Άμεση παγκόσμια απειλή από τεχνητό σαρκοβόρο βακτηρίδιο. Ο θανατηφόρος αυτός μικροοργανισμός έχει ανοσία στα αντιβιοτικά, είναι ανεξέλεγκτος και κατευθύνεται προς την Ευρώπη, απειλώντας όλα ανεξαιρέτως τα είδη οργανισμών: ανθρώπους, ζώα και φυτά.
Όλοι θυμόμαστε ότι, κάποια στιγμή τον Απρίλιο του 2010, έγινε μια έκρηξη σε εξέδρα εξόρυξης του πετρελαϊκού κολοσσού BP (British Petroleum), με αποτέλεσμα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου να μολύνουν τον Κόλπο του Μεξικού. Παρά τα δραστικά μέτρα για την αποφυγή μιας τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής, η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από την διαρροή του Deepwater Horizon επεκτάθηκε τελικά σε έκταση μεγαλύτερη των 155.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έχοντας εξετάσει διάφορα μέσα αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής καταστροφής, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα, ανεξάρτητα από τις πιθανές συνέπειες αυτών των ενεργειών. Σε εκείνη ακριβώς την φάση, έκανε την εμφάνισή του ένας τεχνητός μικροοργανισμός, στον οποίο έδωσαν το παρατσούκλι “Σύνθια”, χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους εξέταση των πιθανών κινδύνων για το περιβάλλον. H “Σύνθια”, η επίσημη ονομασία της οποίας είναι “mycoplasma laboratorium”, είναι προϊόν “έρευνας” του Ινστιτούτου J. Craig Venter (το οποίο συμμετείχε σε πειράματα γενετικής μηχανικής από τις αρχές του 21ου αιώνα) και της εταιρείας Synthetic Genomics, ενώ δημιουργήθηκε και χρηματοδοτήθηκε απ’ ευθείας από την BP. Πίστευαν τότε ότι η “Σύνθια” θα τρέφεται μόνιμα με πετρέλαιο, αλλά σήμερα αποδεικνύεται ότι είναι εξίσου πρόθυμη να καταναλώνει και όλες τις μορφές οργανικής ζωής. Το 2011, λοιπόν, έκανε την εμφάνισή του το συνθετικό βακτηρίδιο “Σύνθια” στον Κόλπο του Μεξικού και στα αρχικά στάδια της ζωής του απορροφούσε πετρελαιοκηλίδες με εκπληκτική ταχύτητα. Τον Ιανουάριο του 2011, το περιοδικό Register ανέφερε ότι οι επιστήμονες είχαν μείνει έκπληκτοι και πολύ ικανοποιημένοι από την ταχύτητα, με την οποία το βακτηρίδιο καταβρόχθιζε το “γεύμα” του.
Στη συνέχεια, ωστόσο, το βακτηρίδιο αυτό μεταλλάχθηκε και σύντομα άρχισε να τρέφεται με οργανικές μορφές ζωής. Παράξενα δημοσιεύματα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στις ΗΠΑ, όπως ένα που αναφέρει ότι περίπου 5.000 πουλιά έπεσαν θύματα μιας “άγνωστης ασθένειας” στο Άρκανσο, ή ένα άλλο, σύμφωνα με το οποίο πάνω από 100.000 νεκρά ψάρια βρέθηκαν στα ανοιχτά των ακτών της βόρειας Λουιζιάνα. Αναφέρθηκε επίσης ότι συνολικά 128 εργαζόμενοι της BP, οι οποίοι συμμετείχαν σε βιολογικό καθαρισμό από την πετρελαιοκηλίδα, υπέκυψαν σε κάποια μυστηριώδη ασθένεια. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, τους είχε απαγορευθεί να ζητήσουν να εισαχθούν σε δημόσια νοσοκομεία, έτσι ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε τυχόν συνομιλία τους με λειτουργούς του ιατρικού τομέα ή άλλα άτομα, γύρω από το τι τους έχει συμβεί. Σύντομα πληροφορηθήκαμε, ότι η ασθένεια και τα συμπτώματα, που τώρα συνδέονται με την παράκτια ζώνη του Κόλπου του Μεξικού, άρχισαν να εξαπλώνονται σε όλη την ηπειρωτική επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Για παράδειγμα, οι πολίτες οι οποίοι κατοικούσαν σε γειτονικές πολιτείες και υπέστησαν τις συνέπειες των ισχυρών βροχοπτώσεων που προκλήθηκαν από τον Κόλπο του Μεξικού επίσης προσβλήθηκαν από την νόσο. Το 2013 η "Σύνθια" εντοπίστηκε σε 31 άτομα στη Φλόριντα, ενώ πολύ βορειότερα, στο Σικάγο, έκανε την εμφάνισή της το 2014, όταν εντοπίστηκαν 44 περιπτώσεις ασθενών που είχαν προσβληθεί από το βακτηρίδιο. Μάλιστα, έχουν πυκνώσει τα ανησυχητικά ρεπορτάζ, παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με σκοπό να αποτραπεί η μετάδοση αυτών των ειδήσεων. Ειδικότερα, υπάρχουν ήδη αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες κάποια άτομα που είχαν την ατυχία να κάνουν μια βουτιά στον Κόλπο του Μεξικού είδαν το σώμα τους να καλύπτεται με πληγές που έφερναν φαγούρα, και λίγες μόλις ημέρες αργότερα, πέθαναν με φρικτούς πόνους, λόγω εκτεταμένης εσωτερικής αιμορραγίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί θανάσιμα από το βακτηρίδιο “Σύνθια” σε δύο περιπτώσεις:
1) εάν το βακτηρίδιο εισχωρήσει κάτω από την επιδερμίδα μέσω μιας πληγής ή
2) εάν το άτομο καταναλώσει ωμά θαλασσινά που έχουν μολυνθεί από αυτό το βακτηρίδιο.
Μόλις το βακτηρίδιο εισχωρήσει στο σύστημα, διεισδύει στο στρώμα μεταξύ του δέρματος και των μυών και αρχίζει να παράγει μια τοξίνη που διαταράσσει τους ιστούς. Είναι γνωστό ότι η “Σύνθια” είναι σε θέση να αναπαραγάγεται το ίδιο γρήγορα μέσα στα μολυσμένα κύτταρα, αλλά επίσης έχει ανοσία σε αντιβιοτικά. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας της Κολούμπια (UDC), το 40% των κατοίκων των περιοχών που γειτνιάζουν με τον Κόλπο του Μεξικού έχουν μολυνθεί με σοβαρές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και του δέρματος, με αποτέλεσμα ένας στους τέσσερις κατοίκους να σχεδιάζει να εγκαταλείψει μόνιμα την περιοχή στο άμεσο μέλλον. Παρ’ όλα αυτά, η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να εξακολουθήσει να διαψεύδει όλα αυτά τα δεδομένα, ανακοινώνοντας ότι ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να οφείλεται σε κάποιο είδος “άγνωστου ιού”.
Την ίδια στιγμή, πληροφορούμαστε ανήσυχοι από κάποια δημοσιεύματα, ότι η “Σύνθια” έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας σε φώκιες στην Αλάσκα, κοντά στην πόλη Μπάροου, συνδέεται με δερματικές βλάβες και εκτεταμένες ζημιές σε εσωτερικά όργανα των νεκρών ζώων. Με τον ρυθμό που εξαπλώνεται το βακτηρίδιο, καθώς μετακινείται με το Ρεύμα του Κόλπου, η Ευρώπη σίγουρα βρίσκεται σε κίνδυνο. Το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες αυτού του “ταξιδιού”, εφόσον επαληθευθούν τα δημοσιεύματα τα σχετικά με υψηλό δείκτη θνησιμότητας στα άτομα τα οποία έχουν μολυνθεί από το βακτηρίδιο, είναι εύκολο να το μαντέψει κανείς. Αυτό σημαίνει ότι οι διάσημες παραλίες της Γαλλίας, της Ιταλίας, ακόμη και της Ελλάδας και της Τουρκίας, αναγκαστικά θα πρέπει να κλείσουν επ’ αόριστον. Η μικροσκοπική “Σύνθια” δεν αποκλείεται να “καταπιεί” και την τουριστική βιομηχανία της νότιας Ευρώπης. Όσα συμβαίνουν στον Κόλπο του Μεξικού δεν αποτελούν ένα απλό περιφερειακό πρόβλημα και οι κάτοικοι της περιοχής δεν είναι οι μόνοι που βρίσκονται σε κίνδυνο. Είναι πρόβλημα παγκοσμίων διαστάσεων. Τα σημάδια μιας πιθανής ιογενούς βακτηριδιακής λοίμωξης έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σε πάρα πολλές περιοχές. Η μυστηριώδης, ανεξήγητη ασθένεια που επηρεάζει ψάρια, θαλάσσια θηλαστικά, ζώα, πτηνά, δέντρα και φυτά προέρχεται από τα συνθετικά γονιδιώματα που αλλοιώνουν φυσικούς οργανισμούς και τους αναγκάζουν να μεταλλαχθούν.
Ωστόσο, ακόμη και στο αρχικό στάδιο των δοκιμών της “Σύνθια”, πολλοί ειδικοί είχαν τονίσει απερίφραστα τον κίνδυνο των συνθετικά παρασκευασμένων ζωντανών οργανισμών. Για παράδειγμα, η Δρ Helen Wallace, διευθύντρια της βρετανικής οργάνωσης Genewatch, που επιβλέπει την έρευνα στον τομέα της γενετικής, τόνισε σε συνέντευξή της ότι αυτό το συνθετικό βακτηρίδιο θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο. Με τη σειρά της, η μη κυβερνητική οργάνωση Friends of the Earth έχει τονίσει επανειλημμένα, ότι το συγκεκριμένο “επιστημονικό επίτευγμα” του Ινστιτούτου J. Craig Venter αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον κόσμο και όλες οι έρευνες αυτού του ιδρύματος θα πρέπει να ανακληθούν. Πολλοί περιβαλλοντολόγοι και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν ερωτώνται σχετικά με αυτά τα ανησυχητικά δημοσιεύματα, δηλώνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προωθήσει ρυθμίσεις σε αυτόν τον επαναστατικό τομέα της επιστήμης. Ένας διεθνής οργανισμός της κοινωνίας των πολιτών με έδρα την Οτάβα του Καναδά, γνωστός ως “Ομάδα ETC”, ήδη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι το Ινστιτούτο Venter άνοιξε ένα "κουτί της Πανδώρας", και τονίζει πως πρέπει αμέσως να τεθεί ένα διεθνές μορατόριουμ για την ανάπτυξη στον τομέα της συνθετικής βιολογίας σε ιδιωτικά εργαστήρια, δεδομένου ότι τέτοια είδη έρευνας μπορεί να αποτελέσουν απειλή για όλες τις μορφές ζωής στον πλανήτη.
Συνεπώς, αυτό που φαίνεται καθαρά στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η εκδήλωση μιας μυστικοπαθούς πολιτικής εκ μέρους της Ουάσιγκτον όσον αφορά στην ανάπτυξη νέων τύπων βιολογικών όπλων. Οι ΗΠΑ εργάζονται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, καταβάλλοντας προσπάθειες ώστε να αποδυναμωθούν οι διεθνείς κανονισμοί που απαγορεύουν την ανάπτυξη βιολογικών όπλων, ενώ ενισχύουν συγχρόνως τις δικές τους υποδομές για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Είναι γνωστό ότι το Πεντάγωνο σχεδιάζει και δημιουργεί συνεχώς νέα μικροβιολογικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο. Οι δραστηριότητες των εργαστηρίων αυτών δεν επιβλέπονται από κανένα φορέα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση ότι δεν έχει ήδη δημιουργηθεί μέσα σε αυτά κάποιο νέο είδος τερατουργήματος, ενδεχομένως χειρότερο και από το βακτηρίδιο “Σύνθια”. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι απολύτως επιτακτικό να εξαναγκαστεί η Ουάσιγκτον να υπογράψει τη Σύμβαση για την Απαγόρευση της Ανάπτυξης, Παραγωγής και Αποθήκευσης Βακτηριολογικών και Τοξινικών Όπλων και να συναινέσει για την καταστροφή τους, ενέργειες τις οποίες είχε “μπλοκάρει” μονομερώς το 2001. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός ελέγχου που θα εγγυάται ότι όλες οι διατάξεις της σύμβασης αυτής θα τηρηθούν κατά γράμμα από όλους εκείνους που θα την έχουν υπογράψει.
Γράφει ο Jean Périer για το New Eastern Outlook
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!
Όλοι θυμόμαστε ότι, κάποια στιγμή τον Απρίλιο του 2010, έγινε μια έκρηξη σε εξέδρα εξόρυξης του πετρελαϊκού κολοσσού BP (British Petroleum), με αποτέλεσμα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου να μολύνουν τον Κόλπο του Μεξικού. Παρά τα δραστικά μέτρα για την αποφυγή μιας τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής, η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από την διαρροή του Deepwater Horizon επεκτάθηκε τελικά σε έκταση μεγαλύτερη των 155.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έχοντας εξετάσει διάφορα μέσα αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής καταστροφής, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα, ανεξάρτητα από τις πιθανές συνέπειες αυτών των ενεργειών. Σε εκείνη ακριβώς την φάση, έκανε την εμφάνισή του ένας τεχνητός μικροοργανισμός, στον οποίο έδωσαν το παρατσούκλι “Σύνθια”, χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους εξέταση των πιθανών κινδύνων για το περιβάλλον. H “Σύνθια”, η επίσημη ονομασία της οποίας είναι “mycoplasma laboratorium”, είναι προϊόν “έρευνας” του Ινστιτούτου J. Craig Venter (το οποίο συμμετείχε σε πειράματα γενετικής μηχανικής από τις αρχές του 21ου αιώνα) και της εταιρείας Synthetic Genomics, ενώ δημιουργήθηκε και χρηματοδοτήθηκε απ’ ευθείας από την BP. Πίστευαν τότε ότι η “Σύνθια” θα τρέφεται μόνιμα με πετρέλαιο, αλλά σήμερα αποδεικνύεται ότι είναι εξίσου πρόθυμη να καταναλώνει και όλες τις μορφές οργανικής ζωής. Το 2011, λοιπόν, έκανε την εμφάνισή του το συνθετικό βακτηρίδιο “Σύνθια” στον Κόλπο του Μεξικού και στα αρχικά στάδια της ζωής του απορροφούσε πετρελαιοκηλίδες με εκπληκτική ταχύτητα. Τον Ιανουάριο του 2011, το περιοδικό Register ανέφερε ότι οι επιστήμονες είχαν μείνει έκπληκτοι και πολύ ικανοποιημένοι από την ταχύτητα, με την οποία το βακτηρίδιο καταβρόχθιζε το “γεύμα” του.
Στη συνέχεια, ωστόσο, το βακτηρίδιο αυτό μεταλλάχθηκε και σύντομα άρχισε να τρέφεται με οργανικές μορφές ζωής. Παράξενα δημοσιεύματα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στις ΗΠΑ, όπως ένα που αναφέρει ότι περίπου 5.000 πουλιά έπεσαν θύματα μιας “άγνωστης ασθένειας” στο Άρκανσο, ή ένα άλλο, σύμφωνα με το οποίο πάνω από 100.000 νεκρά ψάρια βρέθηκαν στα ανοιχτά των ακτών της βόρειας Λουιζιάνα. Αναφέρθηκε επίσης ότι συνολικά 128 εργαζόμενοι της BP, οι οποίοι συμμετείχαν σε βιολογικό καθαρισμό από την πετρελαιοκηλίδα, υπέκυψαν σε κάποια μυστηριώδη ασθένεια. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, τους είχε απαγορευθεί να ζητήσουν να εισαχθούν σε δημόσια νοσοκομεία, έτσι ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε τυχόν συνομιλία τους με λειτουργούς του ιατρικού τομέα ή άλλα άτομα, γύρω από το τι τους έχει συμβεί. Σύντομα πληροφορηθήκαμε, ότι η ασθένεια και τα συμπτώματα, που τώρα συνδέονται με την παράκτια ζώνη του Κόλπου του Μεξικού, άρχισαν να εξαπλώνονται σε όλη την ηπειρωτική επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Για παράδειγμα, οι πολίτες οι οποίοι κατοικούσαν σε γειτονικές πολιτείες και υπέστησαν τις συνέπειες των ισχυρών βροχοπτώσεων που προκλήθηκαν από τον Κόλπο του Μεξικού επίσης προσβλήθηκαν από την νόσο. Το 2013 η "Σύνθια" εντοπίστηκε σε 31 άτομα στη Φλόριντα, ενώ πολύ βορειότερα, στο Σικάγο, έκανε την εμφάνισή της το 2014, όταν εντοπίστηκαν 44 περιπτώσεις ασθενών που είχαν προσβληθεί από το βακτηρίδιο. Μάλιστα, έχουν πυκνώσει τα ανησυχητικά ρεπορτάζ, παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με σκοπό να αποτραπεί η μετάδοση αυτών των ειδήσεων. Ειδικότερα, υπάρχουν ήδη αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες κάποια άτομα που είχαν την ατυχία να κάνουν μια βουτιά στον Κόλπο του Μεξικού είδαν το σώμα τους να καλύπτεται με πληγές που έφερναν φαγούρα, και λίγες μόλις ημέρες αργότερα, πέθαναν με φρικτούς πόνους, λόγω εκτεταμένης εσωτερικής αιμορραγίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί θανάσιμα από το βακτηρίδιο “Σύνθια” σε δύο περιπτώσεις:
1) εάν το βακτηρίδιο εισχωρήσει κάτω από την επιδερμίδα μέσω μιας πληγής ή
2) εάν το άτομο καταναλώσει ωμά θαλασσινά που έχουν μολυνθεί από αυτό το βακτηρίδιο.
Μόλις το βακτηρίδιο εισχωρήσει στο σύστημα, διεισδύει στο στρώμα μεταξύ του δέρματος και των μυών και αρχίζει να παράγει μια τοξίνη που διαταράσσει τους ιστούς. Είναι γνωστό ότι η “Σύνθια” είναι σε θέση να αναπαραγάγεται το ίδιο γρήγορα μέσα στα μολυσμένα κύτταρα, αλλά επίσης έχει ανοσία σε αντιβιοτικά. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας της Κολούμπια (UDC), το 40% των κατοίκων των περιοχών που γειτνιάζουν με τον Κόλπο του Μεξικού έχουν μολυνθεί με σοβαρές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και του δέρματος, με αποτέλεσμα ένας στους τέσσερις κατοίκους να σχεδιάζει να εγκαταλείψει μόνιμα την περιοχή στο άμεσο μέλλον. Παρ’ όλα αυτά, η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να εξακολουθήσει να διαψεύδει όλα αυτά τα δεδομένα, ανακοινώνοντας ότι ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να οφείλεται σε κάποιο είδος “άγνωστου ιού”.
Την ίδια στιγμή, πληροφορούμαστε ανήσυχοι από κάποια δημοσιεύματα, ότι η “Σύνθια” έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας σε φώκιες στην Αλάσκα, κοντά στην πόλη Μπάροου, συνδέεται με δερματικές βλάβες και εκτεταμένες ζημιές σε εσωτερικά όργανα των νεκρών ζώων. Με τον ρυθμό που εξαπλώνεται το βακτηρίδιο, καθώς μετακινείται με το Ρεύμα του Κόλπου, η Ευρώπη σίγουρα βρίσκεται σε κίνδυνο. Το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες αυτού του “ταξιδιού”, εφόσον επαληθευθούν τα δημοσιεύματα τα σχετικά με υψηλό δείκτη θνησιμότητας στα άτομα τα οποία έχουν μολυνθεί από το βακτηρίδιο, είναι εύκολο να το μαντέψει κανείς. Αυτό σημαίνει ότι οι διάσημες παραλίες της Γαλλίας, της Ιταλίας, ακόμη και της Ελλάδας και της Τουρκίας, αναγκαστικά θα πρέπει να κλείσουν επ’ αόριστον. Η μικροσκοπική “Σύνθια” δεν αποκλείεται να “καταπιεί” και την τουριστική βιομηχανία της νότιας Ευρώπης. Όσα συμβαίνουν στον Κόλπο του Μεξικού δεν αποτελούν ένα απλό περιφερειακό πρόβλημα και οι κάτοικοι της περιοχής δεν είναι οι μόνοι που βρίσκονται σε κίνδυνο. Είναι πρόβλημα παγκοσμίων διαστάσεων. Τα σημάδια μιας πιθανής ιογενούς βακτηριδιακής λοίμωξης έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σε πάρα πολλές περιοχές. Η μυστηριώδης, ανεξήγητη ασθένεια που επηρεάζει ψάρια, θαλάσσια θηλαστικά, ζώα, πτηνά, δέντρα και φυτά προέρχεται από τα συνθετικά γονιδιώματα που αλλοιώνουν φυσικούς οργανισμούς και τους αναγκάζουν να μεταλλαχθούν.
Ωστόσο, ακόμη και στο αρχικό στάδιο των δοκιμών της “Σύνθια”, πολλοί ειδικοί είχαν τονίσει απερίφραστα τον κίνδυνο των συνθετικά παρασκευασμένων ζωντανών οργανισμών. Για παράδειγμα, η Δρ Helen Wallace, διευθύντρια της βρετανικής οργάνωσης Genewatch, που επιβλέπει την έρευνα στον τομέα της γενετικής, τόνισε σε συνέντευξή της ότι αυτό το συνθετικό βακτηρίδιο θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο. Με τη σειρά της, η μη κυβερνητική οργάνωση Friends of the Earth έχει τονίσει επανειλημμένα, ότι το συγκεκριμένο “επιστημονικό επίτευγμα” του Ινστιτούτου J. Craig Venter αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον κόσμο και όλες οι έρευνες αυτού του ιδρύματος θα πρέπει να ανακληθούν. Πολλοί περιβαλλοντολόγοι και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν ερωτώνται σχετικά με αυτά τα ανησυχητικά δημοσιεύματα, δηλώνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προωθήσει ρυθμίσεις σε αυτόν τον επαναστατικό τομέα της επιστήμης. Ένας διεθνής οργανισμός της κοινωνίας των πολιτών με έδρα την Οτάβα του Καναδά, γνωστός ως “Ομάδα ETC”, ήδη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι το Ινστιτούτο Venter άνοιξε ένα "κουτί της Πανδώρας", και τονίζει πως πρέπει αμέσως να τεθεί ένα διεθνές μορατόριουμ για την ανάπτυξη στον τομέα της συνθετικής βιολογίας σε ιδιωτικά εργαστήρια, δεδομένου ότι τέτοια είδη έρευνας μπορεί να αποτελέσουν απειλή για όλες τις μορφές ζωής στον πλανήτη.
Συνεπώς, αυτό που φαίνεται καθαρά στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η εκδήλωση μιας μυστικοπαθούς πολιτικής εκ μέρους της Ουάσιγκτον όσον αφορά στην ανάπτυξη νέων τύπων βιολογικών όπλων. Οι ΗΠΑ εργάζονται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, καταβάλλοντας προσπάθειες ώστε να αποδυναμωθούν οι διεθνείς κανονισμοί που απαγορεύουν την ανάπτυξη βιολογικών όπλων, ενώ ενισχύουν συγχρόνως τις δικές τους υποδομές για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Είναι γνωστό ότι το Πεντάγωνο σχεδιάζει και δημιουργεί συνεχώς νέα μικροβιολογικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο. Οι δραστηριότητες των εργαστηρίων αυτών δεν επιβλέπονται από κανένα φορέα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση ότι δεν έχει ήδη δημιουργηθεί μέσα σε αυτά κάποιο νέο είδος τερατουργήματος, ενδεχομένως χειρότερο και από το βακτηρίδιο “Σύνθια”. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι απολύτως επιτακτικό να εξαναγκαστεί η Ουάσιγκτον να υπογράψει τη Σύμβαση για την Απαγόρευση της Ανάπτυξης, Παραγωγής και Αποθήκευσης Βακτηριολογικών και Τοξινικών Όπλων και να συναινέσει για την καταστροφή τους, ενέργειες τις οποίες είχε “μπλοκάρει” μονομερώς το 2001. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός ελέγχου που θα εγγυάται ότι όλες οι διατάξεις της σύμβασης αυτής θα τηρηθούν κατά γράμμα από όλους εκείνους που θα την έχουν υπογράψει.
Γράφει ο Jean Périer για το New Eastern Outlook
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!
No comments :
Post a Comment