02/09/2016

Μισθοφόροι σύμβουλοι στην ανασυγκρότηση της Τουρκικής ΜΙΤ

Η ΜΙΤ (MilliIstihbaratTeskilati), στην Τουρκία αποτελούσε τα τελευταία 50 χρόνια ένα πραγματικό βραχίονα του Τούρκικου βαθέως κράτους, ακόμη και στην περίοδο της δεκαετίας διακυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν. Είναι η αντίστοιχη Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ)αλλά με πολύ μεγαλύτερη δύναμη απ’ ό,τι συνήθως οι δυτικές υπηρεσίες διέθεταν. Η διαφορά της από την Ελληνική και τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές βρισκόταν στο γεγονός ότι μπορούσε να δράσει χωρίς ιδιαίτερες δικαστικές ή νομικές απαιτήσεις, καθώς ο «πόλεμος κατά του ΡΚΚ και των κομμουνιστικών οργανώσεων, ήδη από τη δεκαετία του 1960, της είχαν δώσει «λευκή επιταγή» από το σύνολο των κυβερνήσεων. Το καθεστώς αυτό ενισχύθηκε μετά τις όποιες απειλές δημιούργησε η νέα γεωγραφία στη Μ. Ανατολή. Το πρόσφατο όμως πραξικόπημα, με στόχο την ανατροπή του Ταγίπ Ερντογάν, την έφερε στην πρώτη γραμμή των εκκαθαρίσεων. Η αιτιολογία είναι πως «δεν φρόντισε να ειδοποιήσει έγκαιρα τον Τ. Ερντογάν για την προετοιμασία του πραξικοπήματος» ως και σε ορισμένες περιπτώσεις υπόπτων, ότι «μετείχαν στο πραξικόπημα». Αυτό ίσως αποτελέσει το τέλος της ΜΙΤ.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, μια σειρά ειδικών σε θέματα ασφαλείας που πλαισιώνουν το τελευταίο δεκαπενθήμερο τον Ερντογάν, συστήνουν ην αντικατάσταση της ΜΙΤ από μια νέα υπηρεσία, στο πνεύμα της Αμερικάνικης NSA (NationalSecurityAgency), δηλαδή μια Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας.Στην κατεύθυνση αυτή φέρεται να κινείται τώρα ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά κι από τις προτάσεις που δέχθηκε από τον πρόεδρο της εταιρίας FrontierServicesGroupLtd του Χόνγκ Κονγκ, Έρικ Πρινς. Ο κ. Πρινς διευθύνει την εταιρία αυτή που προσφέρει υπηρεσίες Πληροφοριών, Ασφάλειας, διάθεσης στρατιωτικού υλικού αλλά και αν ζητηθεί ενόπλων ομάδων (μισθοφόρους). Η εταιρία λειτουργεί εδώ και 4-5 χρόνια ενώ προηγουμένως είχε αποκτήσει σχετική πείρα στη γνωστή Αμερικανική εταιρία blackwater, που συνέδραμε επίσημα στο παρελθόν τις Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Η διαφορά της νέας υπηρεσίας, θα έγκειται στο γεγονός ότι στους κόλπους της θα περιλαμβάνει όχι μόνον τους κλάδους της ΜΙΤ, αλλά και τις υπηρεσίες πληροφοριών που διέθεταν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, αλλά κι αυτές της Αστυνομίας.

Στην ΜΙΤ περίπου 170-200 πράκτορές της έχουν ήδη απολυθεί κι απομακρυνθεί από τα πόστα τους, συμπεριλαμβανόμενων πολλών στελεχών του κλάδου Αντικατασκοπείας αλλά και του κλάδου εξωτερικής δράσης, με την κατηγορία ότι υποστήριζαν το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου ιμάμη στις ΗΠΑ και πρώην μέντορα του Ταγίπ Ερντογάν. Με ερωτηματικό παραμένει, ακόμη, στη θέση του ο άλλοτε κραταιός αρχηγός της και εξ απορρήτων του Ερντογάν, Χακάν Φιντάν, ο άνθρωπος που είχε αναλάβει δεκάδες «ειδικές αποστολές» για λογαριασμό του Ερντογάν. Ο Φιντάν υπήρξε μάλιστα ο άνθρωπος που προχώρησε περισσότερες από δυο φορές σε εκκαθαρίσεις «ανθρώπων του Γκιουλέν» την τελευταία διετία. Αν και ο Φιντάν δεν αναμένεται να ακολουθήσει στη φυλακή τον στρατηγό της Αεροπορίας Γκιοκάν Σαχίν Σονμεζατές, που διηύθυνε την επιχείρηση σύλληψης του Ερντογάν στο αποτυχημένο πραξικόπημα και θα γινόταν αρχηγός της ΜΙΤ, αν πετύχαινε, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα αντικατασταθεί. Στο μεταξύ, έχει συλληφθεί επίσης ο αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Στρατού, στρατηγός Μουσταφά Οζσόι.

Προς το παρόν πάντως, τις υπηρεσίες πληροφοριών επιβλέπει και κατευθύνει ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο εκπρόσωπος τύπου του Ταγίπ Ερντογάν και ανερχόμενο αστέρι της νέας τουρκικής πραγματικότητας. Ο Ιμπραχίμ Καλίν είναι ένας εξαιρετικά καλλιεργημένος άνθρωπος, που ασκεί καθήκοντα του επικεφαλής Συμβούλου του Τούρκου Προέδρου. Ανήκει στους Ισλαμιστές του κυβερνόντος κόμματος ΑΚΡ. Οι σπουδές του αφορούσαν το Ισλάμ και το διδακτορικό του, από το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον αφορά στις σχέσεις Ισλάμ και Χριστιανισμού. Το διδακτορικό του πραγματοποιήθηκε στην έδρα που χρηματοδοτεί η Σαουδική Αραβία, στην έδρα «Πρίγκηπα Αλουαλίντ μπιν Ταλάατ». ‘Έχει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετικά με τις σχέσεις ανάμεσα στο Ισλάμ και τη Δύση αλλά και σχετικά με την Τουρκική εκδοχή για τη Δύση ενώ είναι και ο ιδρυτής του Ιδρύματος Πολιτικών, Κοινωνικών και Οικονομικών ερευνών (SETA) και σωρείας άλλων ομάδων που σχετίζονται με την κατανόηση ανάμεσα στο ισλάμ και τη Δύση. Είναι επίσης τακτικός καθηγητής του τμήματος Θρησκευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γουόρτσέστερ της Μασαχουσέτης. Διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την καθεστηκυία τάξη του σουνιτικού Ισλάμ, δηλαδή της Σ. Αραβίας και αυτό τον κάνει για πολλούς «δύσκολο» εταίρο στην περίπτωση που αναλάβει τα καθήκοντα του νέου επικεφαλής της νέας υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στην Κωνσταντινούπολη, οι υπηρεσίες του Έρικ Πρινς ζητήθηκαν μετά από πρόταση του Ιμπραχίμ Καλίν.

Γιάννης Δημητριάδης, δημοσιογράφος
http://www.liberal.gr/arthro/74638/forum/2016/misthoforoi-sumbouloi-stin-anasugkrotisi-tis-tourkikis-mit.html

Τρία ανώτερα στελέχη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MİT), εναντίον των οποίων είχε κινηθεί διαδικασία για σχέσεις με το κίνημα του εχθρού του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, κατόπιν εισαγγελικής απόφασης συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή Σιντζάν. Κατά των υπόπτων είχε διενεργηθεί εισαγγελική έρευνα στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, θεωρούμενοι ως προσκείμενοι των πραξικοπηματιών της 15ης Ιουλίου.Μετά από ανακρίσεις, το δικαστήριο αποφάσισε για τη φυλάκισή τους, όπως σημειώνεται.

The Hellenic Information Team

1 comment :

  1. Anonymous2/9/16 15:41

    ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ Ο ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΨΙΛΟΑΣΧΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ... ΜΑΛΛΟΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ CIA, FBI, NSA κλπ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΜΙΤ... ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟΣΥΣΤΑΘΕΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΟ 2001 ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ...

    ReplyDelete