04/09/2016

Δέχονται πλέον διαβατήρια με σφραγίδα «Μακεδονία» ; ΝΑΙ (ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ)

Μέχρι και σήμερα όλοι οι συνάδελφοι (μάλλον σχεδόν όλοι) που υπηρετούμε σε Υπηρεσίες Ελέγχου Διαβατηρίων της Χώρας δεν θεωρούσαμε (σφραγίζαμε) διαβατήρια τρίτων χωρών αν αυτά είχαν σε άλλη ή στην ίδια σελίδα αντίστοιχη σφραγίδα με των γειτόνων μας, με την λέξη «Μακεδονία» και η σχετική σφραγίδα ετίθετο επί ειδικού λευκού χαρτιού που επισυναπτόταν στο διαβατήριο. Αυτό από σήμερα άλλαξε, διότι με κατεπείγουσα διαταγή της Δνσης Προστασίας Συνόρων, μας κοινοποιήθηκε η από 22/08/2016 εντολή του Υπ. Εξ. (υπογράφει η Υπουργός κα Βακάλη) σύμφωνα με την οποία πλέον θα θέτουμε την Ελληνική σφραγίδα δίπλα από αυτή της «Μακεδονίας». Η αιτιολογία ήταν ότι είχαν δημιουργηθεί δυσχέρειες στην εφαρμογή. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές είχα διαπιστώσει τέτοια λάθη από προξενικές αρχές της χώρας μας και δυστυχώς από συνάδελφους μας που υπηρετούν σε αυτό τον σημαντικό τομέα. Αντί λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο να επιβάλλουμε να τηρείται η αρχική Δγη , την καταργήσαμε. Πολύ ωραία! Δηλαδή έχω διαταχθεί και δεν μπορώ να παρ-ακούσω να αναγνωρίσω (εμμέσως πλην σαφώς) την «Μακεδονία»! Πάρα πολύ ωραία. Σε λίγο για πρακτικούς λόγους θα ακολουθήσουμε την ίδια πρακτική και για το ψευδοκράτος και εγώ θα πρέπει να ξαναυπακούσω...

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ. ΠΗΓΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ, ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ/ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ/ΓΕΝΙΚΟΣ ή ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΒΑΚΑΛΗ". ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΥΠΗΡΧΕ ΩΣ ΠΡΟΞΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ. ΕΚΤΙΜΗΣΗ... ΜΑΛΛΟΝ "ΜΟΥΦΑ" ΕΙΔΗΣΗ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ "ΘΟΡΥΒΟ", ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ FACEBOOK. ΒΕΒΑΙΑ,  ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΙΔΗΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΚΙ ΑΠΛΑ Ο ΚΑΤΑΓΓΕΛΩΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ,  ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΝΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΔΙΟΤΙ ΤΟΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ.

Ως «ψευδείς και ανυπόστατες» χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί δήθεν αλλαγής πρακτικής ως προς την αναγνώριση ταξιδιωτικών εγγράφων της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «υστερόβουλοι ισχυρισμοί προφανώς εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και συνιστούν κακόβουλη και απαράδεκτη προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής θέσης και των εθνικών συμφερόντων. Η πολιτική της Ελλάδας επί του θέματος, είναι αταλάντευτη και ουδεμία αλλαγή έχει επέλθει στην πρακτική θεωρήσεων των ταξιδιωτικών εγγράφων της ΠΓΔΜ, τα οποία η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει» και σημειώνουν ότι «οι πολίτες της ΠΓΔΜ έχουν από το 2009 απαλλαγεί από την υποχρέωση κατοχής θεώρησης Σένγκεν, ενώ κατά την είσοδο ή έξοδο από τη χώρα μας πάντοτε τίθεται σφραγίδα αφιξαναχωρήσεως επί φύλλου χάρτου» Ως προς το σφράγισμα διαβατηρίων τρίτων χωρών κατά την είσοδο ή έξοδο από την Ελλάδα «η στάση της ελληνικής Πολιτείας καθορίζεται από πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με την προστασία των συμφερόντων της χώρας, όπως είναι θέματα ασφάλειας, καταπολέμηση τρομοκρατίας, προσέλκυση τουριστών από τρίτες χώρες και διευκόλυνση διελεύσεων διεθνών μεταφορέων από το ελληνικό έδαφος. Σε κάθε περίπτωση εδώ και χρόνια υφιστάμενη για πολίτες τρίτων χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης πρακτική επίθεσης ελληνικής σφραγίδας σε διαβατήριο όπου υπάρχει σφραγίδα της ΠΓΔΜ δεν συνιστά επ’ ουδενί αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία», τονίζοντας ότι «η θέση της Ελλάδας για το ονοματολογικό είναι σαφής» και ότι «υστερόβουλοι ισχυρισμοί ότι η θέση αυτή έχει μεταβληθεί αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».

ΑΜΠΕ

Αλλαγή της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων μαρτυρά το σφράγισμα διαβατηρίων τρίτων χωρών που φέρουν και τη σφραγίδα της "Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και αποφασίστηκε πριν από μερικές ημέρες παρά την αντίθετη μέχρι τώρα πρακτική. Σύμφωνα με κατεπείγον έγγραφο, περιορισμένης χρήσης, που στάλθηκε στις 22 Αυγούστου από τον κλάδο προστασίας συνόρων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και κοινοποιήθηκε μέσω του δικτύου POL στην υπηρεσία Ελέγχων διαβατηρίων οι αστυνομικοί θα πρέπει να θεωρούν (σφραγίζουν) διαβατήρια πολιτών τρίτων χωρών τα οποία φέρουν την σφραγίδα των αρχών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μέχρι τώρα η εντολή που είχαν λάβει υπηρεσιακά οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν να μην σφραγίζουν διαβατήρια αν αυτά είχαν σε οποιαδήποτε σελίδα την λέξη «Μακεδονία» αλλά να επισυνάπτουν σε ένα λευκό χαρτί την Ελληνική σφραγίδα. Αυτό γινόταν καθώς η χώρα μας δεν αναγνωρίζει την γείτονα χώρα ως «Μακεδονία» αλλά ως Σκόπια καθώς η υπόθεση του ονόματος παραμένει διαχρονικά για τις ελληνικές κυβερνήσεις ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν ήδη για την αλλαγή, όπως άλλωστε και η διαταγή ζητάει.

Μιχάλης Τεζάρης, newpost.gr

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ. ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ:  28.11.11 Η Ελλάδα έκανε πίσω. Επιτρέπει την είσοδο σε "Μακεδόνες" ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΙΧΑΝ ΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗΝ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΤΑΚΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ. ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ... ΕΠΙΣΗΜΩΣ Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ" ΣΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΣΕ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΤΡΙΤΩΝ.

Η ΕΛ.ΑΣ ΤΕΛΙΚΩΣ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ:  https://isxys.blogspot.com/2016/09/blog-post_42.html

No comments :

Post a Comment