20/10/2016

Σε 15 μέρες τα Chinook από τις ΗΠΑ - Κατακόρυφη ενίσχυση της αεροκίνησης του Ε.Σ

Αρχές Νοεμβρίου πρόκειται να παραδοθούν τα πρώτα βαρέα ελικόπτερα Chinook από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) προχώρησε από πέρσι τον χειμώνα στην κατακύρωση της προμήθειας δέκα μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου CH-47D Chinook από τα αμερικανικά αποθέματα. Το συνολικό κόστος του προγράμματος είναι της τάξεως των $ 125.840.802 και καλύπτει όλες τις εργασίες επιθεώρησης και αποκατάστασης των ελικοπτέρων (πριν την παράδοση τους), την προμήθεια των κινητήρων και των λοιπών υλικών και συστημάτων υποστήριξης. Η απόκτηση τους αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες αεροκίνησης του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ). Τα CH-47D Chinook θα αποκτηθούν στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ με τιμή μονάδας περί τα 3,5 ως 4 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Πριν την παράδοση τους στην Αεροπορία Στρατού του Ελληνικού Στρατού τα 10 ελικόπτερα θα υποστούν εργοστασιακή συντήρηση σε εργοστάσιο βάσης του Στρατού των ΗΠΑ, ενώ θα είναι εξοπλισμένα και με σύστημα αυτοπροστασίας συμπεριλαμβανομένων και εκτοξευτών αναλωσίμων (chaffs & flares). Η αποπληρωμή του προγράμματος θα γίνει σε περίοδο 5-10 ετών. Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα μέσα σε βάθος μερικών μηνών θα τοποθετηθούν στο 3ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού με σκοπό την εκτέλεση αποστολών επ ωφελείας της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών και ειδικότερα των τριών ορεινών μοιρών καταδρομών σε Ρεντίνα, Νάουσα και Δράμα.

Σε κάθε περίπτωση το μείζον και επείγον πρόβλημα για την ΑΣ είναι η αντικατάσταση των UH-1H Iroquois και ΑΒ-205A/A1. Μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί μόνον 12 από τα υπερσύγχρονα ελικόπτερα ΝΗ-90 εξαιτίας της στάσης του Πάνου Καμμένου που ακύρωσε τις παραλαβές των υπολοίπων οκτώ. Η απόσυρση των UH-1H Iroquois και μέρους ή ολόκληρου του στόλου των ΑΒ-205A/A1 σε συνδυασμό με την παραλαβή των δέκα μεταχειρισμένων CH-47D Chinook και των οκτώ υπό παράδοση NH-90 TTH θα οδηγούσε σε πολλαπλά οφέλη (αύξηση της ασφάλειας πτήσεων, περιορισμός του οικονομικού κόστους τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης, αύξηση της διαθεσιμότητας του στόλου κ.ά.). Η επικείμενη έλευση των δέκα CH-47D Chinook θα βελτιώσει την κατάσταση (στη συνολική ικανότητα μεταφοράς θα προσθέσει 440 στρατιώτες ή 106,5 τόνους φορτίου), αλλά δεν θα επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα της αντικατάστασης των 86 UH-1H Iroquois και ΑΒ-205A/-205A1 (ενδεχομένως με την έλευση των δέκα μεταχειρισμένων CH-47D Chinook να αποσυρθούν τα 24 UH-1H Iroquois). Η παραλαβή και των υπολοίπων NH-90 TTH θα βελτίωνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση και θα επέτρεπε την απόσυρση 10-20 AB-205/-205A1, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Να τονιστεί ότι άλλο είναι το βαρύ ελικόπτερο και άλλο το ελικόπτερο εφόδου.

Πάντως εμείς από την μεριά μας θα τονίσουμε για πολλοστή φορά πως η Α.Σ θα πρέπει να απαλλαχθεί από το πάρεργο των αεροδιακομηδών, της μεταφοράς πολιτικών προσώπων και της δασοπυρόσβεσης.

http://defencenews.gr/

3 comments :

  1. 12 ekatommyria gia metaxeirismena Chinook? Tha trelathoume teleiws?

    ReplyDelete
  2. 125 ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ;

    10 ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ Χ 4 ΕΚ ΔΟΛ ΤΟ ΕΝΑ = 40 + ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ Κ.Λ.Π = 125

    ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙΣ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ GREEKLISH. ΣΤΕΛΝΕ ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΤΕ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΘΕΣ.

    ReplyDelete
  3. New Build is $29.81 million (total flyaway cost). The airframe costs $21.98 million, the two T55-GA-714A engines cost $2.12 million ($1.06 million each), and the avionics package costs $1.38 million.Jun 30, 2015

    What might a 23-year-old military helicopter cost you? About $3 million.

    http://www.bizjournals.com/washington/blog/fedbiz_daily/2013/12/want-to-buy-a-chinook-heres-what-it.html

    ReplyDelete