που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία σχεδιάζει να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για τον TurkStream τον Οκτώβριο. Οι συζητήσεις για το έργο ανεστάλησαν πέρυσι μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία, με την Μόσχα να απαντά με την επιβολή εμπορικών κυρώσεων. Έκτοτε, ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στην αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων.

ΑΜΠΕ

Ο ρωσικός στρατός σχεδιάζει να επεκτείνει τη βάση ανεφοδιασμού του στη Συρία σε μια πλήρη μόνιμη ναυτική βάση, αναφέρει το ρώσικο πρακτορείο RT. Η ρωσική εγκατάσταση στην Ταρτούς χρησιμοποιείται εδω και καιρό για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών πολμικών πλοίων κατά τη διάρκεια αποστολών στη Μεσόγειο Θάλασσα. "Θα έχουμε μια μόνιμη βάση Ναυτικού στην Ταρτούς. Έχουμε ετοιμάσει τη γραφειοκρατία, η οποία τώρα εξετάζεται από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. Τα έγγραφα είναι λίγο πολύ έτοιμα, οπότε ελπίζουμε να τα υποβάλουμε σε εσάς για την επικύρωση σύντομα, " δήλωσε ο Στρατηγός Νικολάι Pankov,αναπληρωτής υπουργός Άμυνας υπεύθυνος για την επικοινωνία με άλλα τμήματα της ρωσικής κυβέρνησης, στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, τη γερουσία της Ρωσίας, σύμφωνα με το RT. Η εγκατάσταση στην Ταρτούς έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 1977. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης είχε χρησιμοποιηθεί για ανεφοδιασμό και επισκευή ρωσικών πολεμικών πλοίων που ειχαν αναπτυχθεί σε αποστολές στη Μεσόγειο Θάλασσα, αλλά δεν ήταν μόνιμη βάση για κανένα από αυτά. Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία επιβεβαίωσε την παράδοση ενός προηγμένου συστήματος αντιαεροπορικών πυραύλων στην Ταρτούς για την προστασία της λιμενικής εγκατάστασης και των πολεμικών πλοίων από πιθανούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιθέσεις.

Μάλιστα με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, διά του επισήμου εκπροσώπου του Ίγκορ Κονασένκοφ, προειδοποίησε, την περασμένη βδομάδα, τους Αμερικανούς "στρατηγούς" ότι τον εναέριο χώρο στις ρωσικές βάσεις στο Χμεϊμίμ και την Ταρτούς καλύπτουν πλήρως τα αντιπυραυλικά συστήματα S-300 και S-400 και η ακτίνα δράσης τους μπορεί να αποτελέσει οδυνηρή έκπληξη για οποιοδήποτε ιπτάμενο αντικείμενο." Επιπλέον ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η στρατιωτική επέμβαση της χώρας του στη Συρία απέδειξε «την αξιοπιστία» και «την αποτελεσματικότητα» των ρωσικών όπλων, αναφερόμενος στους νέους πυραύλους Κρουζ X-101, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως 4.500 χιλιόμετρα. Αξίζει να αναφέρουμε οτι υπάρχει έντονη ρωσική κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα, καθώς η Ρωσία μετακίνησε πυραύλους Iskander-M, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές στον θύλακα του Καλίνινγκραντ που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία ανεβάζοντας το θερμόμετρο και στη Βαλτική.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment