24/09/2016

Η Monsanto απέκτησε τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων

Η Monsanto, αγοράστηκε από την Γερμανική εταιρεία χημικών και φαρμάκων Bayer για 66 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα. Η εταιρεία Monsanto κατάφερε να κλείσει μια αποκλειστική παγκόσμια συμφωνία αδειοδότησης από το Broad Institute και το MIT του Harvard. Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά σίγουρα η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι φθηνή. Η συμφωνία της επιτρέπει να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά το σύστημα επεξεργασίας γονιδίων CRISPR. Η εταιρεία θα το χρησιμοποιήσει για να σχεδιάσει και να αναπτύξει νέους σπόρους και φυτά.

Η τεχνολογία CRISPR/Cas9 κάνει ευκολότερο στους γενετιστές να διαγράφουν ή να προσθέτουν χαρακτηριστικά σε έναν οργανισμό, φυτικό, ζωικό ή και ανθρώπινο. Μια λανθασμένη και κακή μελετημένη επέμβαση σε κάποιο γονίδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες οικολογικές συνέπειες. Αυτός είναι και ο λόγος που η πρακτική παραμένει τόσο αμφιλεγόμενη. Υπάρχουν βασικοί περιορισμοί στη χρήση του CRISPR για την πρόληψη της κατάχρησης της νέας επαναστατικής τεχνολογίας από τη Monsanto. Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία με οποιοδήποτε τρόπο κρίνει αυτή κατάλληλο.
- Δεν θα μπορεί να διεξάγει gene drives για να «ωθήσει» γενετικά χαρακτηριστικά μέσω ενός άγριου πληθυσμού των ζώων, όπως τα κουνούπια, ζιζάνια.
- Δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το CRISPR για να δημιουργήσει στείρους σπόρους.
- Δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το CRISPR στα καπνά που προορίζονται για κάπνισμα.
Πολλοί φοβούνται ότι παρόλους τους περιορισμούς η εταιρεία θα τα κάνει. Το γεγονός ότι η Monsanto ανήκει πια στην φαρμακοβιομηχανία Bayer εγείρει επιπλέον προβληματισμούς. Ένα παράδειγμα... Η εμφύτευση ιών στους σπόρους θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια κέρδη στην βιομηχανία φυτοφαρμάκων.

http://www.genengnews.com/

No comments :

Post a Comment