01/08/2016

Luke Aikins: Πως κατάφερε την πτώση χωρίς αλεξίπτωτο;

Το Σάββατο που μας πέρασε ο κ. Luke Aikins έπεσε από τα 25.000 πόδια έχοντας πάνω του μια κάμερα, ένα GPS, μια συσκευή επικοινωνίας, και μια μάσκα οξυγόνου, τα οποία και παρέδωσε σε κάποιο φίλο του αλεξιπτωτιστή στα 18.000 πόδια περίπου. Από τον εξοπλισμό του έλειπε παντελώς το αλεξίπτωτο ή έστω ένα wingsuit. Παρόλα αυτά κατάφερε να προσγειωθεί με ασφάλεια μερικά λεπτά αργότερα. Η πτώση όμως του Luke Aikins δεν ήταν συμπτωματική. Ήταν υψηλής εξειδίκευσης και χρειάστηκε δύο χρόνια προετοιμασία και εκπαίδευση πριν το τολμήσει.

Ο Luke Aikins χρησιμοποίησε ένα GPS και τέσσερα φώτα στο δίχτυ που τον καθοδηγούσαν μέχρι την προσγείωση. Το δίχτυ είχε κατασκευαστεί ειδικά για να επιβραδύνει την πτώση του. Το ίδιο το δικτύωμα είναι κατασκευασμένο από Spectra, ένα κορδόνι από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας το οποίο είναι δύο φορές πιο ισχυρό από τον χάλυβα, αλλά επίσης και εντελώς ελαστικό.

[Spectra® Rope: Ultra-High molecular weight polyethylene (UHMWPE) fibers yield very high strength and cut resistant ropes often facilitating replacement of steel cables at one tenth their weight. Novatec Braids specifies Spectra©900 Yarn from Honeywell for construction of its high performance ropes Polyspec, Novalite HP, Spectec and Weighted Fast Rope. Spectra© 1000 is also available for special higher tensile applications. Able to withstand extremely high visco-elastic strain and high-load strain rate velocities, this unique fiber is simultaneously light enough to float, exhibits extraordinary resistance to water, UV light and chemicals.]
Μόλις ο Aikins έπεσε «κατακόρυφα, τέσσερις κύλινδροι πεπιεσμένου αέρα, που συνδέονταν με το δίχτυ με σχοινιά και τροχαλίες, άρχισαν να τον επιβραδύνουν με τον ίδιο τρόπο που πιάνουμε ένα αυγό που πέφτει στο χέρι μας. Ο 42 χρονος Aikins είναι επίσης επαγγελματίας skydiver, πράγμα που σημαίνει ότι ξέρει πώς να πέσει. Σύμφωνα με το "Popular Mechanics", ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι αλεξιπτωτιστές τα χέρια, τα πόδια αλλά και το στήθος, είναι ένας άλλος τρόπος να επιβραδύνουν την κάθοδο με την προσθήκη τριβής. Τους βοηθάει επίσης να κάνουν ελιγμούς κατά την πτώση, και ο Aikins επιβράδυνε και σταμάτησε έτσι την επιτάχυνση του μετά από ένα ορισμένο σημείο.

No comments :

Post a Comment