10/10/2016

Μερικές παρατηρήσεις για την Εθνοφυλακή.

Τα Τάγματα Εθνοφυλακής διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στο επιχειρησιακό περιβάλλον της Θράκης και του Αιγαίου. Δυστυχώς, στην Ελλάδα η εφεδρεία βρίσκεται σε απαξίωση. Υπάρχουν κάποιες φιλότιμες προσπάθειες και ενέργειες από σωματεία όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων αλλά δυστυχώς η στήριξη που συναντούν από το ΥΠΕΘΑ είναι από μικρή έως ελάχιστη. Η Εθνοφυλακή έχει τις ρίζες της στην πρώτη διοργάνωση του Στρατού επί Οθωνα και ιδρύθηκε το 1843. Η Εθνοφυλακή είναι αναπόσπαστο τμήμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Είναι μια οργανωμένη στρατιωτική δύναμη, η οποία συμβάλλει στην άμυνα της χώρας. Οι Μονάδες της έχουν την ίδια οργάνωση με τις ενεργές Μονάδες και διαθέτουν οπλικά συστήματα ανάλογα με την αποστολή τους. Οι Εθνοφύλακες Αξιωματικοί διοικούν βασικά τους Λόχους και τις Διμοιρίες. Τα Τάγματα τα διοικούν Μόνιμοι Αξιωματικοί. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει αντικείμενα για την τακτική του μαχητού, τις βολές ατομικού οπλισμού και βαρέων όπλων καθώς και ασκήσεις μάχης στις αποστολές κάθε Λόχου. Οι Μονάδες Εθνοφυλακής είναι βασικά στατικές μονάδες που δρουν εντός ορίων στη περιοχή ευθύνης κάθε σχηματισμού με έμφαση σε αποστολές στατικής άμυνας με αγώνα εκ του συστάδην. Στη φετινή ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016 συμμετείχε πληθώρα εθνοφυλάκων με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Δια στόματος Πάνου Καμμένου ανακοινώθηκε ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή της εφεδρείας στις ΤΑΜΣ του Ε.Σ καθώς και αναδιοργάνωση της Εθνοφυλακής. Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση αλλά επειδή από λόγια έχουμε χορτάσει μένει να δούμε οι όποιες αποφάσεις να υλοποιούνται.

Βλέποντας, τις φωτογραφίες μπορούμε να προχωρήσουμε στις εξής σημειώσεις:
  • Το μεράκι και η αγάπη αυτών των ανθρώπων για το λειτούργημα που επιτελούν, τους οδήγησε στο σημείο να εφοδιαστούν δικά τους ατομικά υλικά ιδιαίτερα σύγχρονα και εργονομικά. Οι περισσότεροι φέρουν εξαρτύσεις κατηγορίας molle. Ο Ε.Σ ακόμα να υιοθετήσει σύγχρονα ατομικά υλικά μαχητή και ιδιαίτερα για το Πεζικό. Ελάχιστα έχουν γίνει και επιδεικνύονται στις ΤΑΜΣ στα πλαίσια επίδειξης. Το Πεζικό εξακολουθεί να έχει ατομικά υλικά της δεκαετίας του 1980. Σημειωτέον, πως τα σύγχρονα υλικά επιδρούν πολύ θετικά και στην ψυχολογία του μαχητή.
  • Παρατηρήστε την φωτογραφία του Εθνοφύλακα με τα τυφέκιο G3. Αποδείξη ότι το συγκεκριμένο όπλο είναι εξαιρετικά ικανό και μπορεί να δεχθεί δεκάδες βελτιώσεις με λογικό κόστος. Βελτιώσεις που αυξάνουν κατακόρυφα την μαχητική ισχύ. Το τυφέκιο φέρει αφενός σκοπευτικό eotech για κοντινές και αφετέρου και μεγενθυντή για βολές ακριβείας σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
  • Το άρβυλο ερήμου προσφέρεται ιδιαίτερα για το ελληνικό τοπίο. Επί αρχηγίας ΓΕΣ Χρήστου Μανωλά είχαν γίνει σοβαρές προσπάθειες για την μαζική αλλαγή των υποδημάτων. Άγνωστο σε πιο επίπεδο είναι σήμερα.
  • Τα κράνη στον Ε.Σ είναι άλλη μια πικρή ιστορία. Ακόμα και σήμερα, χρησιμοποιούνται χιλιάδες κράνη εποχής Β' παγκοσμίου. Έχουμε φτάσει στο σημείο ιδιώτες να έχουν ισάξια ή και καλύτερα υλικά από τον τακτικό στρατό.
  • Η ελληνική παραλλαγή τύπου lizard είναι εξαιρετικά πετυχημένη και δένει άψογα με το ελληνικό τοπίο. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποτελείται από υφάσματα καλής ποιότητας ώστε να είναι ανθεκτική στο ύπαιθρο. Η ψηφιακή παραλλαγή ενώ έχει επιδειχθεί πολλάκις από μονάδες ειδικών δυνάμεων όπως η 2η ΜΑΛ σε παρελάσεις ακόμα δεν έχει υοθετηθεί. Εξαιρετική παραλλαγή είναι η pentacamo της ελληνικής εταιρείας pentagon. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.
  • Μια καλή πρόταση και συνάμα απλή θα ήταν η επέκταση των μονάδων Εθνοφυλακής και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα ανά τους σχηματισμούς της εκάστοτε περιοχής. Θα επανέλθουμε με ξεχωριστό μας άρθρο. Ο ΥΕΘΑ αυτό άφησε να εννοηθεί από την Αλεξανδρούπολη την προηγούμενη Παρασκευή.
  • Το ότι ο Ελληνικός Στρατός εν έτει 2016 δεν διαθέτει τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή είναι άλλη μια νεοελληνική παλινωδία. Και δεν είναι θέμα μόνον χρημάτων. Κυρίως είναι θέμα επιχειρησιακής νοοτροπίας. Το αναφέρουμε αυτό με αφορμή το ghillie suit του ακροβολιστή Εθνοφύλακα με το G3 ειδικής ακριβείας.

Σε ένα κράτος που οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την εθνική άμυνα, η στρατιωτική θητεία και ο στρατεύσιμος πληθυσμός μειώνονται διαρκώς, ενώ αντίθετα οι απειλές αυξάνονται, θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα ώστε να αξιοποιηθεί το έμψυχο δυναμικό των εθελοντών εφέδρων και να ενταχθεί στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας, όπως έχει ενταχθεί στον σχεδιασμό πολιτικής προστασίας μέσω της εγγραφής των εφεδρικών σωματείων στο μητρώο εθελοντικών οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

http://defencenews.gr/amina/4494-ethnofylaki-oi-ekselikseis-kai-prooptikes

ΣΧΕΤΙΚΑ:
ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΤΟ ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ 7.62×51 ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ ΕΑΝ ΟΜΙΛΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ.  ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΒΟΛΕΣ ΜΕΤΑΞΥ 500-800 ΜΕΤΡΩΝ ΕΙΝΑΙ 300wm. ΞΕΧΑΣΤΕ ΚΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΠΕΡΙ ΩΦΕΛΙΜΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΤΟΥ G3 (7.62×51). H ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΒΟΛΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟΥ ΚΡΑΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Ε.Δ ΣΤΑ 400-500 ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΔΙΑΤΡΗΣΗ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ, ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΚΟΠΕΥΤΩΝ. ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ "ΡΩΣΣΙΚΟ" ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ 7.62×54r

    1 comment :

    1. Προς τους συντάκτες της ιστοσελίδας και όποιον ενδιαφερόμενο:

      Καλημέρα,

      Θεωρώντας το ιστορικό ντοκουμέντο, επισυνάπτω σύνδεσμο με το -σπάνιο- βιβλίο του R.N von Coudenhove-Kallergi "Praktisher Idealismus" (ολόκληρο το βιβλίο) όπου προαναγγέλλεται η πληθυσμιακή αλλοίωση της Ευρώπης όπως -τελικά- αυτή υλοποιείται μέσω της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκαναρισμένο το πρωτότυπο στη γερμανική, για μελέτη ή για το αρχείο σας. έκδοση paneuropa verlag / wien-leipzig 1925

      πηγή: βιβλιοθήκη του Κογκρέσσου

      https://www.dropbox.com/sh/rnve9w7bf448j2j/AABzQyNuLRvdALli8mfk14Bja?dl=0

      ReplyDelete