24/09/2016

Σλαβοτάταρος Πρόεδρος στον ΟΗΕ: Είμαι «Μακεδόνας» και θέλω να με σέβονται ως «Μακεδόνα» - Τσίπρας: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για συνολική χρήση

Ο πρόεδρος του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων-FYROM, κατά την ομιλία του στην 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εστίασε το λόγο του στην πολιτική κρίση που διέρχεται η χώρα του και για αυτήν έριξε την ευθύνη στην Ελλάδα, που μπλοκάρει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Ένας από τους κύριους λόγους για τη συνεχιζόμενη κρίση στην FYROM που φέτος κορυφώθηκε είναι ο αποκλεισμός της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», είπε και πρόσθεσε ότι στα βαλκανικά κράτη πιστεύουν αφελώς ότι κάποιος από το εξωτερικό θα επιλύσει τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας. Έδωσε ιδιαίτερο βάρος και επιμονή στην εθνική ταυτότητα του «Ψευδομακεδόνα» και ονόμασε τη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων ως «μακεδονική», σε μια προσπάθεια να της προσδώσει ψευδή εθνική υπόσταση. Αναφερόμενος στις σχέσεις των Σκοπίων με την Ελλάδα τόνισε ότι «οι δύο γειτονικές χώρες έχουν ένα ανοικτό θέμα, ενώ έχουν χιλιάδες κοινά συμφέροντα αλλά και σοβαρές προκλήσεις, όπως η κρίση των προσφύγων, της ασφάλειας και απαιτείται μια στενή συνεργασία».

Συνέχισε: «Το ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την υλοποίηση της μέγιστης δυνατής συνεργασία σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αλλά έχουμε χάσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα», είπε ο Ιβάνοφ. Καλωσόρισε τα μέτρα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών (Ελλάδας- Σκοπίων) και κάλεσε τις δύο ηγεσίες να φέρουν ένα νέο περιεχόμενο. «Από τη στιγμή που γίνονται συζητήσεις, γρήγορα θα δημιουργήσουμε ένα θετικό περιβάλλον για να αναζητήσουμε λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συμφωνίας, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου», δήλωσε ο Ιβάνοφ. Προέτρεψε όλους να τους σέβονται ως Ψευδομακεδόνες γιατί έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. «Είμαι ‘μακεδόνας’ και μιλώ από την έδρα στη «μακεδονική» (σλαβοσκοπιανή) γλώσσα», είπε. Κατέληξε λέγοντας ότι οι Ψευτομακεδόνες θέλουν να συνεργασθούν για να έχουν καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές τους. «Δεν έχουμε πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπερασθεί η διαφορά. Η μόνη προϋπόθεση είναι να σέβεται ο ένας τον άλλον και μέσα από το διάλογο να καταλήξουμε σε μια λύση», είπε ο πρόεδρος των Σκοπίων που σαφέστατα προκρίνει αυτόν τον διάλογο.

«Το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι – μουν», γράφει σκοπιανό δημοσίευμα. Σύμφωνα με αυτό, στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη ήταν παρών και ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, θεώρησε ως «ιδιαίτερα θετικά» τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων- FYROM και της Ελλάδας. Ο Τσίπρας με τη σειρά του, επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει μια σταθερή θέση στο ζήτημα της ονομασίας και ότι γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί λύση για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία θα είναι για συνολική χρήση, όπως σημειώνεται. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ποπόσκι μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι η απόφαση για τη διαφορά του ονόματος είναι ακόμη πολύ μακριά, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί. «Στις συνεδριάσεις μας που συνεχίζονται εργαζόμαστε για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη όσον αφορά τους στόχους που έχουμε καθορίσει και νομίζω ότι έχουμε επιτύχει ένα επίπεδο κατανόησης. Φυσικά, υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις, αλλά είναι καλύτερα να εστιάζουμε στα θέματα που μας ενώνουν γιατί τόσο η FYROM όσο και η Ελλάδα έχουν κοινά στρατηγικά συμφέροντα και κοινό όραμα για το μέλλον», είπε ο Ποπόσκι.

The Hellenic Information Team

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ":  «Είμαι μακεδόνας και μιλώ στη μακεδονική». ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΧΑΡΑΞΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΟΥΣ.  Ο ΣΛΑΒΟΤΑΤΑΡΟΣ ΟΜΙΛΕΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΟΝΩΝ, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΞΙΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΑΛΛΩΝ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ (ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ) ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ.

1 comment :

  1. Anonymous24/9/16 21:12

    Δεν είναι απλώς και γενικώς σλαβοτάταρος αλλά συγκεκριμένα ΒΟΥ-ΛΓΑ-ΡΟΣ.

    ReplyDelete