09/09/2016

Β.Κορέα: Διεξήγαγε την 5η και ισχυρότερη, πυρηνική δοκιμή της - Αλλάζει ΠΟΛΛΑ αυτή η πυρηνική δοκιμή

Την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της, ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους. Ωστόσο, ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Σύμφωνα με το Reuters, η έκρηξη που προκλήθηκε από την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, πιστεύεται ότι ήταν δυνατότερη από την πυρηνική έκρηξη της Χιροσίμα. Νωρίτερα, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε ότι κατέγραψε ένα σεισμικό γεγονός μεγέθους 5,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Ο σεισμός, που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα «πιθανόν» οφειλόταν σε μια «έκρηξη», η οποία σημειώθηκε περί τις 03:30 σήμερα (ώρα Ελλάδας), ανέφερε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Πριν από δύο μήνες μια οργάνωση η οποία καταγράφει τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα κι εδρεύει στις ΗΠΑ, η 38 North, είχε προειδοποιήσει πως δορυφορικές φωτογραφίες κατέγραφαν έντονη δραστηριότητα πυρηνικών δοκιμών στο πεδίο αυτό. Η σεναριολογία για το ότι η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρούσε σε νέα πυρηνική δοκιμή εντάθηκε αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Κιμ Γιονγκ Ουν την 6η Ιουλίου για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε την τέταρτη πυρηνική της δοκιμή τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να της επιβάλει νέες, ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις. Η Πιονγκγιάνγκ έχει επίσης προχωρήσει σε μια σειρά πυραυλικών δοκιμών φέτος.Η χώρα τελεί υπό το καθεστώς κυρώσεων του ΟΗΕ από το 2006, όταν είχε διεξαγάγει την πρώτη της πυρηνική δοκιμή. Η νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι «πολύ ανησυχητική και λυπηρή» ενέργεια, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για απόλυτη περιφρόνηση των επανειλημμένων αιτημάτων της διεθνούς κοινότητας. Είναι μία πολύ ανησυχητική και λυπηρή ενέργεια», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της IAEA.

«Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ από τη Βόρεια Κορέα, ενώ καλεί το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, να αντιδράσει μετά την παραβίαση των αποφάσεών του» ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η γαλλική προεδρία.

ΑΜΠΕ

Πριν από λίγες ώρες η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην πέμπτη της υπόγεια πυρηνική δοκιμή, υπολογιζόμενης ισχύος 10 κιλοτόνων που είναι ισχυρότερη από την έκρηξη στη Χιροσίμα, προκαλώντας σεισμό, τόσο κυριολεκτικά, αφού καταγράφηκε δόνηση μεγέθους 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ, όσο και μεταφορικά, αφού πρόκειται για μια δοκιμή που αλλάζει όλον τον στρατηγικό υπολογισμό της περιοχής… Η δοκιμή συμπίπτει με 68η επέτειο της ίδρυσης του κομουνιστικού κόμματος της χώρας, ενώ πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες μετά την αναχώρηση του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, από την περιοχή, αφού είχε βρεθεί στο Λάος με αφορμή τη διεξαγωγή της συνόδου των χωρών-μελών του ASEAN (Association of Southeast Asian Nations). Ενδείξεις δραστηριοποίησης στον πυρηνικό τομέα υπήρχαν και αυτές δεν περιορίζονταν αποκλειστικά στις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων (Musudan, Rodong κ.λπ.) που πραγματοποιούσε συχνά πυκνά το σταλινικό καθεστώς της χώρας, ενδείξεις τις οποίες είχαν καταγράψει έγκυρα ιδρύματα που παρακολουθούν από κοντά την αποσταθεροποιητική πολιτική του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος έχει ως απόλυτο στόχο την επιβίωση του καθεστώτος του, όπως κάθε δικτάτορας που… σέβεται τον εαυτό του. Σε μια προσέγγιση του γεγονότος από την άποψη των ισορροπιών, θα χωρίσουμε το τακτικό και το στρατηγικό επίπεδο, όπου στο τακτικό θα εντάξουμε το πώς επηρεάζεται η «καθημερινότητα» του τελευταίου διαστήματος στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής, ενώ στο στρατηγικό θα πρέπει να ενταχθεί η πραγματική κατάσταση που διαμορφώνεται και τα περιθώρια κινήσεων της βορειοκορεατικής πλευράς και των αντιπάλων της.

Σε τακτικό επίπεδο λοιπόν, θα ήταν εύλογο να υποστηρίξει κανείς ότι η δοκιμή, στον βαθμό που ήταν νομοτέλεια, εξυπηρετεί την πολιτική των Αμερικανών, αφού δικαιολογεί την απόφαση ανάπτυξης του κορυφαίου συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας που διαθέτει το αμερικανικό, το THAAD, η ανάπτυξη του οποίου στην κορεατική χερσόνησο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της Κίνας και της Ρωσίας. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι δεν υπάρχουν –και δε θα μπορούσαν να υπάρχουν– στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν είχε κατά νου αυτή την παράμετρο όταν έδινε το πράσινο φως να προχωρήσει η χώρα στην πυρηνική δοκιμή, αν και η αναταραχή στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στην Ουάσιγκτον, εν όψει προεδρικών εκλογών, θα έχει οπωσδήποτε απασχολήσει την ηγεσία της χώρας. Θα ήταν σίγουρα παρακινδυνευμένο να ισχυριστεί κανείς ότι η Πιονγκ Γιανγκ έχει κάποια προτίμηση ανάμεσα σε Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, αν και θα μπορούσε κανείς να κατασκευάσει επιχειρήματα υπέρ και των δύο υποψηφιοτήτων. Ωστόσο, είναι θέμα χρόνου να τεθεί στις ΗΠΑ εκ νέου, ποιο μήνυμα και ποιες αποφάσεις έλαβε η Βόρεια Κορέα από την τύχη του Καντάφι, ο οποίος είχε το γνωστό τέλος παρότι εγκατέλειψε το μη συμβατικό του οπλοστάσιο, μια πολιτική την οποία χειρίστηκε η Χίλαρι Κλίντον…

Το ουσιαστικό επίπεδο, κατά συνέπεια, είναι το στρατηγικό, όπου οι αλλαγές που σηματοδοτούνται είναι τεράστιες, καθότι όλα δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στο τελικό στάδιο των ερευνών που θα της επιτρέψουν να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλάζοντας τη στρατηγική ισορροπία και τους υπολογισμούς στην περιοχή για όλους. Στην πραγματικότητα, το καθεστώς ήδη υποστήριξε ότι πλέον έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει πυρηνικές κεφαλές στους βαλλιστικούς πυραύλους που διαθέτει (λογικά βραχέως και μέσου βεληνεκούς), κάτι το οποίο αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι προκεχωρημένες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή (π.χ. Γκουάμ) βρίσκονται εντός εμβέλειας. Εάν στην περίπτωση του Ιράν θεωρείται ότι το πυρηνικό πρόγραμμα αποτέλεσε μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 το ισχυρότερο διαπραγματευτικό «χαρτί» για τον πειθαναγκασμό των αντιπάλων του να βγάλουν την Τεχεράνη από την απομόνωση, η περίπτωση της Βόρειας Κορέας είναι κάπως διαφορετική. Πρόκειται για ένα πολύ πιο κλειστό καθεστώς, χωρίς φιλοδοξίες –ή ακόμα και δυνατότητες– περιφερειακής ηγεμονίας με κάποιο πρόσχημα (όπως π.χ. ο σιιτισμός στο Ιράν), όπου η «καθεστωτική ασφάλεια» συγκαλύπτεται υπό τον μανδύα της εθνικής ασφάλειας, όπου ο λαός είναι απόλυτα ελεγχόμενος, ενώ στο Ιράν η κοινωνία είναι πολύ περισσότερο «πολιτική».

Σε τελική ανάλυση, τα δεδομένα που διαμορφώνονται δείχνουν, ότι οι δυνατότητες των όποιων ενδιαφερομένων να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα περιορίζονται δραματικά. Όσο και να θεωρείται απίθανη η ανάληψη στρατιωτικής δράσης, δεν μπορεί παρά να τεθεί στο τραπέζι των δυνητικών αντιδράσεων, τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο στη Σεούλ και το Τόκιο, σχέδια τα οποία ακυρώνονται όμως σε μεγάλο βαθμό από τη στάση της Κίνας που παραδοσιακά φοβόταν επισιτιστική κρίση και ως αποτέλεσμα, προσφυγικό κύμα στο έδαφός της. Βέβαια και για το Πεκίνο τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα, αφού η ανησυχία του αυτή θα πρέπει να «ζυγιστεί» απέναντι στη βεβαιότητα ενίσχυσης του «κινήτρου πυρηνικοποίησης» της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, κάτι που θα ήταν αρνητική εξέλιξη για το Πεκίνο. Η ύπαρξη πυρηνικών οπλοστασίων ακυρώνει στην πράξη το όποιο συμβατικό πλεονέκτημα και θέτει όρια στην κλιμάκωση μιας σύγκρουσης, εκτός από τους παράγοντες αβεβαιότητας που προσθέτει και αφορούν στην ασφάλεια ενός πυρηνικού οπλοστασίου, αλλά και το ενδεχόμενο κάποιου μοιραίου λάθους…

Ο Ζαχαρίας Μίχας είναι διευθυντής μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΕΜΕΙΣ ΠΑΛΙ ΛΕΜΕ ΠΩΣ ΑΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΕΤΡΕΠΑΝ ΟΙ Β.ΚΟΡΕΑΤΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΝΤΥΘΟΥΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΒΡΙΣΚΑΝ. ΑΝ ΕΝΘΥΜΗΣΤΕ, ΟΣΟΙ ΕΝΘΥΜΗΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΟΙ Β.ΚΟΡΕΑΤΕΣ ΤΗΝ ΕΛΥΣΑΝ ΠΩΣ; ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΤΙΟΚΟΡΕΑΤΕΣ. ΑΝ ΕΝΘΥΜΗΣΤΕ, (ΟΣΟΙ ΕΝΘΥΜΗΣΤΕ) "ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ" ΚΥΜΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΛΛΩΣΤΕ, ΑΦΟΥ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ "ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". ΑΡΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ Κου Μιχα ΠΩΣ Η ΚΙΝΑ ΔΗΘΕΝ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΝΕ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ Β.ΚΟΡΕΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΤΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ. Η ΚΙΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΣΤΗΝ Β.ΚΟΡΕΑ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΙ Ο ΗΜΙΠΑΡΑΦΡΩΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΣΚΟΣ ΤΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ. ΚΑΝΕΙ, ΟΤΙ ΤΟΥ ΠΕΙ, ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΤΟ ΠΕΙ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ-ΠΟΛΛΑ. Η Β.ΚΟΡΕΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΕΘΝΩΣ ..."ΑΓΡΙΑ" ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΔΗΘΕΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΜΙΠΑΡΑΦΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΕΛΕΓΧΕΙ. ΟΠΟΙΟΣ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟ, ΤΟ ΑΠΛΟ, ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΑΛΛΕΣ ΠΙΟ ΤΑΙΡΙΑΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΠΙ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΤΙΣ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ, ΟΠΩΣ ΚΡΙΒΩΣ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ (ΜΑ ΚΑΘΕ) Β.ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ "ΕΚΡΗΞΗ" ΘΥΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΕΩΣ. ΕΙΤΕ Η ΙΔΙΑ Η ΚΙΝΑ, ΕΙΤΕ Η Ν.ΚΟΡΕΑ, ΕΙΤΕ Η ΤΑΙΒΑΝ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ "ΚΑΤΙ" ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΑΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΑΝ. ΕΔΩ ΘΑ ΜΑΣΤΕ.

No comments :

Post a Comment